Brčko: Počinje evidentiranje djece za upis u prvi razred

OdjelJenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta poziva roditelje čija djeca do prvog aprila navršavaju šest godina da u osnovnim školama izvrše evidentiranje djece za upis u prvi razred osnovne škole za školsku 2021./2022. godinu. Ova aktivnost počinje  od  prvog marta.

Bosna i Hercegovina 26.02.2021 | 19:23
Brčko: Počinje evidentiranje djece za upis u prvi razred

Kao i svake godine Odjeljenje  za obrazovanje sprovodi aktivnost evidentiranja djece koja su prispjela za upis u prvi razred osnovnog obrazovanja a ove  godine će to škole provesti u vremenu od 01. do 12. marta.

“ Evidentiranje se vrši u školama  od 9 do 15 časova I roditelji su dužni da sami, bez djeteta, odu u školu I daju podatke o svom djetetu. Pri tome nisu dužni donijeti rodni list , jer ćemo ga mi kasnije pribaviti po službenoj dužnosti. Važno je da roditelji u tom periodu odu u školu , čijem upisnom području pripadaju I da prijave svoju djecu da su oni školski obveznici. Ove godine su školski obveznici ona djeca koja do prvog aprila  navrše 6 godina”,istakla je  Mara Matkić ,šef Pododjeljenja za predškolsko I osnovno obrazovanje Brčko distrikta.

Kod evidentiranja djece roditelji će popuniti i anketu na kojem jeziku i pismu će njihovo dijete započeti obrazovanje ” istakla je Matkić.

“Ove godine smo dodali  još jednu rubriku koja će od roditelja zahtijevati odgovor  da li je dijete pohađalo vrtić, a ako nije za takvu djecu će ako dozvole epidemiološki uslovi biti organizovana pripremna nastava”, kaže Matkićeva.

Odjeljenje za Obrazovanje će u narednom periodu formirati i komisije koje će vršiti procjenu spremnosti djece za  polazak u školu. Te komisije neće provjeravati znanje djeteta nego isključivo njegove spospobnosti da započne nastavni proces i kada komisija izda takvu potvrdu više neće biti ni jedne prepreke da se dijete upiše u prvi razred. Komisiju će činiti psiholog-pedagog, logoped, defektolog, doktor  i učitelj.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Real-an

26.02.2021 20:05

Prvo im krvna zrnca prebrojte a kad zavrsite s tim bice im i vrijeme da se pakuju za inostranstvo.

ODGOVORITE