TI BiH podnio prijavu CIK-u protiv 10 političkih stranaka

Uz prijavu CIK-u su dostavljeni i spiskovi ugovora koje su finansijeri ovih stranka potpisali s organima izvršne vlasti tokom 2020. godine, a zanimljivo je da brojnim organima upravljaju upravo stranke koje su donirali.

Bosna i Hercegovina 26.02.2021 | 14:35
TI BiH podnio prijavu CIK-u protiv 10 političkih stranaka

Zbog primanja donacija iz zakonom zabranjenih izvora, Transparency International u BIH (TI BiH) prijavio je deset političkih partija Centralnoj izbornoj komisiji (CIK BIH). One su tokom prošle godine primale donacije od privatnih preduzeća koja su imala zaključene ugovore sa organima izvršne vlasti, a što je zabranjeno Zakonom o finansiranju političkih partija. Prijave su podnesene protiv HDZ BIH, SDA, PDP, DF, SDP, NIP, SBB, SD, NEZAVISNE BH LISTE i POKRETA ZA MODERNU I AKTIVNU KRAJINU.

Uz prijavu CIK-u su dostavljeni i spiskovi ugovora koje su finansijeri ovih stranka potpisali s organima izvršne vlasti tokom 2020. godine, a zanimljivo je da brojnim organima upravljaju upravo stranke koje su donirali.

Tako je preduzeće BOSSIL doo, koja se pojavljuje među donatorima HDZ-a BIH u Vitezu, prošle godine dobilo posao izgradnje pristupnog puta vrijedan preko 329.000 KM od općine Vitez u kojoj je HDZ na vlasti. Radi se o zabranjenom prilogu pa će HDZ morati da vrati donaciju, a CIK može izreći sankcije do trostrukog iznosa primljenog priloga.

Takođe, ova firma je 2019. godine od općine Vitez dobila ugovore vrijedne preko 2,4 miliona KM pa je indikativno da se baš ona dovodi u vezu sa finansiranjem lokalnog HDZ-a.

Na isti način SDA se finansirala od firme Akva invest iz Živinica koja je dobila posao vrijedan 34.000 KM od grada Živinice. Ista firma pored SDA donirala je i Socijaldemokrate BIH, a pored poslova od grada Živinice godinama je dobijala i nekolicinu dugih poslova od javnih preduzeća.

Ipak Zakon o finansiranju političkih partija ne zabranjuje strankama da se finansiraju od firmi koje posluju sa javnim preduzećima i javnim ustanovama što je manjkavost ovog zakona za čije unapređenje se TI BIH već dugo zalaže.

Među finansijerima Socijaldemokrata BIH nalazi se i dvije firme koje su poslovale sa općinama Lukavac i Gračanica. Takođe jedan donator SBB-a sklapao je ugovore sa gradom Živinice, a sporno je i to što donator brčanskog ogranka ove stranke Galax Niskogradnja ima brojne zaključene ugovore sa Brčko Distriktom i mnogim drugim lokalnim zajednicama.

SDP je primao zabranjene donacije od Rudnika Gipsa u Donjem Vakufu koji je imao zaključene poslove sa ovom općinom dok su PDP i DF imali po dva zabranjena donatora koja je dobila poslove organa izvršne vlasti. Jedan od donatora DF-a je firma iz Kaknja koja je sa ovom općinom i općinskim Zavodom za izgradnju samo u 2020. godini sklopila poslove vrijedne 2,2 miliona.

Zanimljivo je da dobar dio privatnih preduzeća koja finansiraju stranke dobijaju tendere upravo tamo gdje ta stranka vrši vlast. To izaziva dodatnu sumnju da se novac iz budžeta na ovaj način preusmjerava za finansiranje izborne kampanje, a brojne stranke u pokušaju prikrivanja ove pojave prestale su prikazivati donacije pravnih lica.

Tako recimo SNSD već četiri godine u svojim izvještajima nije prikazao ni jednu marku donacija privatnih preduzeća, ali ni ova ni brojne druge stranke ne mogu da objasne ko je platio milionske troškove izborne kampanje.

Podaci koje je nedavno objavio TI BIH pokazali da su stranke u svojim postizbornim izvještajima iskazale duplo manje troškove kampanje za prošle lokalne izbore od onih koji su zabilježeni na terenu i to na samo dva oblika oglašavanja.

(BN) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ROBINSON

26.02.2021 14:49

A GDJE JE PRIJAVA PROTIV DEMOSA KOJI JE IZVUKAO PARE IZ TERMOELEKTRANE ZA IZBORE,PA SAD TRAZI DA NAROD POKRIJE GUBITKE KROZ POVECANJE CIJENE STRUJE

ODGOVORITE
Name

Ami

26.02.2021 15:04

Ma zabranite vi da se pare iz budzeta slijevaju u lopovske politicke stranke,a to sto neki privatnik finansira stranku,njegov problem.Kod nas su uglavnom i bogacenja privatnika vezana usko uz pljacku drzavnih para,tako da oni finansiranjem samo vrate minimalni dijelic onoga sto im je ta stranka i omogucila...

ODGOVORITE
Name

oo7

26.02.2021 15:53

Na listi PDP,a nema SNSD-a???Čudno.

ODGOVORITE
Name

Dragan

26.02.2021 17:16

Možda tebi.Onaj ko više zna o PDPu ne vidi tu ništa čudno.

Name

Intelektualac

26.02.2021 16:53

Ove stranke koje su dobile donaciju i protiv kojih su podnesene prijave se naravno moraju kazniti. Ali duplo vise se moraju kazniti one stranke koje uopste nisu prikazale svoje donacije, jer tu onda nema ama bas nikakve kontrole....

ODGOVORITE