Prvi zvanični sastanak Vučića i patrijarha Porfirija

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa novoizabranim patrijarhom srpskim Porfirijem.

Srbija 24.02.2021 | 16:13
Prvi zvanični sastanak Vučića i patrijarha Porfirija

Sastanak je počeo u 14.30, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za patrijarha u četvrtak, 18. februara, a ustoličen je dan kasnije u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Ovo je prvi zvanični sastanak predsednika i novog srpskog patrijarha, sa kojim se Vučić susreo u Patrijaršiji, nakon samog ustoličenja.

"Govorim prvi zato što se zna čija reč dolazi na kraju", počeo je obraćanje Vučić.

Kaže da je obavestio patrijarha o situaciji na Kosovu. Razgovarali su kako da se čuva mir i stabilnost, kao i kako da se pomogne narodu na Kosovu, kao i kako ekonomski da im se pomogne.

"Mislim da po tom pitanju postoji razumevanje. Ja sam zahvalan što je imao strpljenja da sasluša", objašnjava Vučić.

Dodaje i da se razgovaralo o položaju našeg naroda i crkve u regionu.

"Država onoliko koliko pomaže i drugim verskim zajednicima, još više i snažnije, pomoći će obnovu hramova i svetinja svuda gde deluje SPC, kako u zemlji, tako u rasejanju, posebno u okruženju gde su hramovi ugroženi ratom", objašnjava predsednik naglašavajući da je dijalog ključan.

"Kada država i crkva streme istom cilju, kada postave zajedničke ciljeve i zajedno rade i bore se - Srbija bude prva u Evropi", kaže predsednik.

Veruje da će saradnja biti u interesu celokupnog srpskog naroda i najavio je da će u budućnosti njihovi sastanci biti uobičajena pojava.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je danas mogao mnogo do nauči od patrijarha Porfirija.

„Sa njim kada razgovarate imate višak stida što ne možete da dostignete njegovo znanje i dostojanje“, primetio e on.

Vučić je najavio da je država spremna da pomogne, te će uraditi i kompletan park ispred hrama Svetog Save.

„Ne samo prvu, već i skuplju dugu fazu kako bi se okončala izgradnja najvećeg pravoslavnog hrama u svetu. Imamo mnogo ideja u koja zajedno možemo da ulolžimo novca u mesta u kojima su Srbi stradali. Mislim da će taj naš odnos biti u interesu celokupnog srpskog naroda“, naglasio je Vučić.

Izrazio je uverenje da će budući sastanci biti uobičajena pojava, i da će uvek dočekati sastanak as patrijarhom u veri da mogu mnogo da učine za naš narod.

"Uvažena gospodo, ja sam se danas zahvalio gospodinu predsedniku na njegovom prisustvu na mom ustoličenju i na rečima koje mi je uputio", kaže na početku patrijarh Porfirije.

Navodi da je naglasio predsedniku da nije političar, ne zbog tga što nema afiniteta, nego zato što misli da je crkva saborni organizam koji, ma koliko bilo teško ili nemoguće, ima cilj da sabira, da gradi mostove, da otuplljuje oštrice, da prevazilazi polarizaciju.

"A pre svega da propoveda smisao postojanja svakog pojedinca", dodaje patrijarh.

Poglavar SPC je dodao da je ukratko na današnjem sastanku čuo od Vučića osnove geopolitike užem smislu reči.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MILE

24.02.2021 19:44

Saradnja i dogovor Predsjednika i Patrijaha je za pozdraviti i dogovor kuću gradi. Svaki čovek pozdravlja današnji susret, ali ako je DODIK U PLANU ZA BILO KAKVU POMOĆ U IME NARODA U DODIKOVOJ SVOJINI tzv. RS, NEKA JE PROKLETO.

ODGOVORITE