Ekstremni desničar iz Grčke pobjegao u manastir u Srbiji

Grčke vlasti istražuju informacije da je bivši poslanik esktremne desnice Hristos Papas (59) pobegao u manastir u Srbiji.

Srbija 24.02.2021 | 10:57
Ekstremni desničar iz Grčke pobjegao u manastir u Srbiji

Za njim traga grčka policija jer je osuđen zbog učešća u neonacističkoj organizaciji "Zlatna zora"

Pretpostavlja se da je Papas uspeo da se iskrade iz Grčke oktobra prošle godine, kada je osuđen na 13 godina zatvora zbog upravljanja kriminalnom organizacijom, preneo je jutros niz atinskih medija.

Po tim informacijama, istraga se usredsredila na neke manastire u Srbiji, tesno povezane s malim grčkim krilom "starokalendaraca" koji, za razliku od zvanične grčke crkve, ne priznaju gregorijanski kalendar.

Mediji prenose da je Papas prešao granicu Grčke i Severne Makedonije pod lažnim imenom, prerušen u monaha zbog čega je prošle godine pustio bradu.

Pošto su nadjeni tragovi, objavljena je evropska poternica za njim i očekuje se da uskoro bude uhapšen u Srbiji i izručen Grčkoj radi izdržavanja kazne.

Grčki sud je 22. oktobra prošle godine odlučio da uprkos pravu na žalbu, smesta po izricanju presude na izdržavanje zatvorske kazne ode rukovodstvo ekstremno desničarske, neonacističke "Zlatne zore", među kojima i Papas, osuđeno zbog pretvaranja te stranke u zločinačku organizaciju.

Lider te raspuštene stranke Nikos Mihaloljakos i još pet bivših poslanika, među kojima i begunac Papas, osuđeni su zbog vodjenje zločinačke organizacije na po 13 godina zatvora, a jedan na 10 godina.

Jedanaest bivših poslanika "Zlatne zore" osuđenih samo za učešće u zločinačkoj organizaciji, dobilo je kazne od pet do sedam godina zatvora, te uz ograničenja na slobodi čekaju ishod žalbenog postupka. Još sedam osudjenih osoba, saradnika bivše stranke, na slobodi je pod istim uslovima dok se ne završi žalbeni postupak.

Maratonsko, politički nabijeno petogodišnje suđenje sa 68 optuženih, desetinama advokata i u četiri razdvojena postupka, vodilo se zbog niza nedela, uključujući grupno ubistvo noževima levičarskog grčkog rap-pevača Pavlosa Fisasa 2013. godine i fizičke napade na egipatske ribare i levičarske aktiviste.

Ubica pevača, Jorgos Rupakis, ostaće u zatvoru doživotno.

"Zlatna zora" koja je najpre bila mala polutajna neonacistička grupa osnovana 1980-ih, a potom sasvim marginalna stranka, uzdigla se tokom finansijske krize u Grčkoj 2010-2018. godine, osvojivši poslanička mesta na četiri izbora i po snazi bila treća najveća grčka politička stranka.

Već pošto su ona kao organizcija i njeno rukovodstvo optuženi za zločine iz mržnje, uključujući brutalne ulične napade na imigrante i levičarske aktiviste, čak i ubistva, "Zlatna zora" je izgubila popularnost, te na poslednjim izborima 2019. godine pre zabrane i svog raspuštanja nije uspela da osvoji nijedno mesto u Skupštini na izborima.

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ovakve

24.02.2021 12:03

...je tzv spc prskala vodicom tokom agresije na Republiku BiH. Šta se drugo moglo očekivati od tzv spc nego da štiti naciste. Nekad je tzv spc kukala na to što Vatikan krije i pomaže ustaše a danas šuti jer su dobili pola BiH (cilj svetisavlja = Pravoslavne Zlatne zore) A vidi sad ovo?

ODGOVORITE
Name

Zapadna Srbija

24.02.2021 12:52

Tzv bošnjače. Pradjet ti se prevrće u grobu.

Name

Ratnik

24.02.2021 12:59

Živ ti nama bio brate pravoslavni i dobro nam došao.

Name

ĆETO

24.02.2021 13:00

OOO TURE, POTREBNO JE SVE POSLJEDICE ISLAMIZACIJE VRATITI U TURSKU.

Name

Ratnik@Ovakve

24.02.2021 13:07

Grešiš.Dobićemo celu zemlju Nemanjića.

Name

Dabogme

24.02.2021 15:50

Pametan čoek!

Name

re

24.02.2021 17:55

Proglasice ga svetim i poklonit mu kandilo.

Name

BL

24.02.2021 13:45

Druži se sa Srpskom časti...

ODGOVORITE
Name

alex maced

25.02.2021 13:36

Nije vakcinisan , Korona, Niko ne moze u Grcku bez vakcinacije::::))))

ODGOVORITE