Zbog nezakonitog rada sudija trpe povjerioci banke

– Stečajni upravnik „Banke Srpske“ Goran Radivojac oštro je kritikovao rad sudija koji vode parnične postupke ove banke navodeći da zbog njihovog nemara i nezakonitog postupanja trpe povjerioci banke, ali i on i stečajni sudija jer svakodnevno dobijaju upite, pa čak i prijetnje nezadovoljnih povjerilaca koji godinama ne mogu da dođu do svog novca.

Republika Srpska 19.02.2021 | 21:26
Zbog nezakonitog rada sudija trpe povjerioci banke

U informaciji koju je pripremio za Odbor povjerilaca, a u koju je CAPITAL imao uvid, Radivojac je naveo da pojedine sudije Okružnog privrednog suda u Banjaluci mjesecima ne zakazuju rasprave u postupcima koje banka vodi, da ih odgađaju bez valjanog razloga, ali i da im mjeseci trebaju da nakon glavne rasprave donesu presudu iako je zakonom propisano da se presuda donosi u roku od mjesec dana nakon glavne rasprave.

Radi se o milionski vrijednim postupcima koje su protiv banke pokrenuli povjerioci, mahom državna preduzeća, a kojima su osporena potraživanja. Završetak tih sporova bitan je jer banka ne može namiriti povjerioce kojima je priznala potraživanja dok se ne riješe ovi postupci.

Radivojac je, između ostalog, naveo da sudije rasprave odgađaju „zbog umora daktilografa“, da ročišta traju kratko jer sudije idu na druga ročišta, što smatra nedopustivim.

U pojedinim sporovima pripremna ročišta su zakazana tek nakon godinu dana i mnogobrojnih urgencija i dopisa predsjedniku suda. Takav slučaj je sa sporom sa Ukio bankom od kojeg umnogome zavisi namirenje povjerilaca, s obzirom na to da se radi o jednom od većih sporova koje Banka Srpske vodi.

Slična situacija je i u sporu sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB), koji je takođe bitan za namirenje povjerilaca, a izrada provostepene presude se čekala čitavih 10 mjeseci.

Radivojac je naveo da je banka u više navrata zahtijevala i molila sudiju da napiše presudu upozoravajući na zakonske rokove, ali da je odgovor bio da sudija ima mnogo predmeta, da je dobila najteže predmete i da se presuda ne može brzo izraditi.

„Rukovodilac pravne službe banke je obaviješten da je sudija Staša Tomić, koja vodi ovaj predmet, već pod kaznom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH upravo zbog neblagovremenog pisanja pismenih otpravki presude“, navedeno je u informaciji.

Dodao je da ista sudija vodi i milionski spor sa „Autoputevima RS“ i da je prije dvije godine donijela presudu koja je nesprovodiva, a koju do danas nije ispravila. Zbog toga je banka predsjedniku suda uputila žalbu na rad ove sudije.

„To je rad pojedinih sudija, ali se zahtjevi, pritužbe i razna negodovanja, nažalost, ispostavljaju stečajnom upravniku ili stečajnom sudiji, koji sa ovakvim neradom pojedinih sudija nemaju nikakve veze, a trpe neosnovane, što uvrede, što prijetnje“, naveo je Radivojac.

Posebne zamjerke ima na rad predsjednika Okružnog privrednog suda Banjaluka Asmira Koričića za kojeg je naveo da je sam sebi dodijelio određene predmete te da je donosio različite presude u istim sporovima, koje je kasnije Viši privredni sud pobijao.

Ukazao je na moguće zloupotrebe na osnovu kojih su tužbe preduzeća iz sistema „Elektroprivrede RS“ dodijeljene upravo predsjedniku suda na postupanje.

„Predsjednik suda je zloupotrijebio svoj položaj, sebi dodjeljivao predmete po nahođenju. Vrlo je simtpomatično da je u tri, od četiri predmeta, predsjednik suda donio potpuno identičnu odluku i odbio tužbu i te presude je potvrdio i Viši privredni sud, dok je u četvrtom predmetu, potpuno identičnim sa ova tri, uvažio tužbu,“, naveo je Radivojac i dodao da je tu presudu osporio Viši privredni sud

„U ovoj informaciji, u par slučajeva koje smo obradili, vidljivo je da postupajuće sudije, na čelu sa predsjednikom suda, drastično krše zakonske propise, bespotrebno odugovlače postupke i time direktno utiču na nemogućnost završetka stečajnog postupka, jer po osporenim potraživanjima stečajni upravnik mora rezervisati novac do visine vrijednosti u tim postupcima, a sve do pravosnažnog okončanja tih predmeta“, naveo je Radivojac.

Iz toga je, kaže, jasno da stečajni upravnik, kao ni stečajni sudija, ne mogu donijeti odluku o barem djelimičnoj raspodjeli sredstava povjeriocima banke.

CAPITAL je ranije objavio da je stečajni sudija Banke Srpske dobio prijeteće pismo nezadovoljnog povjerioca jer ne može da dođe do svog novca koji je godinama blokiran u ovoj propaloj banci.

(Capital)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Ole le

19.02.2021 21:01

O čemu pričate? Zašto stečajni sudija ne zakaze skupstinu poverilaca i to im sve lijepo ne predoči?

ODGOVORITE
Name

Re

20.02.2021 07:33

RADIVOJAC NE MOZE DA SE SNADJE JER NE POZNAJE BANKARSKO POSLIVANJE.PREDHODNA UPRAVNICA MIRJANA GOLIC HE BILA EKSPERT.NWKA POTRAZI SAVJET OF NJE NIJE SRAMOTA PITATI.

Name

Re za Re

20.02.2021 12:14

Jel Golicka ona što se pokušala ugraditi u poslu sa Sekjuritijem? Uh uh jesi našao koga će on da pita.

Name

Pravda

19.02.2021 21:39

To je sitnica, koliko sudije rade prljavih poslova za,, MATRIX doo Sarajevo... Nevjerovatne presude donose u njihovu korist.. To je trenutno najveca afera na prostoru Republike Srpske o kojoj se ne smije pricati...

ODGOVORITE
Name

Nesho

19.02.2021 22:06

Tako je. Dignes lovu i hoće da im vratiš sve sa kamatama. Potrosis i nemaš od čega vratiti. Uzas. Od kuda im pravo da traže

Name

XXL

20.02.2021 06:59

Moze li iko statu u kraj toj firmi Matrix, i ko stoji iz te firme.

Name

Aco

20.02.2021 07:52

Ma bravo uprao to Eos Matrix je najveci lihvar i zelenas u danasnje vrijeme, a sud i sudije rade u njihovu korist, i sam imam spor sa njima i nikada im necu isplatiti ni feninga!!! Pljackasi i lopovi

Name

Re Aco

20.02.2021 08:14

Vala baš. Digneš kredit i oni hoće da im vratiš. Pa to nema nigdje na svijetu.

Name

VN

19.02.2021 22:54

Sta kažu blogeri na ovu temu?

ODGOVORITE
Name

Galeb

20.02.2021 03:55

Kakve sudije to su kriminalci kao i sva vlast

ODGOVORITE
Name

Analitičarka

20.02.2021 07:46

Tačno je da su sudije Okružnog privrednog suda u BL korumpirana, da ne sude po zakonu i pravdi, ali ništa bolji nije ni ovaj samozvani stručnjak. Radivojac je takođe plaćenik, ali Vlade i kako mu oni kažu on tako vještači predmete

ODGOVORITE
Name

J.B.T

20.02.2021 09:19

OTKUD RADIVOJCU DA RUŽI VLAST.. MIKER NJEGOV ŠEF TO NEŠTO PETLJA..

ODGOVORITE
Name

Direkt

20.02.2021 09:30

Sa jedne strane, zatrpanost poslom u pravosuđu, a sa druge strane prenatrpane druge javne institucije i javna preduzeća "radnicima". Domaćinsko poslovanje na djelu. :)))

ODGOVORITE