U evropskom duhu Srbija i BiH će rešavati probleme

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić danas je u Beogradu sa ministrom za ljudska prava i izbeglice Bosne i Hercegovine Milošem Lučićem razgovarala o saradnji u oblasti ljudskih i manjinskih prava, problemu nasilja prema ženama i migrantima u regionu.

Bosna i Hercegovina 17.02.2021 | 14:20
U evropskom duhu Srbija i BiH će rešavati probleme

Čomić je rekla da je evropski duh, kojem pripadaju Srbija i BiH, ono što je realizovalo današnji sastanak i naglasila da oba ministarstva žele da evropskim duhom prestanu da ''ogovaraju'' i opisuju probleme, već da ih zajednički rešavaju.

''Da li je nepravda prema svima jer nam fali vladavina prava, da li je zato što nećemo da uzemmo svoju budućnost u svoje ruke, da li je nepravda prema izbeglicama, migrantima, ženama, ali svi imaju pravo da žive bez nasilja i sa osećanjem pravde'', rekla je Čomić novinarima posle sastanka sa Lučićem.

Istakla je da će budući bilateralni projekti, ali i multilateralni u okviru Zapadnog Balkana, biti posvećeni smanjenju nepravde u društvima i rešavanju problema.

Čomić je kazala da nema sumnje da će saradnja dva ministarstva biti nastavljena pošto se bave istim temama kao što su nasilje prema ženama, tretiranje migranata sa stanovišta ljudskih prava i uključivanje Roma u društvo.

''Mislimo da su to sve pitanja za regionalni pristup, a naša bilaterala će pozvati region na saradnju'', navela je ministarka.

Ministar Lučić je rekao da boravi u prvoj zvaničknoj poseti Beogradu uz ocenu da je sastanak sa Čomić bio produktivan i da su razgovarali o mnogim zajedničkim temama.

''Dotakli smo se pitanja ostvarivanja ljudskih prava, prava nacionalnih manjina, porasta žrtava nasilja u porodici, teme migranta koja je aktuelna u regionu, ali i celom svetu'', rekao je Lučić.

On je konstatovao da je u vreme epidemije kovida-19 porastao broj slučajeva nasilja u porodici i prema ženama i istakao da je zadatak svih da se to ne dešava.

Dodao je da je Ministrarstvo za ljudska i manjinska prava BiH u 2020.godini izdvojilo 100.000 konvertibilnih maraka za sigurne kuće.

Lučić je uputio poziv ministarki Čomić da u narednom periodu poseti BiH i da nastave razgovore o unapređenju buduće saradnje.

(Tanjug)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar