U Egiptu otkrivena pivara stara 5.000 godina! (VIDEO)

Arheolozi iz Egipta su u egipatskom gradu Abidosu otkrili 5.000 godina staru pivaru koja je mogla da proizvede na hiljade litara piva, objavilo je egipatsko ministarstvo turizma i starina.

Zanimljivosti 16.02.2021 | 17:33
U Egiptu otkrivena pivara stara 5.000 godina! (VIDEO)

Abidos je jedan od najstarijih gradova drevnog Egipta i u njemu se nalaze ogromna groblja i hramovi.

Područje se nalazi u južnoj provinciji Sohag, u Gornjem Egiptu, gde se takođe nalazi grad Luksor, jedno od najpopularnijih turističkih mesta u zemlji.

Adams, koji je na čelu zajedničke arheološke misije, rekao je da je ovo otkriće pokazalo da se pivo proizvodilo u velikom obimu, i da se s ovakvom pivarom odjednom moglo proizvoditi oko 22.400 litara piva..I to  u osam odeljaka sa po 40 glinenih posuda za zagrevanje mešavine žitarica i vode.

Pivara je "možda bila sagrađena na ovom mestu posebno za potrebe kraljevskim ritualima koji su se odvijali unutar pogrebnih objekata egipatskih kraljeva", izjava egipatskog ministarstva turizma citira arheologa i šefa misije Metjua Adamsa sa Univerziteta u Njujorku.

Ministarstvo dodaje da pivara verovatno datira iz vremena vladavine kralja Narmera, poslednjeg kralja preddinastijskog razdoblja (3300. - 2900. p.n.e).

Izvor: zanimljivostidana.com

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ko bi rek'o

28.02.2021 17:15

Evo dokaza da je pivo nektar, bilo i ostalo bozansko pice.

ODGOVORITE