HET dokapitalizuje HE „Dabar“ sa 43 miliona KM

Skupština akcionara „Hidroelektrana na Trebišnjici“ razmatraće na vanrednoj sjednici, zakazanoj za kraj ovog mjeseca, zahtjev Hidroelektrane „Dabar“ za novu dokapitalizaciju od 43,2 miliona KM.

Republika Srpska 15.02.2021 | 09:49
HET dokapitalizuje HE „Dabar“ sa 43 miliona KM

Nadzorni odbor HET-a već je donio odluku o dokapitalizaciji, a očekuje se da će zeleno svjetlo dati i Skupština akcionara.

Odlukom Nadzornog odbora HET-a odobreno je povećanje osnovnog kapitala HE „Dabar“ novim novčanim ulogom u iznosu od 43.267.635КM.

Ovu dokapitalizaciju HET planira finansirati naplatom potraživanja od kupaca povezanih pravnih lica.

„Navedeni novčani ulog HET-a predstavlja investiciono ulaganje sa ciljem povećanja osnovnog kapitala „HE Dabar“, a sve u svrhu realizacije Projekta izgradnje ove hidroelektrane“, navedeno je u materijalima za vanrednu Skupštinu akcionara HET-a, koja je zakazana za 23. februar.

U zahtjevu za dokapitalizaciju HE „Dabar“ je navela da će od traženog iznosa 21,4 miliona KM biti uloženo u tunel, 19,2 miliona u eksproprijaciju i 2,56 miliona KM u dozvole, koncesionu naknadu i drugo.

Inače, HE „Dabar“ ovu dokapitalizaciju traži nakon što je urađena nova finansijska analiza projekta finansiranja i izgradnje ove HE, a u kojoj je utvrđena nova vrijednost investicije i to od 338 miliona evra.

„Na osnovu dobijenih rezultata nove finansijske analize i njihovog poređenja sa prethodno procijenjenom vrijednosti investicije, može se zaključiti da je sa porastom obuhvata investicije došlo do povećanja potrebnih ulaganja u kapital od strane HET-a, a u okviru 25 odsto proporcionalnog udjela u ukupnoj investciji“, navedeno je u informaciji o projektu finansiranja i izgradnje HE „Dabar“.

Prvobitno procijenjena vrijednost ove investicije nekoliko puta je povećavana, a CAPITAL je nedavno objavio da je izgradnja HE “Dabar” u nekoliko godina poskupjela za čak 300 miliona maraka.

Vlada Republike Srpske je koncesiju za izgradnju ovog elektro energetskog objekta dala još 2011. godine na 30 godina.

Iako je prvobitno u planu bilo da ona počne sa radom 2016. godine, do danas nije proizveden niti jedan kilovat struje.

(Capital)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Box

15.02.2021 09:23

Vadiš pare iz termoelektrana i guras u hidroelektrane. Doklel ce samo da cute radnici sa termoelektrana.

ODGOVORITE
Name

Bileca

15.02.2021 11:56

Pa sto put su opljackali HE Dabar vise nemaju sta

Name

Doboj

15.02.2021 12:29

Ova igra i resetovanje kompletne ERS će nekad biti za većeg suda od Nirnberga. Toliko zle ideje iz bijednih gologuzana je za nevjerovati. AMIN.

ODGOVORITE
Name

Bilecanka

15.02.2021 15:05

MORA DA MISELJICU TREBA PARA DS NESTO KUPI SEBI PA OD HET a

Name

ZORAN MIČALOVIĆ

15.02.2021 14:15

HALO SINDIKALAC, NEŠTO SI SE UČUTAO, PRIMIO PARE!?? SVA TVOJA PRIČA, OBEČANJA, PRIJETNJE JEDNAKO NULA BODOVA. DEMAGOG SI UVIJEK BIO, TEBI VIŠE NI DJECA IZ VRTIĆĆA NE VJERUJU. LOŠ SI....

ODGOVORITE
Name

Ovca

15.02.2021 17:21

Kakav sindikalista može biti neko ko je bio u prošlosti direktor u sistemu. To samo ovdje ima. Džaba mu je BN dao prostor za ličnu promociju, a iz sindikalnog aktivizma u poslednja 2 mjeseca se vidi da je ostvario i novčanu korist. Dobro se prodao.