Brčko: Preko pet hiljada stanovnika Brezika bez vode

Stanovnici Donjeg Brezika, jedne od najvećih brčanskih mjesnih zajednica, već  godinama imaju problema sa vodosnabdijevanjem. Krajem prošle godine završena je izgradnja cjevovoda dugog 600 metara, vrijednog 150.000 KM, čime je  vodu  trebalo dobiti oko 5.000 stanovnika Brezika.

Bosna i Hercegovina 10.02.2021 | 17:32
Brčko: Preko pet hiljada stanovnika Brezika bez vode

Prije tridesetak godina, stanovnici Donjeg Brezika  samoinicijativno i vlastitim sredstvima napravili su takozvani lokalni vodovod, kojim je i tada kao i danas upravljala Mjesna zajednica.

Vodovod je urađen za oko 300 potrošača i nema kapacitet za snabdijevanje 700 domaćinstava  koliko sada ima ova mjesna zajednica.Projektom Vlade Brčko distrikta krajem prošle godine urađena je kompletna infrastruktura kako bi mještani dobili gradsku vodu ali problemi time nisu riješeni.

Mi smo dobili priključenje na gradski Vodovod odnosno dobili smo priključak na Vodotornju u Donjem Breziku da on može da koristi vodu od strane Brčko distrikta ali za distribuciju vode još nisu stvoreni preduslovi  odnosno nema niti firma niti MZ mogućnost korištenja te gradske vode, kaže Dražen Ružićić predsjednik MZ Donji Brezik.

Mještani su godinama svojim sredstvima gradili stari vodovod. Jedan broj tih mještana danas ne želi da se odrekne svog vlasništva, što je preduslov da JP Komunalno Brčko preuzme održavanje kako bi u sistem bila puštena gradska voda.

U Odjeljenju za komunalne poslove kažu da su svoj dio posla završili u cjelosti, te da je ostalo samo da se građani dogovore kako će tu vodu koristiti

''Mi smo tu uradili priključni šaht, potezni cjevovod i frekventnu pumpnu stanicu kako bi se voda mogla pumpati u rezervoar, ali i direktno snabdjevati potrošače. Ostalo je samo da predstavnici mjesne zajednice potpišu ugovor sa JP ''Komunalno Brčko'' o trošenju vode i da im se pusti gradska voda'', rekao je Majazudin Vehabović, šef Odjeljenja za komunalne poslove.

Međutim, mali su izgledi da će se problem oko vodosnabdjevanja ove mjesne zajednice biti riješen u dogledno vrijeme, pa bi oko 700 domaćinstava predstojeće ljeto opet moglo dočekati suvih slavina bez obzira što im je gradska voda pred nosom.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Lela

10.02.2021 17:57

Bolje sto Brcaci nemaju vodu nego da im je mutna ko oranje u Foci.Ja se istusirala,pa me pitaju, jesam li to bila u solarijumu

ODGOVORITE
Name

Mimi

10.02.2021 23:21

Pa nema vise jovice da resaje probleme dok je joja bio presjednik bilo je svega

Name

Mimi

10.02.2021 23:24

Pa nema vise jovice da resaje probleme dok je joja bio presjednik bilo je svega