Farmeri poručili: Kratkotrajne carine-dugotrajna šteta

Farmeri okupljeni u Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske nisu zadovoljni prijedlogom koje je Minisarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dalo u cilju zaštite domaće proizvodnje, a koje predviđa uvođenje privremenih carina na meso iz EU.

Republika Srpska 02.02.2021 | 12:48
Farmeri poručili: Kratkotrajne carine-dugotrajna šteta

Podsjećamo,  portal CAPITAL je juče objelodanio kako je prema Savjetu ministara BiH iz ovog ministarstva upućen prijedlog o carinama od 10 odsto plus dodatnih 2,5 KM za svaki uvezeni kilogram govedine i 1,5 KM po kilogramu za svinjetinu.

Međutim, ono zbog čega negoduju domaći proizvođači je to što plan da se ove carine na snazi održe samo 200 dana. Kako poručuju, za taj period se sigurno neće oporaviti domaća proizvodnja.

“Postavljamo pitanje-zašto neko komplikuje ovu aktivnost bez potrebe. Najbolja rješenja po pravilu su i najjednostavnija. U ovom slučaju, najjednostavnije je primijeniti tačku 3. člana 39 SSP-a koji kaže da se mjere mogu uvesti na maksimalan period od dvije godine i  produžiti eventualno za još toliko. U toku trajanja mjera iste se mogu modifikovati na razne načine u zavisnosti od stanja na tržištu, smanjivati ili povećavati takse ili određeni periodi. Za dvije godine mi sigurno možemo podići našu farmersku proizvodnju i malo se oporaviti od propasti kroz koju smo prošli, a efekti mjere bili bi vidljivi”, poručuju iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Inače, kako su izračunali proizvodni ciklus odgoja krmače od praseta traje godinu dana u najboljem slučaju. Da bi još dobili tovnu svinju za klanje treba još šest mjeseci, dok proizvodni ciklus junadi u najboljem slučaju traje 400 dana, odnosno oko 13 mjeseci, što prema njima pokazuje kako je period od 200 dana i suviše kratak, da bi se vidio bilo kakav efekat.

Upozoravaju da ukoliko se predložene mjere usvoje, nakon njihovog isteka nove se ne mogu pokretati naredne četiri godine.

“Da li neko smišljeno žrtvuje ovu mjeru i za 200 dana „prodaje“ četiri godine. To je isuviše jeftino i jednostavno takav propust ne smijemo dozvoliti. Mi seljaci ćemo se zdušno boriti protiv toga”, upozoravaju farmeri.

(Capital)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

JugoBiH Konfederacija.

02.02.2021 11:52

Da su vezanene formulama u zavisnosti od izvoza i domaceg kruzenja robe. Kolko izvoza i domace proizvodnje, po razumnoj tarifi tolko i uvoza. Ako neki hoce da uvozi onda mora pospjesiti i pokretati i domacu privredu, ako nece mozemo i sami. (Sto se mora nije ni tesko, rad je osnovna covekova potreba, nametanja su zlo).

ODGOVORITE
Name

Buha

02.02.2021 11:55

A dali ti farmeri mogu da proizvode i pokriju cujemo BiH sa mesnim proizvodima i istovremeno budu jeftiniji od uvoznika. Samo pitam.

ODGOVORITE
Name

Раде

02.02.2021 12:15

БиХ има око 3,5 милона становника (данс можда мање и од 3 милона), а то је један град са широм околином у Европи ( Беч, Праг, Минхен, Лион, Будимпешта, Лондон...). И ви се питатате да ли наши пољопривредници могу да то покрију? Из вашег питања, претпостављам, се види да сте канцеларијски радник или се то били до одласка у пензију.

Name

prijedor

02.02.2021 12:29

Pa to je problem što sa svojim cijenama koje su 50% veče neg u EU Oni traže da se obustavi uvoz i da nam pridaju meso slkuplje 50 %.

Name

Direkt

02.02.2021 15:54

Što se tiče hrane, ne samo da naša poljoprivreda može da podmiri domaće kapacitete, već i kapacitete za izvoz, samo što uvoz "ubi", pošto dok ti proizvedeš jedan kilogram hrane, uvoz je sigurno mnogo jači, što čini našu poljoprivredu slabom. Da se ja pitam, uveo bih zaštitne mjere na 2 godine i produžio tako jedno 5 puta. Ko se za to vrijeme ne snađe, sam je kriv.

Name

Direkt

02.02.2021 15:58

Prijedor, kad bi znao kakva je piletina u Lidlu, znao bi zašto je naše meso 50 odsto skuplje. :)))

Name

@Direkt

02.02.2021 16:39

A glupavi Svabo kupuje piletinu u 2.200 trgovina Lydla i ne zna kakva je ali zato zna potrosac iz Bosne kakvog je kvaliteta.

Name

Ipe

02.02.2021 17:23

Moj mesar koji posjeduje svoju klaonicu u Sarajevu,kupuje stoku u Biljeljini,cijena mu opet ista kao i ona u supermarketima u Sarajevu,koji uvoze "rascjep" iz italije i Poljske. Problem je sto veliki supermarketi imaju vece marže i zele vecu dobit. Cijena je uglavnom ista,i doduse nema kd mesara "akcija"

Name

Mljekar

02.02.2021 12:15

Kad su protesti

ODGOVORITE
Name

Zadruga - JEZEVA KUCA

02.02.2021 12:25

Imali ste, nije samo da niste znali, nego i neznade. Sada vam je zadruga nered ili rijaliti ili protesti. Vi ste banda. Ko vama dade novine njemu i protestujte.

Name

Strojar-TESLAR

02.02.2021 12:32

Ovaj komentar. A ako ti se radi vidi kako i radi. Ako sta imas pametno podijeli i sa nama uvijek ce te neko podrzati. Eto ti protest.

Name

Mljekar- Re Zadruga

03.02.2021 13:04

Zadruge sad drze banditi.

Name

Moze ne moze

02.02.2021 12:20

Sve se moze, samo ako se izabere okvir. Ogranicene osobe ili privrednici imaju osjecaj ili potrebu za nemogucnostima. Takve ogranicene osobe su uglavnom same i nezadovoljne, kao i nerazumne. Et. A kad vec uzivas i znas za okvir ljudski je znati da mediaaktivnost (neprofesionalno i ljudima nesvrsishodno izrazavanje i ponasanje) i radioaktivnost su slicne pojave, samo sto je radioaaktivnost na fizickom nivou.

ODGOVORITE
Name

Ma mislim

02.02.2021 16:31

Vi znate svoje, ako novo vam moze unaprijediti, neka ga, ako ne uzmi kvalitet, odbaci skart i ne daj na se.

ODGOVORITE