Zdravstvene ustanove prednjače u neplaćanju poreza

Poreska uprava Republike Srpske objavila je najnoviji spisak poreskih dužnika, i gotovo je isti kao prethodnih godina. Zdravstvene ustanove i dalje prednjače kada je u pitanju neplaćenje poreza i doprinosa, ali i preduzeća čiji se rad bazira na prirodnim resursima.

Republika Srpska 01.02.2021 | 08:41
Zdravstvene ustanove prednjače u neplaćanju poreza

Na prvom mjestu, kada je u pitanju neplaćenje poreza i doprinosa, je Univerzitetski klinički centar u Banjaluci, sa dugom većim od 80 miliona maraka. Riječ je o starim, naslijeđenim problemima, kaže direktor ove ustanove.

"U protekle četiri godine, koliko ja rukovodim UKC-om, ova ustanova nije dužan ni marku. Ni državi, ni poreskoj, ni dobavljačima, ni radnicima. Mi smo prošlu godinu završili pozitivno, a i ovu ćemo. Dakle, mediji govore o vijesti staroj četiri godine", rekao je direktor UKC-a RS Vlado Đajić.

Zdravstvo krvari. Ta izjava je obilježila i ekspoze premijera Radovana Viškovića 2018. godine, kada je, između ostalog, najavljeno da će sve ustanove preći na trezorsko poslovanje, direktori koji ne budu plaćali poreze i doprinose biti smijenjeni, a javne nabavke biti centralizovane.

No, ništa od toga nije urađeno, podsjeća bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić, uz napomenu da je ukupan dug u ovom sektoru veći od milijardu maraka.

"Zdravstvu su hitno potrebne reforme. Moramo mijenjati prvo ministarstvo zdravlja i Fond", istakao je Stanić.

Na spisku Poreske uprave RS sa višemilionskim dugovima su i bolnice i klinički centri Istočno Sarajevo, Foča, Doboj, Bijeljina, Prijedor.

"Imamo naizgled situaciju bez izlaza. Treba naći novac da se izmire dugovi. Naravno, taj novac opet ide Poreskoj upravi, odnosno, Republici Srpskoj. Ali, treba neko da sjedne i da se bavi svojim poslom," kazao je ekonomista Zoran Pavlović.

No, ustanove zdravlja nisu jedini dužnici. Među prvih deset na spisku Poreske uprave RS su i Fabrika glinice Birač u stečaju, Unis fabrika cijevi Derventa, "Swisslion Industrija alata" Trebinje.

"Na poreskom "stubu srama" su manje-više isti dužnici i uglavnom ista ili veća dugovanja kao i prethodnih godina, što, zaključak je niza naših sagovornika, ukazuje na slabo funkcionisanje pravne države, kao i na već dobro poznate probleme u funkcionisanju birokratije," rekao je novinar Siniša Vukelić.

(Akta)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Ništa ni s čim

01.02.2021 07:56

Umjesto krivičnog progona za utaju poreza i doprinosa oni njima priznanja, odlikovanja..??!! Novac obaška, to se uzima ispod stola, mimo javnosti.

ODGOVORITE
Name

DODIK CIRKUS 234779

01.02.2021 09:15

BROJ CIRKUSARIJE. INACE PLACENO JE SKRBICU. NE NARODU. A TO NIKAKO. HA HA HA. DJE ONAJ MOJ VETERAN STO NEMA OSIGURANJE. JOS NA MENE LJUT. E SVASTA.

Name

Fuj

01.02.2021 10:19

Dal je normalno biti dužan za doprinose i poreze 80 000 000 KM? I još da se pravda sadašnji kao i svaki prethodni direktor da je naslijedio dugovanja. I nikom ništa.

Name

Jaffa

01.02.2021 08:40

Neko je te pare uzeo...

ODGOVORITE
Name

Uhh

01.02.2021 09:04

Sve crveni sektasi direktori.

Name

Realno

01.02.2021 09:01

A na čelu svake od tih ustanova kadar SNSD-a!

ODGOVORITE
Name

Slobo

01.02.2021 09:01

Sve su ti milioni otisli u privatne dzepove. Svima im treba dati dozivotnu.

ODGOVORITE
Name

Xxx

01.02.2021 09:02

Sve su pokrali. Zato nam se djeca lijece SMS porukama. Dabogda im za lijek trebalo.

ODGOVORITE
Name

BOBA

01.02.2021 09:44

DJAJICU NIJE JASNO OTKUD SADA DA SE O TOME PRICA.SVE STO JE BILO JE NE BITNO BITNO JE STA JE SADA TO JE TEORIJA VECINE.NAJBITNIJE U SVEMU KOLIKO SE SMINKE U SVE TO ULAZE.REALNOST JE NESTO DRUGO.ISTINA BOLI.

ODGOVORITE
Name

Мој Ћајићу

01.02.2021 10:33

Мора да је то твојом способношћу у задњих 4 године позитива, народ није издвајао за компезациони фонд и није слао поруке за лијечење дјеце.

ODGOVORITE