Bez plana krčme javnu imovinu i resurse Srpske

Javna preduzeća u Republici Srpskoj u potpunosti su obesmislila i obezvrijedila poslovno planiranje i izvještavanje i od ovog, po mnogima korisnog alata za rast i razvoj poslovanja, napravili apsurd.

Republika Srpska 28.01.2021 | 19:48
Bez plana krčme javnu imovinu i resurse Srpske

U to su se uvjerili u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Republike Srpske, koji su tokom kontrole imali priliku da vide kako su planovi u državnim firmama samo puka formalnost bez ikakve težine i značaja.

“Godišnji izvještaji o poslovanju javnih preduzeća donose se kada je proces izrade plana poslovanja za narednu godinu otpočeo, završen, usvojen ili kada je započeta njegova primjena. Kao takav, nema težinu i značaj za proces poslovnog planiranja. Rebalansi, kao reakcija uprave na odstupanja realizacije od plana poslovanja usvajaju su krajem decembra planske godine a nerijetko i u narednoj poslovnoj godini”, samo je dio paradoksa koji su uočili revizori i opisali u svom izvještaju „Planiranje i izvještavanje u javnim preduzećima“.

Ono što bi mogao da bude još veći problem je da oni koji bi trebali da ukazuju na nepravilnosti, ne reaguju.

“Odbori za reviziju, nadzorni odbori i predstavnici akcijskog kapitala koji učestvuju u radu skupština akcionara imali su samo sporadično primjedbe na materijale izvještaja o poslovanju. Takve rijetke primjedbe uglavnom su se odnosile na ispravke tehničkih grešaka u materijalima, a samo jednom je istaknuta primjedba na vrijeme dostavljanja materijala i usvajanja istih”, stoji u nalazu revizije.

Zbog svega što su uočili, Vladi su predložili da razmotri postojeći pravni okvir te donese novi model za efikasno upravljanje u preduzećima.

Inače, revizija je sprovedena u šest javnih preduzeća i to  “Aerodromima Republike Srpske”, “Autoputevima RS”, “Poštama Srpske”, “Elektrokrajini” Banjaluka, “Elektro-Hercegovini” iz Trebinja i Mješovitiom holdingu “Elektroprivreda Republike Srpske, a revizori su ocijenili kako se ponašanje u ovim preduzećima može preslikati na sva ostala.

U javnim preduzećima 27 hiljada radnika

Republika Srpska, prema podacima APIIF-a, ima 219 javnih preduzeća. Zapošljavaju armiju od 27.000 radnika, a raspolažu imovinom vrijednijom od 12 milijardi maraka. Ostvaruju godišnje prihode od oko 2,5 milijarde maraka, ali uglavnom posluju sa skromnom dobiti i gubicima, te uglavnom stagniraju ili čak nazaduju.

Revizori smatraju kako u savremenim uslovima poslovanja koje karakteriše kompleksnost, dinamičnost i neizvjesnost, planiranje i izvještavanje postaju sve značajniji poslovni procesi.

Po njima, to je prva i osnovna faza upravljačkog procesa u kojoj se sagledava postojeće stanje, definišu ciljevi, prati realizacija, dok u slučaju odstupanja preduzimaju korektivne mjere.

“Odsustvo planiranja ili neefikasno planiranje u preduzećima rezultira poslovnom nesigurnošću, rasipanjem resursa i lošim poslovnim odlukama, što dalje utiče na smanjenje efikasnosti i efektivnost poslovanja”, poručuju revizori.

Da podsjetimo, premijer Radovan Višković više puta je naglasio kako se loš rad neće tolerisati, čak je i dobar dio svog ekspozea posvetio tome, ali Vlada na čijem je čelu uglavnom radi suprotno. Javna preduzeća s uglavnom dio političkog plijena koji se svakodnevno i dijeli i otima bez obzira na poslovne rezultate.

(Capital)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Bojan

28.01.2021 19:05

DODIK I OSTALA MAFIJA KOJA JE NA RUKOVODEĆIM MJESTIMA KONSTANTNO ZADUŽUJU KRADU I UNIŠTAVAJU R SRBSKU NAROD TU KRIMINALNU BANDU PODRŽAVA TAKO IM I TREBA

ODGOVORITE
Name

Trt

28.01.2021 20:42

Napisali ste "Tako im I treba". Nisam razumio kome ili cemu treba?

Name

Mrt

29.01.2021 09:40

Pa narodu. Narod tako 'oće, tako voli, tako glasa i bira.

Name

Lola

30.01.2021 01:28

Eto ti Viskovicu u Vodama Srpske inzinjer kopira na kopir aparatu, javlja se na telefon, a neki i rade kao vozaci ovima sto su kupili diplome, a tvoja ih stranka tu stavila za nacelnike. Ne pravi se Viskovicu bas toliko lud. Evo ste u Geodetskoj upravi pootpustali mlade ljude koji bi radili. Ostale vam one babetine isfrustrirane na salterima. Zlo, zlo ste vi iz vlasti!

Name

Ostatak Populacije

28.01.2021 22:10

Cim NSRS izvrsi analizu rada Incka krecemo u reformsku agendu 2021-22.3!

ODGOVORITE
Name

Yyyy

29.01.2021 07:12

Neka. Samo. Krčme. Neka. Sve. Ide. I troše. Možda će onda otići. Vampiri. Gladni.

ODGOVORITE
Name

BiH-omladinac

29.01.2021 07:34

Otici cemo mi, prije njih!

Name

Političko Sarajevo

29.01.2021 17:24

Treba ograniciti ovlasti svih nivoa vlasti zakonom. Mi smo korumpirano drustvo i nase pravosudje nema kapaciteta, integriteta ni muda da se bavi zastitom vladavine prava. Na primjer, ograniciti zaduzivanje duze od izbornog mandata. Znaci dizi i vracaj kredite u roku svog mandata i stvar rijesena, ko bolje iskoristi kredit izbori njegovi, svi zadovoljni a drzava bez velikih dugova

ODGOVORITE