Ljekar falsifikovao Maradonin potpis, čeka ga robija?

Kaligrafski test koji su naložili tužioci u istrazi o smrti Dijega Armanda Maradone, potvrdio je da je nekadašnji Pibeov lekar Leopoldo Luke falsifikovao njegov potpis.

Sport 23.01.2021 | 11:35
Ljekar falsifikovao Maradonin potpis, čeka ga robija?

Legendarni Dijego Armando Maradona, po mnogima najbolji fudbaler svih vremena, preminuo je 25. novembra u 60. godini, posle srčanog udara u svojoj kući. U međuvremenu, pokrenuta je istraga šta zapravo stoji iza smrti čuvenog El Pibea.

I dalje se radi na rešavanju "slučaja Maradona", pa je otkriveno da je dr Leopoldo Luke, koji je lečio Dijega, falsifikovao potpis Maradone i direktno uticao na to da proslavljeni as premine.

Luke je potpis falsifikovao kako bi dobio pristup istoriji bolesti legendarnog fudbalera iz klinike Olvios 1. septembra prošle godine, nepuna tri meseca pre Dijegove smrti. Medicinskim kartonima u Argentini pristup imaju samo pacijenti i mogu da ga zatraže putem potpisanog dokumenta.
 
Stručni dokazi potvrdili su da je potpis na zahtevu za Maradonin dosije lažan i da bi Luke mogao biti optužen za krivično delo „zloupotreba falsifikovanog privatnog dokumenta“.

Stručno mišljenje izvršili su stručnjaci iz Odeljenja stručnog saveta San Isidro, a njegov konačni rezultat dostavljen je poslednjih sati timu tužilaca koji istražuju okolnosti u kojima je svetska fudbalska zvezda umrla 25. novembra. Ova izvedena studija mogla bi zakomplikovati poziv doktora pod istragom zbog smrti bivšeg igrača i dodati optužbu za falsifikovanje dokumenata.

- Svako ko lažni dokument u celini ili delimično sačini tako da može biti štetan, biće kažnjen zatvorom od jedne do šest godina ako je javni instrument, i zatvorom od šest meseci do dve godine ako je reč o privatnom instrumentu - naznačeno je u prvom pasusu odgovarajućeg zakona.

Jedan od tužioca je otkrio da ukoliko pomenuti potpis nije potpis Dijega Maradone, onda se oni pripisuju lekaru Lukeu, koji će moći da ga dovede u pitanje i ponovo zatraži proveru.

Iako su u Argentini kazne koje su kraće od dve godine potencijalno oslobađajuće za njihovo izvršenje van zatvora, Maradonin lekar mogao bi ipak da završi u zatvoru.

(Kurir sport)

Komentari / 0

Ostavite komentar