Počinje nastava u osnovnim i srednjim školama

Nastava u drugom polugodištu školske 2020/2021. godine danas počinje u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 21.01.2021 | 07:25
Počinje nastava u osnovnim i srednjim školama

U saopštenju iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske ističe se da su u svim osnovnim i srednjim školama obezbijeđeni svi higijensko-epidemološki uslovi, te da će cjelokupan nastavni proces biti organizovan prema utvrđenom Planu organizovanja rada u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

Plan organizovanja rada u školama, kako se navodi, u potpunosti je usklađen sa preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i sam način djelovanja i procedure u slučajevima eventulane pojave simptoma kovida 19 tokom boravka u školi kod učenika ili nastavnika.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izrazila zadovoljstvo što epidemiološka situacija dozvoljava da se školska godina nastavi u redovnom terminu, iako je bilo nedoumica da li će raspust biti produžen do 1. februara.

"Bili smo spremni i za taj scenario, ali podaci Instituta za javno zdravstvo Srpske jasno su pokazali da za tim nema potrebe, jer je epidemiološka situacija sada povoljnija nego što je bila u decembru i ranijih mjeseci", rekla je Srni Trivićeva.

Kada je riječ o organizaciji nastave, ona je napomenula da će i dalje časovi trajati 20, odnosno 30 minuta, a učenici će biti raspoređeni po grupama, kao što je to bilo i do sada.

"Veoma je značajno da i dalje budemo obazrivi, kada je riječ o sprečavanju širenja virusa korona, jer znamo da se još nalazimo u vanrednoj situaciji, te treba da poštujemo sve mjere koje su nam važne da sačuvamo zdravlje zaposlenih u školama, ali i učenika", rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, sada je teško predvidjeti da li će se do kraja školske godine stvoriti uslovi da trajanje časova bude produženo, ali je svakako težnja da se to i desi.

"Nadamo se da će se vakcinisanje stanovništva, ne samo u Srpskoj, nego i u regionu, posljedično odraziti na širenje virusa, odnosno da se smanji broj oboljelih od virusa korona. Dok god se to ne desi, ne možemo očekivati da će doći do drugačije organizacije nastave", napomenula je Trivićeva.

Ona je istakla značaj odgovornog ponašanja radnika u školama i predškolskim ustanovama, ali i učenika i djece, koji su prihvatili ozbiljnost situacije, te što nije bilo nikakvih problema u primjenjivanju pravila ponašanja u objektima.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ami

21.01.2021 07:32

Ja mislim da je trebalo petkom krenuti u skolu.Ja sto se prave evropljani,debili jedni.Pa oduvijek se u skolu kretalo ponedeljkom,a zavrsavalo petkom,ali eto nasa ministrica je usvojila zapadni metod,a sto,ko da ona to zna...

ODGOVORITE
Name

re Ami

21.01.2021 11:35

Pa zato sto je ministrica zavrsila skolu za krcmarice,pa moze kako hoces,kao u kafani.zalosti naseg narod.

Name

Yet

21.01.2021 07:32

Sva po izmisljenom zakonu

ODGOVORITE
Name

A nije C

21.01.2021 08:41

Samo nije rečeno zašto je raspust naprasno prekinut?! I odlučite započeti nastavu danas ČETVRTKOM i već nema nastavnika u školi, traže se zamjene, nema časova!!!

ODGOVORITE
Name

Ajde

21.01.2021 21:20

Kakvo je ovo maltretiranje djece plandemijom i brnjicama a vrlo dobro se zna da djeca ne sire plandemiju i ne oboljevaju. Plandemiju sire globalisti kojima nasi politicari klanjaju i sluze.

ODGOVORITE