Bez stabilnog budžeta nema ni investicija u RS

Lider SNSD Milorad Dodik nedavno je izjavio da će RS zajedno sa Srbijom u naredne dvije godine obezbijedi oko dvije milijarde maraka novih investicija za izgradnju hidroelektrana, puteva i bolnica i na taj način će biti potpuno stabilizovana. Provjerili smo, šta kaže struka, da li je to realno? 

Republika Srpska 20.01.2021 | 19:58
Bez stabilnog budžeta nema ni investicija u RS

Pregovori sa MMF-om nisu rezultirali pozitivnim ishodom. Finansijske pomoći za BiH nema bez reformi. Nema ni jakog budžeta, a ni sigurnih garancija gdje ćemo i od koga uzeti novi kredit. Lider SNSD-a je nedavno tvrdio da i bez finansijera iz Vašingtona, imamo alternativu.

"Imamo daleko više ponuda nego što nudi MMF. Imamo konkretne aranžmane, ali mislim da nije pristojno da o njima sada govorim javno, ali imamo“, poručio je tada Milorad Dodik.

Ko su prijatelji? Šta nam nude? Gdje su aranžmani?

Pitanja su bez odgovora, jer se Milorad Dodik o ovoj temi više nije izjašnjavao.

Slično je bilo i sa malim i velikim ruskim kreditom od kojih nikada ništa nije bilo.

Ekonomisti kažu da bez stabilnog budžeta koji je ekonomski poligon nema ni investicja?

A, ima li ih na pomolu ove godine?

„Zaista ja ne očekujem da su u ovoj godini moguće neke značajne investicije, prosto nema novca. Da bi vi pokrenuli investicije ili morate imati dovoljno jak budžet ili da idete u nekakva nova zaduženja“, navodi ekonomistra Predrag Duduković.

Mi nemamo ni jedno ni drugo, kažu ekonomisti. Investicione prognoze – pesimistične. Spas bi donekle mogla da bude Srbija.

"Ono što eventualno možemo očekivati jesu investicije iz Srbije iz oblasti energetike i saobraćajne infrastrukture. Što se tiče stranih investicija, trendovi ni prije svih ovih dešavanja nisu ukazivali na nekakva pozitivna kretanja u smislu povećanja investicija“, ističe Saša Grabovac iz Udruženja ekonomista „SWOT“.

Struka kaže da postoje institucionalne i neinstitucionalne aktivnosti na privlačenju investicija. Šta je potrebno uraditi kako bi investicija bilo što više, prije svega institucionalno?

„Kad govorimo institucionalno, tu govorimo od lokalnih zajednica, preko entiteta, pa do državnog nivoa - to je niz mjera koje imaju podsticajni karakter, koji imaju oslobađanje od pojedinih (ne)fiskalnih optrerećenja, izlaženje u susret po pitanju brzine definisanja i dobijanaj raznoraznih dokumenata i dozvola za rad i tu možemo da pratimo najtransperentniji način u Srbiji gdje je postala šampion na Balkanu“, smatra ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Republika Srpska, odnosno, BIH daleko je od šampiona u investicionom smislu.

Mnoge strane investcije koje su bile u planu su obustavljene. Planovi za investiranje – odloženi. Tako da bi prema ekonomskim prognozama u najboljem slučaju trebalo sačekati oporavak zemalja u regionu i tek tada se nadati ulaganjima u nove projekete. Ali i to je kažu na kratkoročnom nivou.

BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Miso

20.01.2021 19:32

Pa Zora kaze stabilan je budzet ako joj je vjerovati posto clan lopovske sekte SNSDe i radi za njihove interese.

ODGOVORITE
Name

dudu

20.01.2021 19:46

a i ovaj postao ko onaj pavlovic, iskace iz svake pastete

ODGOVORITE
Name

BL

20.01.2021 19:50

Ma, precijenjena je rijec 'stabilnost', i precijenjene su 'investicije'. Pitaj ministricu.

ODGOVORITE
Name

Mitar 2

20.01.2021 20:16

Neda nama vise niko ni bobe jedne mismo guzicom zatvorili vrata za sobom na sve bozije strane.Mismo propali kao ona stvar kroz poderane gace..nama je kraj svi krajeva..

ODGOVORITE
Name

Giran

20.01.2021 20:42

Stabilan je buđžet RS kad MEDEX ŠIPOVO KRADE STRUJU NA VELIKO I PRAVI PELET ZA GRAD BANJALUKU a KOME IDE PROVIZIJA ID STRUJE! ČAVIĆ je sumljiv tu!

ODGOVORITE
Name

Realnost

20.01.2021 21:01

U Sarajevu radim i tamo se ne osjeca kriza nikakva

ODGOVORITE
Name

Re realnost

20.01.2021 23:21

Bio sam u Banjaluci a i Sarajevu. Sarajevo je Monaco za Banjaluku. Narod uziva i niko nikog nepita ko si i sta si. Nacionalizam potjece is nase RS a narod nema za hleba.

Name

Saka

20.01.2021 21:17

Ostalo je jos da jedemo slamu Ali nije problem

ODGOVORITE
Name

Milko

20.01.2021 21:20

Tsj Dodikov plan je realan. Mi cemo obezbijediti 100 EUR a ostalo Srbija neka obezbijedi.

ODGOVORITE
Name

Rs

20.01.2021 23:10

Pa koji idiot bi dosao u ovu vukojebinu da ulozi svoj kapital. Niko normalan

ODGOVORITE
Name

FEDERALAC za rs

21.01.2021 01:17

Pa zasto bi neko rizikovao kapital kada se stalno pricaju price o otcjepljenjima, referendumima sa konstatno zveckanjem oruzijem

Name

Joco

21.01.2021 08:38

Bolje ti je lopove da vratis sve sto si pokro nego da lazes ovaj narod.

ODGOVORITE