Ne gadi im se Sarajevo kada su lični interesi i pare u pitanju

Za samo godinu dana poslovanja u Sarajevu, firma Prointer, koja se povezuje sa Igorom Dodikom, dobila je 25 tendera vrijednih 1.902.575 KM.

Bosna i Hercegovina 14.01.2021 | 13:41
Ne gadi im se Sarajevo kada su lični interesi i pare u pitanju

“Ne volim Bosnu i Hercegovinu, pa šta”.

U moru izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera u Republici Srpskoj vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika izdvojila se i ova. Ipak, nije sve tako crno.

Sarajevski “Prointer” postaće stasit sin banjalučkog “Prointera”, koji je zauvijek obilježen “saradnjom” sa Igorom, sinom Miloradovim. Za samo godinu poslovanja u mrskom “Teheranu” u poslovne knjige pribilježiće 25 tendera vrijednih ukupno 1.902.575 KM.

Nije mnogo, reći će njegovatelji vitalnog nacionalnog interesa prikačeni na državni kazan, jer, istina, uvijek može još. Ali, firmi koja je krajem 2019. imala tek pet radnika mora se dodijeliti orden “zlatni tender”. Jer, nije lako tako malo radnika “rastegnuti” na toliko entitetskih i državnih poslova.

ČAVIĆ PROBIO LED, POTPOMOGLA VLADA RS

Led će probiti Dragan Čavić, direktor “Elektrokrajine”, na to mjesto imenovan nakon što je od ljutog opozicionara postao Dodikova ruka u Narodnoj skupštini RS. Računarsku opremu sarajevskom i banjalučkom “Prointeru” platiće 57.213 KM.

Iako ugovor sa konzorcijumom potpisuje još 27. decembra 2019. godine, informaciju će tek dva mjeseca kasnije podijeliti sa građanima. Tendersko potpomaganje firme dešavaće se baš u momentu kada se “Elektrokrajina” zadužuje novim milionima, kako bi ostala likvidna.

Novoj firmi, Nova 2020. odlično će početi i to sa Vladom RS. Dok se ne snađe na federalnom tender polju, izvršna vlast će tender-podobnu IT porodicu odabrati da joj održava data centar. Cijena – 598.946 KM.

Premijer RS Radovan Višković ugovor ovim dvjema firmama dodijeliće 27. januara i to nakon što na tender pristigne samo jedna, njihova ponuda. Nabavka je bila procijenjena na 512.000 KM bez uračunatog PDV-a, a ponuda sarajevskih i banjalučkih IT-jevaca biće jeftinija za tek 80 KM. Posebno će biti zanimljiva činjenica da je za ovaj posao u Vladi RS 2017. i 2019. godine bio zagarantovan za banjalučki “Prointer”, ali vrijednost posla je varirala. Održavanje data centra prvo je koštalo 292.383, potom 344.442 KM. Zbog čega je vrijednost istog posla prošlog januara procijenjena duplo skuplje, Vlada građanima nije objasnila.

ZANIMLJIVO, VIRUS U BAZAMA

Granuće proljeće, ali ne građanima, već “Prointeru”. Tvrdokornoj IT utvrdi vlasti u RS, kada su poslovi u pitanju, saradnja sa SDA neće predstavljati problem. Sa čela Opštine Centar SDA-ov Nedžad Ajnadžić, tadašnji načelnik bitniji od deset drugih načelnika sarajevskih opština, 27. marta sa sarajevskom ispostavom firme sklopiće ugovor o održavanju servera i mrežne opreme, vrijedan 6.880 KM, samo 40 KM jeftinije od zakonske granice za sklapanje direktnog ugovora.

Već 22. aprila u Opštinu će ući virus, ali ne korona.

“Federalna uprava policije intenzivno otklanja virus koji je napao informacioni sistem Opštine Centar u Sarajevu. Zvaničnu potvrdu da je virus napao sistem u petak, 6. juna, Opština je izdala tek u ponedjeljak, 9. juna. Informaciju o virusu novinari Žurnala imali su prije desetak dana. U Opštini Centar odlučno su je demantovali, pogotovo dio koji se odnosi na dokumentaciju o provedenim javnim nabavkama u vrijeme pandemije korona virusa: ‘Potpuno netačna informacija. Nema virusa i svi dokumenti o javnim nabavkama su dostupni’, bio je zvanični odgovor iz Opštine.

Ali, suprotno ovim tvrdnjama, u saopštenju koje je Opština izdala u ponedjeljak, 9. juna, navodi se kako je virus u Opštinu ‘ušao’ već 22. aprila. Trenutno je elektronski sistem Opštine vidno narušen, građani danima ne mogu da dobiju dokumente, na web stranici ne mogu da se otvore neki dokumenti, a ne funkcioniše ni mail službenika za odnose s javnošću”, objaviće Žurnal 10. juna.

“Prointer” će tako “zaposjesti” još jednu u nizu baza podataka građana BiH.

HVALA I OD ZORANA TEGELTIJE

Sa dolaskom prosperitetnog “Prointera” na federalno tle u kupovinu “IT svega i svačega” u ljeto  će se  ukuljučiti i sarajevski “Vodovod i kanalizacija”, kao i Kancelarija za veterinarstvo BiH. Rezervne dijelove za server početkom jula građani će, po direktnom ugovoru Kancelarije i “Prointera”, platiti 5.843 KM.   

Poslovna saradnja vodećih bh. porodica je na izuzetno visokom nivou. Mjesec kasnije, 3. avgusta, “VIK”, na čijem je čelu u tom momentu bio Adnan Hodžić, dugogodišnji član, a povremeno i funkcioner SDA, za 1.737 KM kupiće licence. Potom će uslijediti prava tender atrakcija. Održavanje server sale procjenjeno je na 29.250 KM. Očekivano, stići će jedna ponuda. “Prointer” se nudi za 34.167 KM, gotovo 5.000 KM skuplje. “VIK” će, umjesto da poništi tender, pristati i ugovor sklopiti 20. oktobra. Zadovoljan uslugama apsolutnog tender pobjednika, 30. decembra antivirusni program “VIK” će platiti 26.128 KM.

Da je u BiH sve potpuno uvezano kada je trošenje narodnih para u pitanju još jednom će dokazati Ljubomir Kalaba sa čela Kancelarije za veterinarstvo, čije je imenovanje pogurao Dodikov ljuti protivnik SDS. Održavanje servera i računara “Prointeru”, po još jednom direktnom ugovoru od 23. septembra, platiće 6.950 KM. Nije bilo dovoljno! Istog dana uslijediće još jedan - održavanje inforamcionog sistema koštaće 6.833 KM.

“Kontroler za data centar”, kako je navedeno u tenderu, narod preko Kalabe, 2. novembra, koštaće 6.886 KM. Direktno!

Tokom 2020. godine proboj sarajevskog “Prointera” biće zadatak i Savjeta ministara BiH, kojim rukovodi SNSD-ov Zoran Tegeltija. Obezbjeđenje sistema i “primarni firewall uređaji”, kroz dva tendera u dva dana novembra, platiće 159.663 KM (59.904 i 99.759 KM). Zanimljivo, ni na ove pozive neće se javiti nijedna druga bh. firma, samo “Prointer”. 

MILINOVIĆEVA PRIVRŽENOST REŽIMU

Draško Milinović imenovan je za novog direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK). Paradoksalno, jer je upravo u vrijeme dok je Milinović bio na čelu RTRS-a, RAK izrekao brojne novčane kazne javnom servisu RS zbog nepoštovanja Zakona o RTRS i kršenja etičkih i profesionalnih standarda”, pisao je Žurnal 15. jula 2020.

Iako je njegov izbor bio upitan jer mu je i, prema medijskim saznanjima, supruga Željka šef PR službe “M:tela”, pa se suočio sa optužbama za sukob interesa, samo jedan demanti telekom kompanije u RS biće dovoljan da sve sumnje budu odbačene, a on udobno smješten u fotelju iz koje kontroliše protok informacija.

Bivši glavni i odgovorni urednik otuđenog javnog servisa ili ti urednik iz kabineta vladajućih za vitalne nacionalne interese boriće se na više polja. Svakako, jedan od tih interesa je i uspon sarajevskog “Prointera” potopomognut banjalučkom bazom.

U prvoj godini mandata ovim firmama platiće gotovo pola miliona KM.

Dva “Prointera” u konzorcijumu od Milinovića će prvi ugovor dobiti 20. novembra i to za softver za fakturisanje. Posao vrijedan 19.890 KM. Samo 13 dana kasnije ugovor za softver za portal koštaće 49.959 KM, a računarska oprema čak 358.858 KM.

Kao jedini ponuđač “Prointer” 21. decembra zatvoriće poslovnu godinu s RAK-om ugovorom za softver za bekapovanje. Cijena – 45.995 KM!

KOŠARČEV “PAD” I USPON FENIKSA

“Košarac je napisao kraj svog političkog puta i tu nema nikakve dileme”, poručiće Milorad Dodik svom istočnosarajevskom pulenu nakon korona žurke početkom maja u sarajevskom “Golf klubu”. Nikada nije utvrđeno da li mu je više zamjerio druženje sa Bošnjacima u, pred kamerama, mrskom Sarajevu ili druženje u vrijeme pandemije.

Staša Košarac, ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH, mudro će se primiriti, više neće pušiti tompuse niti se u javnosti sastajati sa prijateljima Bošnjacima, Dodik će se zabaviti bacanjem nacionalističkih koski pred narod i sve će se brzo zaboraviti.

Ministar Feniks ne da neće završiti politički put, već će nastaviti da se ponaša osiono. Kako s poljoprivrednicima, tako i u privatnom životu, a i dok zavlači ruku u džep naroda.

Kako ga je korona žurka malo opekla, a pandemije ne jenjava, Košarac će odlučiti da bude (još) podobniji i da se zdravstveno osvijesti pa će video-konferencijski uređaj 23. novembra platiti 24.447 KM.

Dobar dan za posao biće i 14. decembar. Košarac i sarajevski “Prointer” sklopiće ugovore za dva lota u tenderu raspisanom za održavanje poljoprivrednog informacionog sistema – 23.260 i 31.520 KM.

Uslijediće ugovori sličnih ili istih vrijednosti. Istog dana za održavanje poljoprivrednog registra daće – 23.259, a za održavanje mrežne i serverske opreme 31.520 KM.

Za dobrobit sarajevskog “Prointera” tokom 2020. radiće i Kancelarija za reviziju institucija BiH (softver 93.132 KM i mrežni switch uređaji 9.992 KM), ali i Zavod za zapošljavanje RS, kojem će stići tek jedna, svakako “Prointerova”, ponuda za business intelligence sistem - 214.992 KM. Zatim če, da ne luta okolo, direktno pazariti i licence po cijeni od 6.602 KM.

I “Elektrodistribucija Pale”, preduzeće iz sistema Elektroprivrede RS koje je za samo godinu dana potonulo pet miliona KM, vodiće računa o IT sistemu. Softverske licence direktor Aco Stanišić, inače kadar DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića, polovinom decembra ugovoriće za 56.561 KM.

(Zurnal.info)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Bm

14.01.2021 12:44

Pare, pare volim samo pare!

ODGOVORITE
Name

ZOLJA

14.01.2021 14:11

DOK JE OVACA BIĆE I DŽEMPERA. SVI LOPOVI SVIJETA SANJAJU O OAKVOM NARODU BEZ MOZGA, KOJI GODINAMA PODRŽAVA SVOJU PROPAST.

Name

Re

14.01.2021 15:15

U privatnoj drzavi je sve privatno... privatni politicko- korupcijski biznis, privatne sudije, privatni zakoni, privatna policija, privatne rijeke, zrak, smog, privatna glasacka masinerija budala i interesdzija...

Name

Volim pare

14.01.2021 16:19

Bile one prave,velike ili male,samo nek su pare.

Name

Mile

15.01.2021 06:29

Po profesiji srbin a po opredeljenu milijarder

Name

Zizi

14.01.2021 12:48

Po vasem bi bilo najbolje nista nemati. Mrak i opet mrak.

ODGOVORITE
Name

Re

14.01.2021 13:40

Licemjerstvo je poenta.Nas zavađaju a oni na tome profitiraju.

Name

Ре

14.01.2021 13:50

Ово треба записати, како сте ви гос, паметни ја се вама дивим.

Name

Domire zizi

14.01.2021 14:09

I ti zizi samo da se nesto kaze!Ni smisla ni svrhe ni pameti!

Name

re

14.01.2021 15:27

ova odrzavanja sistema, licence, softveri, su skuplji nego u skandinavskim zemljama

Name

re Zizi

14.01.2021 15:40

Pa i ja bi da imam normalnu platu da hranim djecu i da mi roditelji imaju normalnu penziju da ih ne trebam pomagati,ne sve treba porodici Dodik a mi da vracamo kredite

Name

Re Zizi

14.01.2021 16:46

Niz nogu mi klizi.

Name

Karakter

14.01.2021 12:48

To je presednik, Trump je mali Baja a ovaj naš je veliki Baja (a Ruski može i mali i veliKi)

ODGOVORITE
Name

RE istina

14.01.2021 15:17

komentar se odnosi na ovaj, mislim haha

Name

RE

14.01.2021 12:50

Kada će ovom ludilu doći kraj , gdje samo sekta tajkunska uživa u šuškama maraka i deviza u RS.

ODGOVORITE
Name

Istina

14.01.2021 15:02

Ovo je kurcina povedi ga kuci mami

Name

Domacica Radojka

14.01.2021 12:54

Daj Boze da Prointer prezivi ove teske ekonomske izazove.

ODGOVORITE
Name

Sasa

14.01.2021 13:00

A dokazi za te sve navode?

ODGOVORITE
Name

Magare

14.01.2021 13:02

Neka nas magarce kad smo magarad.

ODGOVORITE
Name

Mariborcan1970

14.01.2021 13:03

Koliko čujem svim IT firmama u regionu a i šire se "tresu gaće" zbog iznenadnog uspjeha Pointera. Šuška se da je i Google zabrinut jer je već nekoliko IT stručnjaka prešlo u Prointer. Svi se plaše "sposobnosti i stručnosti" Igora Dodika i tate mu Milorada i ne mogu da vjeruju kakve uspjehe postižu na "poštenim državnim tenderima".

ODGOVORITE
Name

Lule

14.01.2021 15:15

Da li sre čuli da Igor zove Bakira BABO?

Name

Dragan

14.01.2021 13:08

On ce nas srbe prodati prvom prilikom, nazalost imamo nesrecu da ce ga istorija pamtiti kao dzelata srba

ODGOVORITE
Name

@Dragan

14.01.2021 22:07

Dragane, potpuno je nevazno u ovoj prici to sto smo mi Srbi. Baja bi prodao covjeka bilo koje nacije, vanzemaljca, zivotinju, virus, ma i kamen samo da uzme jos malo novca i jos koju fotelju. Dokazuje nam svima dvadeset godina da apsolutno ne diskriminise po nacionalnosti ili bilo cemu drugom, krade nas i laze sve redom bez razlike. Istinski je demokrata po tom pitanju.

Name

Zika

14.01.2021 13:14

Sve sama banda fuj

ODGOVORITE
Name

Slobodna BL

14.01.2021 13:17

U Italiji je počelo suđenje mafiji Ndrangeta. Kupila političare, sudije, tužioce- 350 na optuženičkoj klupi. Kad počne suđenje, a mora doći Milokradovoj mafiji šta će sve na površinu isplivati i koliko ih je u tom kriminalnom lancu.

ODGOVORITE
Name

Ispravka

14.01.2021 13:34

Konfederacijski Jugo BiH. Ukidanje kantona. Postavsa ostaje. Ali ne pozicija.

ODGOVORITE
Name

Milko

14.01.2021 13:39

Bakirovci, otac i sin Dodik

ODGOVORITE
Name

Robin Hood!

14.01.2021 13:44

Suviše je ovakvih istina! Nemojte zaboraviti da je ovo hobotnica koja u sprezi sa mnogim stranim saučesnicima komada,trga,čupa,pere i uzima koliko hoće novca od naroda, EU i sve je to fino spakovano u priču u kojoj kada "zagusti" ...kada se ne usaglasi visina dobiti , pređe na nacionalno entitetski teren na koju nasjede "naivani neuk "svijet...ista je ovo organizacija koja samo sebe vidi iz sva tri naroda i samo je bitno koliko će koliko uzeti. Ova će priča trajati i trajati i neće tako brzo nestati sa ovog prostora, ali je važno da javnost bude s ovakvim činjenicama upoznata,odmah i sad , ali .

ODGOVORITE
Name

Bolje organizovan

15.01.2021 12:01

Kriminal, zato sto ga organizuju drzave iz kojih sada pristizu zgrazavanja nad "tragedijom jadnih gradjana". To su one drzave i njihove politike koje su do temelja sprzile zemlje i (sve drustvene vrijednosti) u kojima se normalno zivjelo i radilo.....

Name

borac

14.01.2021 13:44

Steta da ima toliko budala koje mu vjeruju.

ODGOVORITE
Name

Ek

14.01.2021 13:49

I ne govori više da je to Teheran.

ODGOVORITE
Name

Неко

14.01.2021 13:54

Како оно Радишић каже у оном снимку , даје Миле уложио у зграду у Пицином парку 10 мил, сједиште Проинтера , не знам гдјеје.

ODGOVORITE
Name

Prof. Dr. Šupket Čmarević

14.01.2021 14:03

Nemate vi pojma, uvalili im sve bofl i nespravnu robu, a za velike pare, pola od toga ide u budžet R.S.. nema zajebancije, tako to rade patrijote.

ODGOVORITE
Name

Бабић

14.01.2021 14:31

Све ће то ђаво да однесе и њих и наше паре које су упртили, ничија није сјала до вијека па неће ни Додикова а и ових осталих проклетиња.

ODGOVORITE
Name

Miso

14.01.2021 15:27

Neka On ima i njegova dijeca a borci i penzioneri neka idu u javnu kuhinju i neka opet 2022 budu prvi u redovima da glasaju za SNSDe koji ih je doveo do takvog stadarda.

Name

Duduk

14.01.2021 15:34

Ne voli Bosnu i Hercegovinu, ali voli pare uzimate od iste i biti na platnom spisku Bosne i Hercegovine!!! Pa sada vi glupi narodi u Bosni i Hercegovini gledajte kako zivite i dalje podrzavajte nacionalne torove! Sretno mamlazi nepismeni

ODGOVORITE
Name

IT

14.01.2021 16:35

KRAJ IKONO.,

Name

Iskoristio

15.01.2021 12:21

Priliku politickog zbivanja na ovom prostoru koju je donio dasak vjetra sa zapada. Na um mu ne pada da se bavi posledicama,to neka se bave nasa buduca sirotinjska pokoljenja, sto ih bude.....

ODGOVORITE