Epidemiološke mjere ostaju na snazi do 1. februara

Republički štab za vanredne situacije produžio je do 1. februara mjere koje su na snazi s ciljem sprečavanja širenja korona virusa u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 13.01.2021 | 17:03
Epidemiološke mjere ostaju na snazi do 1. februara

 Republički štab je donio Zaključak o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, kojim se u cilju sprečavanja širenja virusa korona SARS-CoV-2 i COVID-19 bolesti na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spasavanja stanovništva do 01.02.2021. godine zabranjuju:

- sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica,

-  muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće,

- sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode).

Ovim Zaključkom obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

Od ove obaveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca mlađa od sedam godina života, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Takođe, u skladu sa ovim Zaključkom građani su obavezni da se u zatvorenim prostorijama, pored nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, pridržavaju i uputstava JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Nepoštovanje ovih mjera zabrane sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Takođe, obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, i pridržavaju se uputstava JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

Do 01.02.2021. godine ograničava se radno vrijeme u periodu od 06:00 do 22:00 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i dr.), kao i priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr.).

Ovim Zaključkom, do 01.02.2021. godine, u periodu od 22:00 do 06:00  časova, dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Do 01.02.2021. godine, u periodu od 22:00 do 06:00 časova, zabranjuje se prodaja alkoholnih pića svim privrednim subjektima.

Do 01.02.2021. godine dozvoljene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (bioskopi, pozorišta, muzeji i sl.) dužni su da organizuju svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance, te da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su, prema Zaključku, organizovati svoj rad sa građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa. Takođe, dužni su održavati rastojanje osoba u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz  blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Pravni subjekti kao i republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Nadzor nad sprovođenjem ovog Zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Jedinice lokalne samouprave dužne su da svoje akte usaglase sa ovim Zaključkom, a u slučaju pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim Zaključkom i o tome obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona (COVID-19) u Republici Srpskoj se primjenjuju uz ovaj Zaključak.

Ovaj Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije stupa na snagu danom donošenja.

Republički štab za vanredne situacije, a shodno mišljenju JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i bolnica, prihvatio je donaciju 3.756 pulsnih oksimetara (ChoiceMed, model: MD300C29) i 18 mašina za pružanje kontinuiranog pozitivnog pritiska u disajnim putevima (CPAP), potrebnih za  dijagnostikovanje i liječenje oboljelih od COVID-19 koje donira Svjetska zdravstvena organizacija u BiH Republici Srpskoj. Za realizaciju ove donacije u skladu sa propisanim procedurama zaduženo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

(BN) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

2096. Godina

13.01.2021 16:14

Epidemijološke mjere ostaju na snazi do 1. Maja. Posle ćemo vidjeti.

ODGOVORITE
Name

Borac

13.01.2021 18:20

Stab za tendere i mlacenje slame.

Name

PLANdemija

13.01.2021 16:25

Koja je svrha zabranjivanja živih svirki??????? U Federaciji BiH nisu zabranjene! Kod nas u klubovima i kafanama nastupaju DJ-evi, odražavaju se karaoke party i kviz takmičenja i to je sve ok?????!!!!! A žive svirke ne mogu!!??? Kava nebuloza psihopata na vlasti. Samo uđite u ugostiteljske objekte na Jahorini, čovjek na čovjeku, nema maski ni distance (i ne treba biti jer nemaju nikakve svrhe) a ne smiju neka dva jadnika zasvirati na gitari!!?? Dokle više...

ODGOVORITE
Name

Re

13.01.2021 16:55

Svrha je da se narodu ukine sva radost življenja, pogotovo mladima. Mladi su pod najvećim udarom. Strašno.

Name

KAKO ĆE POLICIJA

13.01.2021 16:29

Znati ko ima manje od 7??? Hoće li kažnjavati djecu i roditelje????? Znači, ono dijete koje napuni 7 godina MORA NABITI BRNJICU isti dan?????

ODGOVORITE
Name

Gradiška

13.01.2021 16:49

U nas u velikoj metalnoj fabrici je puno, svi radimo, ne nosimo masku i ne držimo distancu. I niko nije obilio od korona vurusa. Znači da je za nas radnike smrtnike samo opasno se družiti u kafanama i na svadbama ali nije opasno u fabrici!!!???

ODGOVORITE
Name

Re Gradiska

13.01.2021 21:57

Moj brat se zarazio koronom na poslu, u slicnim uslovima kakve ti opisujes. Zaista nije za salu, budi srecan sto si zdrav! Svako dobro.

Name

Ma mars

13.01.2021 17:37

Treba vas tuziti za maltretiranje sa tim maskama!!!!

ODGOVORITE
Name

Nane

13.01.2021 17:44

Ja ne znam jeste li normalni vise.Dokle ovako.U februaru i martu svake godine hara sezonski grip,vi cete reci da je to korona i opet karantin.Pa ovome nema kraja.Broj zarazenih u padu a mjere iste.Bagro,pocrkali svi,neznalice,ostavite nas da zivimo kao ljudi.Idioti jedni

ODGOVORITE
Name

Rock

13.01.2021 18:39

Zabranili muzicarma da rade. Muzicari traze negdje da se zaposle niko nece da ih zaposli kada kazu sta su radili. Pogotovo one koji u drugim poslovima nemaju iskustvo. Treba jebati mater onom ko donosi ove zakone.

ODGOVORITE
Name

Cr Gr

14.01.2021 03:59

¸¸STRATESKO BIOLOSKE ¸¸mjere bilo bi realnije,nego Epidemioloske.

ODGOVORITE