Izgubio šifru za bitkoine vrednih 220 miliona dolara!

Programer nemac, Stefan Tomas iz SAD gde trenutno živi izgubio je šifru za pristup računu na kom ima 7.002 bitkoina, vrednih oko 220 miliona dolara...

Zanimljivosti 13.01.2021 | 16:34
Izgubio šifru za bitkoine vrednih 220 miliona dolara!

Njemu su ostala su mu još samo dva pokušaja da ukuca pravu pre nego što račun postane zauvek zaključan.

Govoreći za "New York Times" Stefan je otkrio da su mu bitkoini dati kao poklon kada je još 2011. godine napravio animirani film o toj kriptovaluti.

Bitkoin je protekle godine zabeležio veliki rast vrednosti, a pre nekoliko dana je premašio vrednost od 30.000 dolara. Tomas kaže da je iste godine izgubio lozinku za pristup svom "gvozdenom ključu“, šifrovanom hard drajvu koji sadrži ključeve za njegov digitalni novčanik.

Od tada je pokušao osam razlitih varijacija svojih uobičajenih lozinki u pokušaju da pristupi svom "gvozdenom ključu".

Nažalost, nijedna nije bila tačna, a "gvozdeni ključ" omogućava korisnicima 10 pokušaja pre nego što se zauvek zaključa zajedno sa svim sadržajem, piše New Yrok Times

Bitkoin ne može da mu pomogne, jer ne čuva korisničke lozinke, već pojedincima koji kupe valutu daje lični ključ za njihov digitalni novčanik, kojem samo oni imaju pristup.

"Ležao bih u krevetu i razmišljao. Onda bih otišao do kompjutera sa novim planom. Kada bi i on propao, ponovo bih očajavao“, ispričao je nesrećni programer.

Tomas je sada angažovao kriptografe za koje se nada da će mu pomoći da pristupi svom digitalnom novčaniku sa 220 miliona dolara.

Izvor: Zanimljivostidana.com

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Direkt

13.01.2021 17:34

Alchajmer :)))

ODGOVORITE