U Brčkom obilježen 29. rođendan Republike Srpske

Dan Republike Srpske 9. januar obilježen je i u distriktu Brčko. Na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, položeni su vijenci u ime predsjednice Republike Željke Cvijanović, srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Vlade i Narodne Skupštine Republike Srpske.

Republika Srpska 10.01.2021 | 19:08
U Brčkom obilježen 29. rođendan Republike Srpske

Obilježavanje 9. januara, izbor je i pravo srpskog naroda, da obilježava Dan svoje Republike Srpske, koja je stvorena u miru, a odbranjena u ratu. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je više od 23.000 boraca Vojske Republike Srpske i više od 9.000 civila. Bitka svih bitaka, bila je proboj koridora prema Јugoslaviji.

- Ne teba zaboravati tih 450 ljudi, pripadnika VRS, koji su položili svoj život za Republiku Srpsku i njima u čast, i svih koji žive u Republici Srpskoj i ovdje u Brčko distriktu moramo da obilježavamo ovaj dan i obilježavaćemo ga naravno i u budućem periodu - rekao je Boris Pašalić, izaslanik predsjednice Republike Srpske.

Brčko je žila kucavica za Republiku Srpsku, na koridoru života, plaćenom vojničkom krvlju i čašću.

- Ko je gledao film `Koridor` neka se još jednom prisjeti kako je bilo onim ljudima, onom narodu koji je stvarao Republiku Srpsku. Mnogo je lakše danas da se učini neki pomak da bi građanima bilo bolje, da ostanu na ovim prostorima - istakao je Boško Tomić, izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Predsjednik Opštinskog odbora BORS-a u Brčkom Cvjetko Simić dodao je da je za čitavu Republiku Srpsku, i za grad Brčko distrikt, ovaj dan veoma važan,.

- Važan je da se obilježi, jer mnogi borci su dali život za stvaranje Srpske,  odnosno za odbranu Republike Srpske i stanovnika čitave Republike Srpske - kaže Simić.

Distrikt Brčko vlasništvo je dva entiteta u BiH. U njemu žive i građani Srpske, koji zaslužuju i imaju sva prava da slave 9. januar kao Dan Republike Srpske.

- A ono što je najvažnije je njihova neizmjerna ljubav, koja je činjenica, koja može sve da pokrene i koja je najveća tekovina i borbe za opstanak Republike Srpske, a što je na kraju krajeva i potvrđeno kroz referendum, koji je održan i na prostorima Brčkog o Danu Republike Srpske - naglasio je Siniša Milić, predsjednik Skupštine distrikta Brčko.

Obilježavanju Dana Republike Srpske u Brčkom, prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, srpski predstavnici u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Distirktu i predstavnici Boračke organizacije Srpske.

(BN/Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nešto

10.01.2021 18:48

"Gužva oko Spomenika", to samo govori šta ovi peživjeli i zaboravljeni Borci iz Brčkog i okline misle o vama. Sav posao van se svodi da jednom godišnje položite vijence na Spomenik.

ODGOVORITE
Name

Borac

10.01.2021 19:20

Sram vas bilo! Borci dali zivot i zdravlje. Da bi vi sada pljackali,unistavali,raseljavali i svoju djecu zaposljavali.

ODGOVORITE
Name

Taj tzv koridor

10.01.2021 21:30

...vam je predao Tuđman po dogovoru sa Miloševićem! A onda, 3 godine poslije Milošević i Karadžić predaju RSK Tuđmanu i RS opstaje i Bošnjaci, jedina meta, biva svedena na malu teritiriju. Sve po planu! Osvetili smo se dahijama na ovim prostirima, a ustašama sve opraštamo i vraćamo ono što je bilo srpsko vjekovima... Zalog za budućnost bez muslimana I islama u regionu! Ta religija je gorea od Jasenovca , Bljeska i Oluje i Bleiburga!

ODGOVORITE
Name

Dzoo

11.01.2021 08:16

Samo polako ako neznas plivati uci Drina je brza reka.Ko znas mozda ce mostovi na Drink biti sruseni Dronovi su buducnost vidjel sta vam bi sa Jermena isto kao u HR,KM its.

Name

Eto Vidiš

11.01.2021 09:55

Zbog takvih vaših izjava i naj umjereni Srbin postane ekstremno radikalan. A vi kako god hoćete.

Name

Tito

12.01.2021 00:09

Bok dečki. Kak smo vas naprašili iz lijepe naše.

ODGOVORITE