Serija hapšenja učesnika nemira u Vašingtonu

Trojica pristalica američkog predsednika Donalda Trampa, uključujući i čoveka sa nadimkom QAnon Šaman, a čije su fotografije obišle svet nakon nasilnog upada u zdanje američkog Kongresa, uhapšeni su i optuženi, saopšteno je iz Ministarstva pravde SAD.

Svijet 10.01.2021 | 10:54
Serija hapšenja učesnika nemira u Vašingtonu

Šaman je zapravo Džejkob Entoni Čenzli, tj. Džejk Endžel, čovek koji se go do pojasa i sa rogovima bizona na glavi šetao po Kongresu i privlačio pažnju fotografa i snimatelja.

On je uhapšen i optužen za nezakoniti upad i nasilno ponašanje na Kapitol hilu, navodi se u saopštenju ministarstva, preneo je BBC.

Čenzli je izjavio da je bio "učesnik grupne akcije organizovane zajedno sa drugim rodoljubima iz Arizone koji su došli u Vašington 6. januara na poziv predsednika Trampa".

Ovaj tridesetogodišnjak iz Arizone koji za sebe kaže da je "duhovni ratnik" i naziva se još i "vukom iz Jeloustona", primećen je i u Feniksu, na skupu podrške Trampu.

On se predstavlja i kao "digitalni vojnik QAnona", zavereničkog pokreta čiji je junak Donald Tramp i koji na upad u Kongres gleda kao na pobedu.

Uhapšen je i Adam Džonson, tridesetogodišnjak snimnjen s Trampovom kapom koji se na fotografiji smeši dok iznosi stalak predsedavajuće Predstavničkog doma Nansi Pelosi.

On je optužen isto kao i Čenzli, plus za krađu stalka, iako je stalak Nensi Pelosi pronađen kasnije u jednom hodniku Kongresa.

Uhapšen je i Derik Evans, poslanik u parlamentu države Zapadna Virdžinija koji se snimao dok na silu provaljuje u Kongres i viče "Derik Evans je na Kapitolu" i optužen za nezakonit upad i za nasilničko ponašanje.

On je kasnije objavio na Fejsbuku da nije učestvovao u uništavanju Kongresa i da se na Kapitol hil probio kao "nezavisni predstavnik medija u želji da snimi istorijski događaj".

U optužnicama protiv ove trojice se ističe da su ilegalno upali u saveznu zgradu "u trenutku dok je u njoj bio potpredsednik SAD Majk Pens", što dodatno otežava njihov slučaj.

Ministarstvo pravde SAD je još u petak objavilo 13 optužnica za upad i izazivanje nereda i saopštilo da je u Arkanzasu uhapšen i Ričard Bernet, aktivista koji se zalaže za slobodno nošenje oružja, koji je snimljen s jednom nogom na radnom stolu Nansi Pelosi i koji je pre izlaska iz njenog kabineta ostavio uvredljivu poruku.

Među osobama koje će biti krivično gonjene su i jedan muškarac koji je u automobilu parkiranom blizu Kongresa imao 11 molotovljevih koktela, jedan koji je tukao policajca i još jedan koji je pred zgradu Kongresa došao s napunjenim vatrenim oružjem.

(Tanjug)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Aa

10.01.2021 10:03

Mao i svugdje, ko izgubi dobije rukavicu po nosu

ODGOVORITE
Name

Slobodna Banja luka

10.01.2021 10:14

Ovi Trampovi sledbenici su male mace za Milokradove kriminalce, botove i ubice. Doći će brzo vrijeme da se i mi očistimo tog šljama i da ih ispratimo ka Tunjicama i Foči.

ODGOVORITE
Name

GRUJO

10.01.2021 10:20

Zaigrala mečka i pred Vadim vratima. Primenite vašu demokratiju

ODGOVORITE
Name

Skeptik

10.01.2021 10:31

Dogodilo se pre 80 godina. "Nemački nacisti su paljenje zgrade državnog parlamenta iskoristili za potpuno preuzimanje vlasti i stvaranje sistema u kome je Adolf Hitler imao neograničena prava. Na licu mesta uhapšen je Marijus van der Lube, ali zločin paljenja nije dokazan. Paljenje najvišeg doma Nemačke protumačen je kao jedan od prekretnica u stvaranju nacističke Nemačke sa velikom političkim posledicama. Iste noći uhapšeno je oko 4.000 ljudi, uključujući komunističke poslanike i rukovodioce, a dan nakon toga potpisana je Odredba za zaštitu naroda i države kojom su ukinuta osnovna građanska prava. Ovime su osnovna građanska prava, garantovana Vajmarskim ustavom, bila van snage što je otvorilo put progonu političkih protivnika. Ovaj događaj je bio odlučijući u stvaranju nacionalsocijalističke diktature. Krajem marta proglašen je Zakon o posebnim ovlašćenjima, početkom maja raspušteni su sindikati, a u junu i julu i sve političke partije. Progoni su se proširili i na istaknute naučnike i umetnike, pa su Nemačku napustili, među ostalima, Albert Ajnštajn, Bertolt Breht, Erih Marija Remark i porodice Tomasa i Hajnriha Mana.

ODGOVORITE
Name

Nista novo

10.01.2021 10:35

Tako uvijek prođu mali ljudi koji se bore za uspjeh moćnika koji ih kad zagusti puste niz vodu.

ODGOVORITE
Name

Gor051

10.01.2021 10:41

A Tramp u fazonu sami ste krivi, ko vas je tjerao da idete tamo. To najbolje oslikava njegov karakter.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

10.01.2021 11:00

Kakav Tramp ovo su sorosevi antifa moroni i retardi i placenici. Nemojte biti dileje.

ODGOVORITE
Name

Re

10.01.2021 15:50

Gluhom i glupom je ďžaba pričati.

Name

Abraham Lincoln

10.01.2021 11:13

NajObicnija turisticka tura koji imaju pravo na to , verovatno buduci senatori.Bajden je stari senilni dedica koji mu se prikazivaju teroristi iza svakoga coska. Trump :GOVERNMENT OF THE PEOPLE, BY THE PEOPLE, FOR THE PEOPLE not globalists. GOD bless USA.

ODGOVORITE