Srbija poštuje, voli i podržava Republiku Srpsku

Srbija voli, poštuje i podržava RS, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Republika Srpska 09.01.2021 | 20:33
Srbija poštuje, voli i podržava Republiku Srpsku

Selaković je rekao da Srbiju na to je obavezuje ne samo ubedljiva većina mišljenja građana, već i međunarodno pravo i Dejtonski mirovni sporazum i iz toga proističe i dužnost Srbije da brine o Republici Srpskoj.

"Srpski narod u Republici Srpskoj treba da bude ponosan na ono što je stvorio. Republiku Srpsku može da razgrađuje i razvodnjava samo onaj koji ju je stvarao, jer ona je istorijski i politički činilac i nepromenjiva činjenica", rekao je Selaković u video obraćanju na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana RS.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija i danas, kao što je činila u prošlosti, poštuje teritorijalni integritet BiH, “ljubomorno čuvajući svoje specijalne i paralelne veze sa RS i sa svojim srpskim narodom” i naglasio da upravo zajedno sa tim, Srbija se trudi i trudiće se da gradi dobre i kvalitetne odnose sa Federacijom BiH i sa druga dva konstitutivna naroda.

"Srbija želi da pomogne čitavom našem regionu, da postane zamajac ekonomskog razvoja, koji će etiketu sukoba i teške prošlosti zameniti atributima zajedničkog i uspešnog napretka i budućnosti za koji vredi marljivo i posvećeno raditi", rekao je Selaković.

Naveo je da bi zajednički cilj morao da bude i hvatanje koraka sa razvijenim delom čovečanstva, sa onima koji su napredovali na svim poljima, dok su se narodi ovoga regiona bavili teškim i krvavim sukobima, suočeni sa ratnim strahotama i svim iskušenjima koja su iz toga proistekla.

Težnja ka društvu evropskih vrednosti, između ostalog, kaže ministar Selaković, jeste želja da se nadoknadi sve ono što su ta teška vremena ostavila kao posledice i da su potrebne razvojne ideje i prilike, “koje nećemo čekati, već koje ćemo sami stvarati”, te energični i preduzimljivi, sposobni poslovni ljudi, investicije - potreban je tehnološki priključak sa ostatkom sveta.

Prema njegovim rečima, Srbija pokazuje da je to moguće i da je siguran da to želi i da se za to bori i Republika Srpska, ali da je takođe siguran da će u toj borbi u budućnosti, svima biti značajno lakše ako budu svesni da se bore zajedno.

"Nijednog trenutka na svom razvojnom putu, Srbija nije odustala od svojih vrednosti i svojih posebnosti. I to ne treba da čini ni Republika Srpska. A ekonomski razvoj nije sam sebi svrha i vrhovno dobro. On je jasan put da društva u kojima živimo učinimo boljim i naprednijim, kako nam deca ne bi odlazila u svet u potrazi za srećom, već ostala među svojima, u sredini koja podstiče vrednosti, kao što su talenat, inovativnost i pamet", rekao je Selaković.

Vrhovni interes srpskog naroda u vremenu koje je pred nama, naglašava šef srpske diplomatije, jeste borba za očuvanje mira i stabilnosti i da to, kako napominje, mora da bude naš nacionalni projekat i naša nacionalna građevina, a Srbija i Republika Srpska u tom nastojanju moraju da budu jedinstvene, čak i onda kada se u toj borbi suočavaju sa onima kojima ti ciljevi nisu prioritetni.

"Srpski narod je jedan i u vrednosnom smislu nedeljiv, vezuje nas naš jezik, kultura, istorija i tradicija, svetosavlje, herojska prošlost, zajednička etika, ljubav prema slobodi i našoj crveno- plavo- beloj zastavi i upravo na polju vrednosti treba da sagledamo šta je interes srpskog naroda u godinama koje su pred nama", rekao je ministar Selaković.

Zapitao je treba li se ujediniti u svađi sa drugima kao što su to neretko neki drugi činili, ili pokazati da je moguće činiti dobro kada ga činite ne samo sebi već i svima oko sebe.

Upravo to drugo, ističe Selaković, bila je ideja vodilja generacijama naših predaka koji su borbu za dobro uvek videli u borbi za dobro svih oko sebe, a ne samo sebe, i da smo time kao narod svedočili koliko nam je važno da se štiteći dostojanstvo predaka borimo za budućnost u kojoj će živeti naši potomci.

"Mi nismo po svom broju i u svetskim okvirima veliki narod, ali baš kao što je Nikola Pašić jednom prilikom primetio - Na putu od Beča do Carigrada nema ili teško da ima većeg i značajnijeg. I upravo zato što smo u regionalnom smislu značajan činilac, i naša odgovornost za budućnost je veoma važna i značajna", istakao je Selaković.

Osvrćući se na godinu "velikih iskušenja i problema", koja je za nama, Selaković je naglasio da je ona pokazala je da smo i sa pandemijom mogli da se borimo samo jedni druge podržavajući i boreći se zajedno, a da pri tome nikoga nismo povredili, ponizili i nikome ništa loše nismo učinili.

Selaković je građanima RS poželeo da godine pred nama budu godine napretka i uspeha, godine pobeda, čiji će se značaj "meriti kilometrima autoputeva, novim školama, bolnicama, fabrikama".

Neka Srbija i Republika Srpska, istakao je, nastave da žive u slozi i ljubavi i neka se između nas niko više ne drzne da postavlja barijere i prepreke, tamo gde treba da stoje mostovi i ispružene bratske ruke.

"Draga braćo i sestre, uvaženi građani Republike Srpske, čestitajući vam Dan republike, želim da i svake naredne godine ovaj dan, 9. januar, bude dan u kome ćemo donositi zaključke o tome koliko smo pomogli Srpsku, sve njene građane i čitav naš narod. I da svake godine taj zaključak bude bolji i na ponos svima nama. Srećan vam Dan republike! Živela Srbija! Živela Srpska", kazao je Selaković.

(Tanjug) 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Horacije

09.01.2021 19:50

Voli!? Pa kaze se da je ljubav u zacetku svega novog.

ODGOVORITE
Name

?

10.01.2021 08:56

Zato su valjda zatvorili granicu na Drini???? Ili preskupi test ili ne dolazi????

Name

Sead

10.01.2021 09:03

Vi da volite, podržali bi našeg Draska, covjeka koji ne gleda ko je koje vjere i nacije. Nadam se da ćete shvatiti da je Draško nada za Bosnu I Hercegovinu!

Name

Optimista

10.01.2021 10:16

Volite vi Dodika i SNSD I njima pomažete a ne R. S to vidi narod i ne mlatite praznu slamu

Name

Sale

09.01.2021 19:57

A koje je stvorio? Amerika? Pa Ameri će je i ukinuti, ne brinite mnogo. Vi stvarno mislite da ste neka sila. U Bosanskom ratu su vas mladi Bošnjaci rasturili, a imali ste toliko naoružanje. Pizdio je Slobo da se zaustavi ARBIH da ne udje u B.Luku. Gen. Lisica je dobro obrazložio.

ODGOVORITE
Name

Alas

09.01.2021 20:28

Nisi u pravu,i u ta vremene je Amer ovde krojio kapu,i on je naj veci krivac za sva jada ovog naroda!!!.!.!

Name

Zvornik

09.01.2021 20:35

Sale cemu isterisanje ba pusti ljude nek slave sta hoce toje bar demokratija trebas prvo da ocistis smece ispred svojih vrata nemislim licno na tebe nego na Bosnjacki korpus nadam se dasi svatitio stasam htio reci.

Name

Hvala

09.01.2021 20:29

Srbiji i gospodinu Selakovicu

ODGOVORITE
Name

Zasto

09.01.2021 21:11

Nas podrzajete dali ste pomoc kad je pocela korona narod nista nije dobio ni jednu masku ovi nasi lopinari sve prodali mi smo svaku morali da platimo vi samo nasim lopovima punite dzepove

Name

re

10.01.2021 08:34

Vecina novca koji je Srbija 'donirala' se vratilo tajkunima u Srbiji, ono malo sto je ostalo ovde je otislo ovdasnjim 'mocnicima'. Kome 'Hrvala'?

Name

Kakao

09.01.2021 20:55

Zrtvovat ce RS kao i Krajinu, samo dok dodje vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Stanko

09.01.2021 22:20

Borci su stvorili republiku srpsku a srbi su ratnici da ih nema u svijetu

ODGOVORITE
Name

profy54

10.01.2021 03:30

Prava Republika Stanko .Nego da te pitam imas li dovoljno leba da jedes ,da te ne pitam za dobra kola

Name

zoki

10.01.2021 06:06

ja protiv zena djece i staraca

Name

Zvornik

10.01.2021 07:02

Koliko nas vole da su zatvorili granicu.

ODGOVORITE
Name

Mnogi je vole

10.01.2021 09:39

ali su pobjegli iz nje. Pitajte Davora Dragičevića

ODGOVORITE
Name

Re

10.01.2021 10:05

I Jugoslaviju su voljeli mnogi i kleli se u nju, da bi preko noći prestali da je vole. Zanimljivo je da ljudi često vole pa ne vole i obratno, ali PARE.. E PARE SE UVIJEK VOLE :D Zivjela plata u Eurima

Name

Milošević prvi!

10.01.2021 18:51

Prvi je ukinuo Ustav SFRJ iz 1974 ukidanjem autonomija Vojvodini i bivšij pokrajini Kosovu i time Srbiju odvojio od SFRJ! OSTALO je bila lančana reakcija.