Nikad više zaraženih u Tokiju, nema odgađanja OI

Odložene Olimpijske i Paraolimpijske igre, koje je trebalo da se održe prošle godine u Tokiju, biće organizovane na leto, rekao je japanski premijer Jošihide Suga, a odluka je doneta uprkos zabrinutosti zbog porasta broja zaraženih korona virusom.

Sport 01.01.2021 | 18:49
Nikad više zaraženih u Tokiju, nema odgađanja OI

Olimpijske igre počeće 23. jula, a Paraolimpijske mesec dana kasnije - 24. avgusta, prenosi BBC.

Za održavanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara biće potrebno da se izdvoji dodatnih 2,29 milijardi evra (2,8 milijardi dolara), zbog mera prevencije širenja virusa, a ovo bi mogla da bude najskuplja letnja Olimpijada u istoriji.

Većina građana Japana protivi se održavanju Olimpijskih igara u godini koja je ovog petka počela, kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja. Oni smatraju da je bolje da se Olimpijske igre otkažu ili pomere, ali japanski premijer ističe da će one predstavljati „simbol globalne solidarnosti”.

Broj zaraženih korona virusom u Japanu je poslednjih dana u porastu, a Tokio je prvi put potvrdio više od hiljadu novih slučajeva zaraze u jednom danu.

U Japanu su potvrdđeni slučajevi mutiranog soja korona virusa otkrivenog u Velikoj Britaniji, a gradonačelnica Tokija Juriko Koike je upozorila da broj zaraženih mogao znantno da se uveća.

Prema podacima Univerziteta „Džons Hopkins”, u Japanu je do sada zabeležen 239.041 slučaj korona virusa, a ukupno je preminulo 3.337 pacijenata.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar