Dvije godine od policijske represije nad građanima

Danas je tačno dvije godine od događaja koji je uticao na ljude okupljene oko grupe Pravda za Davida jer se na današnji dan 2018.godine dogodila policijska represija koja je šokirala Banjaluku, regiju ali i svijet, poručili su iz grupe Pravda za Davida.

Republika Srpska 25.12.2020 | 22:27
Dvije godine od policijske represije nad građanima

Danas je tačno dvije godine od događaja koji je uticao na ljude okupljene oko grupe Pravda za Davida jer se na današnji dan 2018.godine dogodila policijska represija koja je šokirala Banjaluku, regiju ali i svijet, poručili su iz grupe Pravda za Davida.

Nemile scene sa banjalučkog Trga Krajine desile su se 25.decembra 2018. godine. a kasnije i banjalučkih ulica koje su šokirale javnost.

Razlog je bio sukob policije i građana i odluka nadležnih da se trg očisti od građana koji su tražili odgovor na pitanje ko je ubio Davida Dragičevića. Policija je počela da hapsi članove grupe Pravda za Davida, među kojima je bio i Ozren Perduv, koji kaže da je prije dvije godine počela represija, progon i diskriminacija. Zato će tražiti odgovornost policajaca koji su hapsili građane.

„Kada će biti podignuta optužnica protiv naoružanih policajaca i nadeređenih koji su tog dana bez ikakvog razloga nasrnuli na goloruk narod. Javno pitamo Tužilaštvo kako je moguće da po službenoj dužnosti nisu pokrenuli nijedan proces protiv policajaca i ponašanja postoje snimci i svjedoci, kaže Ozren Perduv, grupa Pravda za Davida.

"Ako bude potrebno pokrenućemo i masovne proteste Pravde za Davida ako ne dođe do pomaka u istrazi o ubistvu Davida, kao i utvrđivanje odgovornosti svih onih koji sprovodili silu nad narodom“, kaže Sofija Grmuša, grupa Pravda za Davida.

Među uhapšenim građanima bio je i Borislav Zeljić. Kaže da je tada proživio pravu torturu.  

„Odveli su me u  sobu gdje su me vezanog udarali, uhvatili su me za vrat i udarali glavom od zid. Jedan policajac je došao i kad je čuo ko sam golom šakom me udario po uhu i imao sam probleme sa sluhom 3 mjeseca sa sluhom nisam čuo“, priča Borislav Zeljić, grupa Pravda za Davida.

Bez obzira na sva dešavanja i represiju koja je vršena nad članovima grupe Pravda za Davida, kažu da će nastaviti da se okupljaju svaki dan u parku pored Hrama Hrista Spasitelja, jer im je zabranjeno okupljanje na Trgu Krajine.

„Ja pitam sada zašto smo mi krivi samo zato što tražimo istinu da se nađu ubice tog djeteta, zašto smo mi protjerani 1000 dana neko mora biti odgovoran za to i vrijeme je da se procesuiraju i da se institucije iščiste od kriminala“, kaže Stela Milanović, grupa Pravda za Davida.

Jedini način borbe roditelja ubijenog Davida i grupe Pravda za Davida bila su svakodnevna okupljanja na banjalučkom Trgu Krajine. Krajem decembra 2018. godine, situacija je eskalirala. Policija je izašla na ulice, zabranila okupljanja na Trgu, a uklonjena su i sva obilježja. Davor Dragičević je tada napustio BiH, a prošle godine u martu roditelji su ekshumirali Davidove posmrtne ostatke i sahranili ih u austrijskom gradu Viner Nojštatu. Istraga o ubistvu Davida Dragičevića koje se desilo pod nerazjašnjenim okolnistima te godine još uvijek traje.

BN TV

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Komentar

25.12.2020 21:48

Sjecas li se radojicicu tog dana, a?! Nek' je i tebe djavo smak'o da te Banjalucani ne gledaju i ne slusaju vise!

ODGOVORITE
Name

Re

26.12.2020 07:26

On se ne sjeca nicega jer je bez empatije. Nista ljudsko nije pokazao. Tad je trebao dati ostavku i povuci se. Da je to uradio bio bi heroj, a danas je nula.

Name

RE

26.12.2020 15:02

Radojicic se mozda ne sjeca ali se zato banjalucani veoma dobro sjecaju kako je policija vrsila torturu i represiju nad nevinim gradjanima a Radojicic to precutno odobravao.Zato je i izgubio izbore.

Name

Dragan

25.12.2020 22:04

Ova akcija je dokaz da je policija upetljana u Davidovo ubistvo i zato ce kad tad Lukac odgovarati, samo se pitam kako taj covjek ne razmislaj o svojoj djeci, sta ce im reci kad bude u zatvoru

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

25.12.2020 22:04

Skinuli smo Radojcica sa vlasti,a2022 i huntu SNSD sa grbace a onda pravda za DAVIDA

ODGOVORITE
Name

Merega

25.12.2020 23:07

Miševi su se uzvrtili u brlogu, ušla voda u uši. Mladi neiskvareni dolaze na vlast, panika u redovima kriminalaca. Gotovo, kraj, sad gledajte kako će vam se nelegalno stečena imovina oduzimati. Samo jako naprijed omladino.

Name

Zades

25.12.2020 22:28

Jubilarno obracanje javnosti bi trebalo pripasti ministru Lukacu, ako ne bi bio poslovno sprijecen.

ODGOVORITE
Name

Jing jang

25.12.2020 23:41

E moj prijatelju!Policija ne tuce tek tako(bio sam u dva navrata ispitivan,niko nije ton na mene digao,inspektori normalno pitali,nije u vezi Pravde za Davida),oni su dobili nalog da tuku...uvjek ima neizivljenih krkana koji su to jedva docekali.E,nema njih 500 u lancu komandovanja,znaci treba kazniti te koji su to naredili i ko je njima to naredio.

ODGOVORITE
Name

Re

26.12.2020 15:06

Upravo tako.Naredjeno im je sa vrha da tuku i zastrasuju gradjane koji su samo trazili pravdu i istinu o ubistvu.Zna se ko je mogao to da naredi.

Name

Ja

26.12.2020 04:09

Lukacu, od srca ti zelim da dozivis da ti neko , isto ovako brutalno, tuce majku, djecu , zenu ili sestru ako je imas . A ti ces svakako doci na red zbog ovog zla sto si ucinio ovim ljudima a posebno Davidovim roditeljima. Sve se zna.

ODGOVORITE
Name

Realno

26.12.2020 04:38

Slika kada dva policajca hapse i odvode Davidovu majku Suzanu, dok ona u rukama nosi fotografiju svog ubijenog sina je potez SNSD-ove vlasti koji NIKADA, ALI BAS NIKADA, ne treba da se zaboravi. Ne treba zaboraviti ni cutanje Igora Radojicica. Nisam clan grupe PzD, nisam cak ni opozicionar ali dva policajca, u uniformi, sa trobojkom na ramenu i sapki koji cvrsto drze Suzanu i odvode je u stanicu dok ona nosi sliku ubijenog djeteta je slika koja je trajno i nepopravljivo nanijela ljagu na sve heroje iz MUP-a koji su evo vec 30 godina uz svoj narod. Jednostavno, to se ne smije zaboraviti!

ODGOVORITE
Name

Prika

26.12.2020 08:07

Dobro receno.a ta ista policija kuka kako nije dobro placena nema opremu.sta bi tek radili da da imaju dobre plate,kako bi onda tukli narod.lako je nafod tuc,sto ne hapse kriminalce,znam pouzdano da svaki nazovi privrednik ima dosije.i kad tek baja naredi policija ide da ih ceslja.dokle ovako.

Name

Van Gog

26.12.2020 06:44

Imena. Svi ti koji su pristali da krenu na narod decu starce žene imena i na sud sve do jednog. Bezmoralni beskičmenjaci.

ODGOVORITE
Name

Gradjanka

26.12.2020 06:49

Tu je bivši gradonačelnik zakazao načisto, pa ni da se oglasio na bilo koji način, sakrio se u mišju rupu, svi smo bili zgranuti, a još više kad je plakao za slomljenom miksetom

ODGOVORITE
Name

Re

26.12.2020 15:11

Tada je gradonacelnik pokazao da je sluga diktatora i rezima i da nije gradonacelnik svih gradjana.Svojim cutanjem je odobravao postupke rezimske policije.

Name

XL

26.12.2020 08:32

HVALA BOGU OPET NAROD NA TRGU A MIŠEVI U SVOIM RUPAMA, NIKADA IH VIŠE NE BILO PO NAŠIM ULICAMA

ODGOVORITE
Name

Fenix

26.12.2020 09:43

Puno je toga Radojčiću što te poguralo u političku penziju.Draško suosjeća probleme gradjana u svakom momentu,iz srca radi posao gradonačelnika,nije ničiji sluga.Narod je zaljubljen u njega. SNSDe sve svaća kao svoj pljen i neizbježan je kraj.

ODGOVORITE
Name

Komentar.

26.12.2020 09:54

To nije bio sukob gradjana i policije , nego napad "policije " na gradjane BL.

ODGOVORITE
Name

B. Luka

26.12.2020 10:00

Banja Luka vas je kaznila i nije zaboravila taj 25 decembar, kada ste tukli babe i djedove sa djecom na trgu. I još će vas jače i teže kazniti za dvije godine. Oni koji su majku sa slikom svog djeteta privodili, bez truna empatije, želim da dožive isto. Popljujte tu svoju uniformu, vi policajci koji tučete svoj narod.

ODGOVORITE
Name

Ma

26.12.2020 10:19

Ko to sve placa?

ODGOVORITE
Name

Re

26.12.2020 11:11

Pitaj burlu otkuda mu ukradena ikona iz Ukrajine?

Name

Za ma

26.12.2020 11:20

Kako ti je vodja?

Name

RE

26.12.2020 15:15

CIA,snajka,CIA.Tako ovi iz rezima misle.