Epidemiološke mjere ostaju do 15.1.2021

- Republički štab za vanredne situacije na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao Radovan Višković, konstatovao da su građani pokazali visok stepen odgovornosti i solidarnosti proteklih prazničnih dana, te apelovao da i predstojeće vjerske i novogodišnje praznike provedu poštujući sve propisane mjere zaštite od virusa korona.

Republika Srpska 21.12.2020 | 17:39
Epidemiološke mjere ostaju do 15.1.2021

Na današnjoj sjednici konstatovano je da će Ministarstvo unutrašnjih poslova, komunalna policija i inspekcijske službe, u narednom periodu, provoditi pojačane aktivnosti na kontroli poštovanja zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije, saopšteno je iz Biroa Valde Srpske za odnose sa javnošću.

Republički štab donio je Zaključak o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona u Republici Srpskoj, kojim se s ciljem njenog sprečavanja na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spasavanja stanovništva do 15. januara zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica /svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode/, kao i prodaja alkohola od 22.00 do 6.00 časova.

Ovim Zaključkom obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku /prekrivena usta, nos i brada/ i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

Od ove obaveze izuzeta su djeca mlađa od sedam godina života, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, kao i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Takođe, u skladu sa ovim zaključkom građani su obavezni da se u zatvorenim prostorijama, pored nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, pridržavaju i uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Nepoštovanje ovih mjera zabrane sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Takođe, obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, i pridržavaju se uputstava Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

Do 15. januara 2021. godine ograničava se radno vrijeme u periodu od 6.00 do 22.00 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost /benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj.../, kao i priređivačima igara na sreću /kladionice, automat klubovi, kazina, tombole .../.

Prema ovom zaključkom, do 15. januara 2021. godine, u periodu od 22.00 do 6.00 časova dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Do 15. januara dozvoljene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenja kovida 19 na radnom mjestu.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave /bioskopi, pozorišta, muzeji i slično/ dužni su da organizuju svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance, te da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su, prema ovom zaključku, organizovati svoj rad sa građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa.

Takođe, dužni su održavati rastojanje osoba u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Pravni subjekti, republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Кomunalna policija.

Jedinice lokalne samouprave dužne su da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, a u slučaju pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji mogu donijeti restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom i o tome obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog virusa korona u Republici Srpskoj se primjenjuju uz ovaj zaključak koji stupa na snagu danom donošenja.

Republički štab za vanredne situacije danas je donio Zaključak o raspodjeli kontejnera javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj kojim je odobrena raspodjela kontejnera domovima zdravlja Banjaluka i Prijedor, koji će biti namjenski upotrebljeni za zbrinjavanje zaraženih virusom korona.

Za realizaciju ovog zaključka zadužuje se Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske.

Republički štab za vanredne situacije danas je donio i Zaključak o donaciji lične zaštitne opreme javnim zdravstvenim ustanovama s ciljem zaštite zaposlenih i prevencije širenja, suzbijanja i otklanjanja virusa korona, a za realizaciju ovog zaključka zadužen je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

(Srna)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

bjede

21.12.2020 17:49

ljudske bjede

ODGOVORITE
Name

Profa

21.12.2020 19:56

Ja budala majko moja ! Zabranjeno okupljanje više od 10 ljudi, a u učionicama može preko 20.

Name

Debilizam

21.12.2020 17:56

Bravo! Unisticete ovo malo privatnika sto grcaju jos... CESTITKE

ODGOVORITE
Name

Viskovicu,

21.12.2020 18:13

KAko to bez znanja javnosti podigoše cijenu listica Lotto sa 13 na 17 KM a to ti je Visko preko 35%. Niko ne kontroliše ovu firmu, rade šta hoće, zaduzuju se kreditima, dižu cijene, kradu. Dobitaka svakako nema tako da je kradja ogromna. Cudim se da ih trpi Lutrija Srbije i još zajednicki rade.

ODGOVORITE
Name

mjere

21.12.2020 18:15

znadeteli vi kojije datum uopste ili ste prolupali ko i gazda pacete u lazne bolesti ko i on znadeteli vi daje 21 12 2020g

ODGOVORITE
Name

Da

21.12.2020 19:12

A ovo su preventivne mjere ,da ne bi ko uznemiravao sefa dok ga muce "drzavnicko-umjetnicke bolesti".

Name

Skeptik

21.12.2020 18:29

Ako opada broj zaraženih i umrlih onda bi valjda trebalo ukinuti mjere jer to znači završetak ove tzv epidemije. Međutim, nema ovo veze sa epidemijom. Ovo su isključivo političke mjere koje imaju za cilj kontrolu stanovništva. Kao i svuda po svijetu uvodi se globalni totalitarizam.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

21.12.2020 18:33

U Federaciji je drugačiji virus, tamo nije zabranjena...

ODGOVORITE
Name

Рашо

21.12.2020 19:04

Ова уредба је јако "мудро" донешена.Е па сада народе навали,још мало па нестало.Нека пуном паром раде:приређивачи игара на срећу,кладионице,аутомат-клубови,казина и томболе.Све за развој привреде,јер на џеповима народним ионако пуцају шавови од силнијх пара.Ко неверује на дође да види,Реп.стабилна,буџет стабилан,шта више тражити?Само још она "народна": неможе нам нико ништа.Ај, наздравље свима.

ODGOVORITE
Name

Gnjurac

21.12.2020 19:59

Bar polovina ovih mjera se ne sprovodi, naročito u kladionicama, pojedinim trgovinama, ugostiteljskim i drugim javnim objektima, a za to su, pored ostalih, krivi inspektori, policija i drugi čija je obaveza da kontrolišu njihovo sprovođenje.Višković treba njih da pritekne, ili da rade što im je dužnost ili da ih rastjera iz službi.

ODGOVORITE
Name

Andric

21.12.2020 21:24

Zabranjeno prisustvo publike na sportskim dogadjajima:evo jedan apsurd.U dvorani Borik u toku je turnir u malom gudbalu,i zabranjeno je gledati utakmice s tribina gdje ima 3-4 hiljade mjesta,i gdje moze stati bar hiljadu da se propisi postuju(pri tome,na tim utakmicama do polufinala bude stotinjak gledalaca svake godine),ali nije zabranjeno gledati te iste utakmice iz bifea kroz staklo,gdje ima otprilike 100m2 i gdje se nagura po pedesetak ljudi.Bitno je da se zaradi od prodaje pica,a sto to nema nikakve veze sa zdravom pameti...ma koga to briga.

ODGOVORITE
Name

Rajka

21.12.2020 23:51

E Viskovucu koi si ti debil majko bozija Cuj 10 osoba a nepusmenosti tvoe dragi boze .Koliko kod Gorice dodine se smije okuplhati i u tvornici Bem. Jado jadba cuti neprovalhzj se vise.Kakva skola takav vam i ucenik Viskovic i njegova svita.

ODGOVORITE
Name

Niste obavezni

22.12.2020 02:16

Sprovoditi ove mjere jer predstavljaju prinudni rad, koji je zabranjen Članom 39. Ustava Republike Srpske.

ODGOVORITE