Pravosuđe rak rana ovog društva

On kaže da je svima jasno da je pravosuđe rak rana ovog društva, ali da ni sami članovi komisije, dok nisu dublje ušli u materiju, nisu bili u potpunosti svjesni koliko je stanje zapravo loše. 

Bosna i Hercegovina 21.12.2020 | 16:53
Pravosuđe rak rana ovog društva

- Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održala je već dvadeset jednu sjednicu za nešto više od šest mjeseci tokom kojih su održana saslušanja brojnih sudija, tužilaca, advokata, predstavnika medija i drugih.

To komisiju, za čije smo se osnivanje borili godinu dana, čini jednim od najaktivnijih tijela ne samo u parlamentu, nego ukupno u zajedničkim institucijama - rekao je predsjednik PDP-a i član Privremene istražne komisije Branislav Borenović. 

On kaže da je svima jasno da je pravosuđe rak rana ovog društva, ali da ni sami članovi komisije, dok nisu dublje ušli u materiju, nisu bili u potpunosti svjesni koliko je stanje zapravo loše: 

„Jedno od svjedočenja koje je posebno ogolilo stanje u pravosuđu je svjedočenje sudije Nedeljka Tabakovića koji na najkonkretniji način govori o stanju u pravosudnim institucijama, sa imenima i prezimenima odgovornih. On otvoreno govori o primjerima nepotizma, prevarama pri dodjeljivanju predmeta sudijama, problemima sa imenovanjima dodatnih sudija, o tome kako ne postoji pravo na žalbu na odluke VSTS, neravnopravnosti kod ocjenjivanja sudija, o dugovječnosti pojedinih nosilaca pravosudnih fukncija koji iste vrše po dvadeset godina i to često neuspješno", navodi Borenović.

On dodaje da je ovo svjedočenje jedan od najkonkretnijih pokazatelja istinski katastrofalnog stanja u pravosuđu i činjenice da ne možemo računati na bilo kakav napredak dok se ne uspostavi vladavina prava i funkcionalne pravosudne institucije. 

„Dio transkripta je dostupan javno na web sajtu Parlamenta BiH i zaista vrijedi pročitati da bi se stekao uvid u pravo stanje stvari“, kaže Borenović. 

Dio neautorizovanog transkripta 19. sjednice Privremene istražne komisije možete pročitati ovdje:    

http://parlament.ba/data/dokumenti/ad-hoc-komisije/19.%20sjednica%20-%20poziv%20za%20Ad%20hoc%20PDPSBiH%20za%20utvr.stanja%20u%20pravos.instit.%20BiH-%20OBJEDINJENO%20dana-18.12.2020.-B.pdf

(BN)                                                                                                   

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

expert

21.12.2020 16:18

Javnost rada sudova je lijek univerzalni a ne kao do sad da kriju šta rade i uštroje medije pričom da ne ometaju rad komentarisanjem,kritikom,objavljivanjem izjava oštećenih,neradom disciplinskog tužioca VSTV koji krije hiljade pritužbi na sudije i tužioce u kojima se vidi protivzakonito postupanje sudija.Kurspahić je gora od Tegeltije.Komisija razvlači pitu godinu dana i ne radi se samo o lopovu Tegeltiji već o 95%sudija lopova.

ODGOVORITE
Name

Kpd Foča

21.12.2020 16:18

Pa ljudi dodjite u kpd Foča.Istražite Sinišu Goljanina direktora,i sve će vam biti jasno.Toliko ima dokaza protiv njega i sve je dostupno!!Samo dodjite!!!

ODGOVORITE
Name

A

21.12.2020 18:39

Ne samo u Kpd-Foca,Svi osnovni i Okružni Sudovi kao i Tužilaštva,Osnovni sud u Tesliću sa Predsjednicom Suda Mikanović Ljiljanom, Blambic Irmom, i ostalim Sudijama kojima Diktira Nenad Kovačević,BRAT Po ujaku gos.Mikanovic ,koju je postavio za Predsjednicu Suda u Tesliću i Skupa sa Advokatom Memić Salohom,koji je Bio predsjednik Okružnog Tužilaštva u Doboju i sada Haraju uz pomoć god.Mikanovic po Sudu u Doboju i Tesliću,Po onoj Ti Meni Ja Tebi,neka me Demantuju.Pljackaju na njima poznat Sistem.Memic,Salih +Kovačević Nenad su na Vrhu Krivosudja u Tesliću i Doboju.

Name

Mirkan

21.12.2020 21:33

Ovdje je sve rak rana a ne samo pravosuđe. Šta je zdravo?

ODGOVORITE
Name

Stanko

22.12.2020 00:07

Koliko je samo gradjana osteceno od pravosudja i opljackano ima klijenata koji su uplatili takse koje im je sud odredio a poslije taj sud je promijenio sudsku odluku i klijentu treba da vrati pare nevraca nego klijent mora da pokrece tuzbu da bi dobio svoj novac nazad to se desava u sudu u teslicu i kako da gradjani imaju povjerenja u pravosudje to nije nista drugo nego mafija i zato nam trebaju stranci za sudije

ODGOVORITE