Desetine gladnih medvjeda se spustilo do naselja

Najmanje 30 medvjeda došlo je do sela Rirkajpij na zapadnoj obali Čukotke, saopštio je Svjetski fond za prirodu Rusije.

Svijet 17.12.2020 | 07:24
Desetine gladnih medvjeda se spustilo do naselja

"Danas su patrole prebrojale oko 30 belih medveda. To su samo oni koji su primećeni kroz dvogled – najverovatnije ih ima više", navedeno je u saopštenju, u kojem je dodato da je većina medveda prilično mršava.

Fond je naveo da se dio ovih životinja nalazi na Rtu Koževnikova (malom poluostrvu na kilometar od kuća), a da se ostali probijaju do rta po razbijenom ledu.

U saopštenju je precizirano da je situacija prilično napeta, ali da se brigada „Patrole za medvjede“ trudi da je drži pod kontrolom. Dobrovoljci redovno provjeravaju teritoriju naselja, dežuraju u blizini škola i vrtića, upozoravaju mještane i objašnjavaju im mjere bezbjednosti. Podršku pružaju i lokalna uprava i vlada Čukotskog autonomnog okruga.

Životinje ne ulaze u selo često, ali bi situacija prilično brzo mogla da se promijeni.

„Otprilike isto to se dogodilo u Rirkajpiji i prije godinu dana, kada je u blizini sela prebrojano 60 belih medvjeda. Zahvaljujući profesionalnosti i iskustvu patrola i koordinisanom radu vlasti, Fonda i dobrovoljaca, nisu stradali ni ljudi, ni životinje, zavedene u Crvenoj knjizi“, izjavila je koordinator projekata Fonda za očuvanje biodiverziteta na Arktiku Varvara Semjonova.

Prema njenim riječima, takve situacije se, nažalost, događaju sve češće.

"Jedan od razloga su globalne klimatske promjene. Led se pojavljuje značajno kasnije, medvedi ne mogu da love u moru i prinuđeni su da traže hranu na obali", objasnila je ona.

(Sputnjik) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kratko i jasno

17.12.2020 07:31

Zato su i kod nas Medvjedi dosli u Skupstinu

ODGOVORITE
Name

Rista

17.12.2020 07:40

Sreća njihova da naš ,,lovački savez" nije tamo. Ovi junaci bi ih tukli automatskim oružjem i slikali se pored ,,trofeja".

ODGOVORITE
Name

re

17.12.2020 07:51

Baš tako. Sjećate se jadnog mečeta u Banjaluci prije nekoliko godina? Ubiše ga -sve "junak do junaka". A ljudi će svojim ponašanjem uništiti planetu.

Name

Dan

17.12.2020 13:31

Najljepša životinja na svjetu

ODGOVORITE