Veliko spremanje u regionu!

Janjić ističe da mu je žao što je Milorad Dodik izabrao da bude Assad, a ne Đukanović i povuče se jer je prije dvije i po godine bilo jasno da on više nikome ništa ne može isporičiti, pa ni Rusiji.

Bosna i Hercegovina 15.12.2020 | 14:58
Veliko spremanje u regionu!

Politički analitičar Dušan Janjić kazao je za N1 kako se u BiH, ali i regiji, dešavaju promjene koje Sergej Lavrovov, odnosno Rusija, ne može zaustaviti, što su pokazali i lokalni izbori u BiH i Crnoj Gori.

Istakao je kako mu je žao što je Milorad Dodik izabrao da bude Assad, a ne Đukanović i povuče se jer je prije dvije i po godine bilo jasno da on više nikome ništa ne može isporičiti, pa ni Rusiji.

"Ono što je Lavrov rekao tačno glasi 'da se nijedan element strukture ne može pomjerati' što je nevjerovatna ocjena jer pod Dejtonskim sporazumom se podrazumijeva okvirni sporazum. To znači da BiH i dalje treba da živi kao zamrznuto društvo.

Očekivano je to, Rusija ne želi, i to je ono što je Lavrov pokazao tajmingom dolaska, da nova administracija i Evropa učestvuju u rješavanju problema.

On se bori da se vrati kontakt grupa da se vode novi pregovori da bi Rusija imala svoju ulogu i ne želi da preuzme odgovornost za ono za što su odgovorni jer Rusija i njen ambasador su članovi Savjeta za implementaciju mira i onda je Rusija to trebala spriječiti. Blokirane su promjene. Život ide po svojoj dinamici i ona kaže onaj ko prvi shvati taj će pobijediti", rekao je Janjić u Novom danu.

Komentarišući susrete Lavrova u BiH, kazao je kako mu je posebno bio "dirljiv susret s Čovićem".

Govoreći o njemu i Dodiku, kazao je kako je "tragično dobar" termin "etnički baroni" jer "smatraju da se ništa ne treba mijenjati i da ta vlast treba prelaziti na članove porodice".

"Bolna promjena je rušenje strukture korupcije i njihove moći, a to ne može spriječiti ni Lavrov niti može pomoći Biden, to može učinti samo narod BiH i iz tog razloga su izazvali paniku rezultati lokalnih izbora. S ovim igračima tačno znate šta vas čeka i koje su cijene, one nisu prevelike ali su previsoke za život građana", kazao je.

Naveo primjer promjena u Crnoj Gori i Makedoniji te naveo kako su promjenen neophodne i u BiH i Srbiji pogotovo poslije "ljudske, ekonomske i političke havarije" što niko ne može da izbjegne jer ni sam Trump nije mogao.

"Razumljivo je nastojanje Lavrova da ostane u igri jer će brzo biti uspostavljena nova igra na svjetskom nivo i u Rusiji. Lavrov nam je rekao nije bitna implementacija, nastavite da radite kako ko hoće, bitna je naša uloga pa ćemo da vidimo da li ćemo da se izborimo za novi Dejton. Moskvi je kao vazduh neophodno da napravi dobre odnose s novom administracijom i Brisleom prije svega zbog sankcija i ozbiljnih promjena koje su nastale u Centralnoj Aziji koje je režirala Rusija zajedno s Turskom. Veliko spremanje se priprema tako da je Lavrov došao u pravo vrijeme da kaže - mi smo ovdje", kazao je Janjić.

Naglasio je kako "zapadnobalkasnko tržište jeste malo ali je važno", navodeći primjer gasovoda.

"Nije Rusija došla da veliko investira ili podstiče krizu, ali igrači poput Dodika drže stanje da je ona neophodna i to će trajati dok se ne napravi strateško partnerstvo evroatlantske i rusijko-azijske strane, a zajendičko im je da imaju strah od Kine", rekao je Janjić.

Za novu administraciju u SAD-u kazao je kako će iskoristiti znanje i kadrove da preko Zapadnog Balkana obnavljaju sopstveno partnerstvo s EU kjoje je Tramp narušio i otvorio prostor za širenje Kine i Rusije i treba im uspjeh.

"Da ne budemo naivni i mislimo da će nam oni sve riješiti sve, a mi da sjedimo - neće. Oni uvijek imaju mehanizam da zamijene igru, ali probat će i doći će s idejama koje nisu stare, to ćemo već vidjeti u febrauru", kazao je.

Komentarišući ponašanje Dodika, rekao je kako on najviše "galami kada je najnesigurniji i to smo vidjeli u doba lokalnih izbora i pobjede Bajdena".

"Ali u toj galami vjerovatno donosi sebi odluku, već prije dvije i po godine je bilo jasno da on više nikome ne može ništa da isporuči pa ni toj Rusiji. Vodi se ruska istraga o velikim kompanijama u RS, o poslovnim rezultatima kojih nema. Dodik je bio dosta važan kanal s Holbrookeom u promjeni vlasti u Srbiji.

On će probati sve što može da ostane na vlasti, što je nemoguće, ali da ostavi neki utjecaj da se njemu samom ne zagroča život. Trebao je da svojim kontrolisanim izlaskom bude onaj koji doprinosi promjenama, sada što je izabrao da bude Assad a ne Đukanović žao mi je, biće to loše po njega, ali i po RS", rekao je Janjić.

Poručio je kako posao složen i bez promjena u oba entiteta i ozbiljnog preispitivanja smisla kantona te jačanja centralne vlasti, nema šanse da se provodi nova ekonomija koja nastaje.

"Američka vlada je ljevica i centar, ne ide desno jer je potrebna državna intervencija i morate za to znati ko je država. U BiH to ne znate. Tažit će se i vladavina prava jer bez toga niko neće doći da uloži novac", zaključio je.

(N1)

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Mihajlo

15.12.2020 14:47

Burlito je budaletina, za razliku od....

ODGOVORITE
Name

Doboj

15.12.2020 20:26

Ni ja sam ovdje ne bi ni zivio da ne moram, a kamoli ulagao. Prvo moras koje milionce ubaciti u neciji dzep, pa tek onda predati zahtjev za registraciju firme, a onda redovno poput poreze dodje ti reketas po jos i jos i jos

Name

Janjić je car

16.12.2020 08:50

Ni psiholog nebi dao tacniju. .analizu.. za ove politicare

Name

O o o

15.12.2020 14:52

O o o joj Baja.

ODGOVORITE
Name

Dejan

15.12.2020 15:02

Dodik ne shvata da je usao u igru u kojoj je siguran gubitnik. Svjesno se ponudio Rusiji da im bude apsulutno poslusan a sto je najgore u to je uvukao i RS i Srbe u BiH. On jednostavno nije u stanju sa razumije da je samo mali kurir koji ce biti zrtvovan cim velika Rusija ocijeni da im vise nije potreban. Koliku cijenu cemo mi platiti to ce se tek vidjeti.

ODGOVORITE
Name

re

15.12.2020 15:29

Dobro poslije Dodika će doći neko kao Stanivuković i opet smo sa Rusijom,o čemu ti pričaš ni sam neznaš.

Name

General

15.12.2020 17:27

Prica o tome da ce doci do reorganizacije drzave.

Name

Ivan

15.12.2020 15:03

Bravo!

ODGOVORITE
Name

Nasa drzava

16.12.2020 09:34

Republika Srpska ne treba reorganizaciju treba samostalnost i slobodu,a reorganizujte FBiH sa Hrvatima i u ostalih 35% kao hocete. I sta ba bi s kantonima,imate vise vlada i ministara nego stanovnika.

Name

zaključak

15.12.2020 15:06

Mi smo umorni od svih političkih i pravosudnih struktura u BiH. Mi smo na ivici gladi i sveopšteg ludila zbog iživljavanja ova dva segmenta kvazivlasti. Nama je prijeko potrebno resetovanje i to iz temelja, ali naravno bez rata.

ODGOVORITE
Name

Sladjan

15.12.2020 15:12

Jel ko zna sta je rekao ovaj covjek

ODGOVORITE
Name

Re

15.12.2020 16:00

Sve je rekao samo to ne razumes

Name

DD

15.12.2020 16:28

Samo budale ne razumiju.

Name

Душан

15.12.2020 15:15

Све је ово тачно, али је проблем у томе што Јањић већ десет година прича о Додиковом поразу на изборима. Само мало прогуглајте и видећете исте овакве његове изјаве из 2015-те на пример.

ODGOVORITE
Name

Mirko

15.12.2020 15:22

Bas tako gospodine konacno da se procita razuman komentar

Name

Dejan

15.12.2020 15:36

Tacno tako ,i ne samo on nego i ostali nazovi eksperti.A Dodik i snsd svake izbire sve vise glasova...E drugo su Janjiceve zelje...

Name

Janjića

15.12.2020 15:52

Plaća zapad da trabunja protiv Rusije, a burle je tu koletarala!

Name

Arm

15.12.2020 16:22

Moj Janjiću,6 godina fulaš.

Name

Goran

15.12.2020 19:21

Dusane, pa Dodik i jeste izgubio vise puta izbore, ali je lazirao, tj pokrao glasove, i tako ostao na vlasti. Sad je "probijen" led, dolaskom Draska na celo BL, tako da bi sljedeci put, narod konacno imao postene izbore.

Name

BL

15.12.2020 15:20

Ma Dodik je uzrokovao svoj i pad RS-a sam. Ako se dobije kredit neki to ce samo produzit agoniju za godinu-dvije.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

15.12.2020 15:27

Ne razumijem, kažeš: "Govoreći o njemu (Čoviću) i Dodiku, kazao je kako je "tragično dobar" termin "etnički baroni" jer "smatraju da se ništa ne treba mijenjati i da ta vlast treba prelaziti na članove porodice". Pa izvini, Janjiću, to bi se valjda prvo trebalo odnositi na Bakira Izetbegovića, kako njega izostavi????

ODGOVORITE
Name

Aleksandar

15.12.2020 16:04

Ajde ne mlati,sve sami stručnjaci i eksperti za poznavanje svih mogućih prilika

ODGOVORITE
Name

Dragan

15.12.2020 16:24

Dosta je narodu analiticara i tzv vidovnjaka.dajte vise da pocnemo misliti o gladnom narodu i sirotinji kako im pomoci.ovi sto mudruju gori su od korone.

ODGOVORITE
Name

Iz vasih izjava

15.12.2020 16:25

Se da zakljuciti da ste poprilicno zbunjeni situacijom, izlapjeli naprosfo, kako na regionalnim takvo i na globalnom nivou. Pricate ponesto sto i zene kada ispujaju kaficu. Nista odredjeno, jasno i konkretno, pogotovo o krivcima selektivno, kao sto je i sve selektivno kod vaseg na cujem ste platnom spisku.....

ODGOVORITE
Name

dermato

15.12.2020 16:47

mozda u lokalnim sredinama, evo ima promjene SP sa 587 glasova i 2 mandata iam vecinom sa SDS-om i dns-om u Stanarima i racunajuci NDP s njima,ali na entitetu s ovim niko ne moze u peljusenju budzeta, cak da se pravi raspored snaga sa vjernim demosom ima vecinu

ODGOVORITE
Name

Plan b

15.12.2020 16:48

Nema više cile mile

ODGOVORITE
Name

Anja

15.12.2020 17:28

Gospodine Janjicu, koliko znam, Djukanovic se povukao jer je izgubio na izborima, sto nije, nazalost, slucaj sa MD.

ODGOVORITE
Name

Nedim

15.12.2020 20:02

Strah od nadolazecih procesa

Name

Direkt

16.12.2020 08:50

Anja, a Banja Luka, Bijeljina, Modriča, Teslić, Lopare, Ugljevik...

Name

Dane

16.12.2020 01:12

Слабе су ти прогнозе увијек биле. Твоји спонзори желе то шта говориш али народ је паметнији и бира људе који штите интерес народа и РС.

ODGOVORITE
Name

Direkt

16.12.2020 08:52

Još samo da znamo koji su to ljudi, a da pritom nije onaj što nas je zadužio i uzduž i poprijeko.