Korona opustošila lokalne budžete u Srpskoj

Pandemija virusa korona napravila je haos u kasama lokalnih zajednica u Srpskoj, a od budžeta kao planskog dokumenta hrpu bezvrijednog papira. Zbog toga su gradovi i opštine bili prinuđeni da se snalaze na razne načine kako bi nadomjestili nedostatak novca. Dok su se jedni zaduživali, drugi su prodavali imovinu, a treći stezali kajiš. Imun nije ostao niko.

Republika Srpska 11.12.2020 | 08:09
Korona opustošila lokalne budžete u Srpskoj

Zvanični podaci pokazuju kako su prvobitnim budžetima za ovu godinu lokalne samouprave planirale prihode veće od 770 miliona maraka, što se nekoliko sedmica prije kraja godine pokazalo nedostižnim, pa je njih gotovo 40 pristupilo izradi rebalansa.

Procjena je da će prihodi od indirektnih poreza biti manji za 34 miliona maraka, odnosno da će iznositi 333,7 miliona KM ili 9,2 odsto manje u odnosu na plan.

U padu su i prihodi od poreza na imovinu i to za četvrtinu. Od 23,7 miliona maraka koliko se računalo početkom 2020. godine prikupljeno je 16,3 miliona ili 24,3 odsto manje.

Ništa optimističnije nije ni kod prihoda od poreza na dohodak. Za devet mjeseci je prikupljeno oko 33,7 miliona što je daleko od 45,6 koliko je bilo u planu.

Najveći pad kod najvećeg izvora prihoda

Kada su u opštini Novi Grad krajem septembra podvukli crtu, shvatili su kako im samo po osnovu indirektnih poreza prikupljenik preko UIO BiH nedostaje blizu 600.000 maraka.

Porezi na lična primanja i prihodi od samostalne djelatnosti u padu su za 60 odsto u odnosu na plan, porez na imovinu ostvaren je u iznosu od 13.62 u odnosu na planirano a veliki gubici se bilježe i na neporeskim prihodima.

Dok su prihodi padali potrebe, odnosno rashodi koji nisu bili predviđeni su rasli.

Načelnik opštine Miroslav Drljača kaže za CAPITAL kako su nedostatak novca nadomjestili tako što su vršili relokacije, pa je novac za sportske i kulturne manifestacije, a koje su zbog pandemije odložene preusmjeren na finansiranje brojnih rashoda. Međutim, to nije bilo dovoljno.

“Skupština je na sjednici u septembru donijela odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju za finansiranje kapitalnih investicija u iznosu od 964.000 KM. Ove godine je završena otplata tri kredita a opština nema obaveza po osnovu kratkoročnih zaduženja”, kazao je Drljača.

Gotovo preslikana situacija je i na drugom kraju Srpske, odnosno u Trebinju.

Indirektni porezi su manji za oko 600.000 maraka, a neporeski prihodi za oko 25 odsto u odnosu na plan za prvih šest mjeseci. To se, prvenstveno, odnosi na prihode od zakupa, prihode od rente i od boravišne takse.

“Grad je preduzeo sve neophodne korake kako bi budžetski priliv sredstava prilagodio novonastaloj situaciji sa pandemijom virusa zbog čega je na rashodovnoj strani, za prvih šest mjeseci 2020. godine, zabilježeno smanjenje ukupnih rashoda u visini od 16,7 odsto. Time je Grad Trebinje pokazao da i u vremenu krize nisu izostali budžetska racionalnost i neophodna štednja”, kazali su nam u ovoj lokalnoj zajednici.

Dodaju kako su pored ušteda imali i trošak za smještaj lica u karantinu, ali i da se pored toga nisu kreditno zaduživali već su privrednike pomogli sa 140.000 KM.

I u Gacku kažu kako su se trudili da za vrijeme pandemije pomognu svima koji su se našli u problemu. Još aktuelni načelnik opštine, Milan Radmilović kaže za CAPITAL kako su donešene brojne mjere.

“Opština je finansirala 50 odsto minimalne plate za mart radnicima ugostiteljskog sektora na području opštine. Takođe, donesena je i odluka da se svima koji su ostali bez posla zbog pandemije od 15. marta do 1. avgusta dodjeli novčana pomoć od po 300 KM. Takođe, donijeta je i odluka o refundiranju 100 odsto iznosa od komunalne takse za isticanje poslovnog imena svima kojima je bila izrečena zabrana rada”, kaže Radmilović.

Neplanirani troškovi sve veći

U Zvorniku su izračunali kako su im prilivi generalno u padu za oko deset odsto zbog čega su bili prinuđeni da prave rezove na investicijama i grantovima.

“Porasli su troškovi dezinfekcije i deratizacije, za higijenu i za ličnu zaštitu radnika. Veća ulaganja smo imali  za rekonstrukciju objekata u karantine za smještaj građana koji dolaze iz inostranstva. Sredstva su uzeta sa pozicija namijenjenih za infrastrukturne objekte i gradjevinske objekte Gradske uprave, a smanjeni su i grantovi nevladinim organizacijama”, kažu u ovom gradu.

U Derventi kažu kako su se za novac snašli iz ranijeg suficita, pomoći sa višeg nivoa vlasti i prodajom nekretnina.

“Uspjeli smo prodati zemljište za građenje proizvodnih pogona u vrijednosti od 670.000 KM, među kojima je najznačajnije učešće stranih investitora. Iako važimo za jedinicu lokalne samouprave sa najmanjom stopom zaduženosti, nemamo u planu kreditno zaduženje”, kaže načelnik Milorad Simić.

Vlada Republike Srpske u svojim zvaničnim dokumentima navodi kako su se lokalne zajednice susrele sa padom poreskih i neporeskih prihoda sa jedne, i povećanjem rashoda za robe i usluge sa druge strane, kao i da njihova pomoć nije izostala.

“Iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske je jedinicama lokalne samouprave doznačen iznos od 30,5 miliona KM za sanaciju posljedica i poteškoća nastalih usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona (SARS‐CoV‐2) u Republici Srpskoj. Minimum sredstava određen po lokalnoj zajednici je pedeset hiljada KM Pored toga, Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske, je vršio isplate odnosno jednokratne novčane pomoći službenicima komunalne policije, savezima i udruženjima građana u lokalnim zajednicama”, kažu iz Vlade RS.

(Capital)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Dodijala mi korona

11.12.2020 07:45

Ne mozemo da putujemo, brinemo se za zdravlje svoje i najblizih, brinemo se za ekonomiju drzave i ekonomiju sopstvene kuce. A svaki dan trovanje politikom. Previse stresa ovom i onako napacenom narodu jer ili ce te ubiti korona ili besparica ili politika i korupcija u drzavi

ODGOVORITE
Name

Skeptik

11.12.2020 09:01

Od početka ove PLANDEMIJE ja se ne plašim tzv korone ali se debelo plašim posljedica od mjera protiv tzv virusa korone. Broj umrlih od korone će biti višestruko manji od broja umrlih od mjera protiv korone. Prema najnovijim istraživanjima, u SAD je broj umrlih od samoubistava je premašio broj umlih od korone. A gdje su tu još smrti od stresa, moždanog udarai, infarkta, dijabetisa i svih ostalih bolesti koji su direktna posljedica mjera protiv korone.

Name

Za Skeptik

11.12.2020 13:32

Odlican komentar, pogodili ste ste u sustinu problema, pogotovo njegovih posljedica.

Name

Mrki

11.12.2020 07:53

Korona - zvana SNSD.

ODGOVORITE
Name

Ha ha

11.12.2020 07:53

Cuj korona to je samo pokrice političari pustoše vec trideset godina

ODGOVORITE
Name

aloooo

11.12.2020 11:51

ograničeni,jel u cijelom svijetu tako...majmune retardirani...kad ti zaigra mečka u kući nećeš se smijati.Narod umire od korone,i samo teška budala može pisati takav komentar u ovom svemu.

Name

Re

11.12.2020 12:22

Upravo tako,ako se vratimo na pocetak korone vidjecemo da im je prvo na pamt palo kako da izvuku licnu korist iz tog i izvukli su.Usli su u srz ovog ludog naroda i znaju da ce se pricati par dana i poslije vise niko nece spominjati.Jedino sto se pojedim desi da dodju u fazu kad se moraju prikljuciti na aparat koji su nabavili bog zna i od kud i po kakvoj cijeni.

Name

Robin Hood

11.12.2020 08:02

Naravno,priča je vrlo ,vrlo ozbiljna! Jer ako vam se nešto desi u bilo kojoj lokalnoj zajednici odmah vas šalju u Banja Luku,Bijeljini ili istočno Sarajevo....jer su u te centre strpali sve što lokalne zajednice i ,,nesmiju,, niti da pomisle da imaju..!! Te zašto bi onda lokalni ljekar bilo šta riskirao,razmišljao....ima neko tamo....ko će to uraditi???? A lokalne zajednice i njihove kase se prazne za sve ,samo ne za zdravstvene ustanove i ljude koji u njima rade.....narod....ko njega i šta pita!!!!

ODGOVORITE
Name

borac

11.12.2020 08:08

Kako ono izjavi Dodik sjescemo i promijeniti zakon.

ODGOVORITE
Name

ekonomista

11.12.2020 08:10

Narod treba da se okrene uzgoju hrane za vlastite potrebe - ovo stanje ce jos godinama da traje :(

ODGOVORITE
Name

laz

11.12.2020 08:21

Neka je . Dabogda se sve raspalo.

ODGOVORITE
Name

Zlo i naopako

11.12.2020 13:38

Oni su nas doveli do dna, ovo sad je maskiranje laznim imenom... Na taj nacin ce krivac kompletnog propadanja biti nevidljiv, neuhvativ, dok se glavni akteri sepure, bahate, i dalje prepadaju osiromaseni i izludjeni narod, koji je ovim ZLOM vecinski doveden do ivice elementarne egzistencije...

Name

Mihajlo

11.12.2020 08:26

Nije samo korona, ona je pokrice sto je vlast opustosila, pokrala i unistila RS.

ODGOVORITE
Name

sasa

11.12.2020 09:38

Zadnju godinu dana je za sve kriva korona, a šta je sa prethodnih 25godina. Koji su problemi bili tada, i sta cemo sutra?

Name

Jelena

11.12.2020 10:50

Haos je napravljen prije korone, ali je korona izgovor za propast naroda i drzave.

ODGOVORITE
Name

Re

11.12.2020 12:56

Tacno ,lijepo receno.

Name

Opustoseni su oni

11.12.2020 12:14

Prije korone od kriminalne sekte ali u svakom smislu.

ODGOVORITE