Registrovan slučaj HIV-a i tri smrtna ishoda

U Republici Srpskoj u proteklih godinu dana prijavljen je jedan novi slučaj zaraze HIV-om, kao i tri smrtna slučaja oboljelih od AIDS-a (side), podaci su Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Republika Srpska 01.12.2020 | 14:46
Registrovan slučaj HIV-a i tri smrtna ishoda

U navedenom periodu nije prijavljen nijedan slučaj oboljelih od side, dok je muškarac novi registrovani HIV pozitivan, a način prenosa infekcije je homoseksualni, a riječ je o importovanom slučaju.

U Republici Srpskoj od prijave prvih slučajeva do sada registrovane su ukupno 133 osobe sa HIV-om, odnosno sidom.

- Analizom podataka prijavljenih u navedenom periodu, prema polnoj strukturi, 80 odsto su osobe muškog pola, 19 odsto ženskog, a jedan registrovani je nepoznatog polnog statusa - avode u Institutu.

Najveći broj je registrovan u životnoj dobi od 30 do 39 godina, dok za 15 osoba koje su prijavljeni kao nosioci HIV-a ne postoje podaci o uzrastu, pa su označeni u grupi kao nepoznato.

Kada je riječ o putu prenošenja infekcije, najučestaliji put prenosa HIV-a je i dalje heteroseksualni kontakt (47 odsto), zatim homo ili bi seksualni (38 odsto), pet odsto pripada grupi injekcionih korisnika droge, po jedan odsto je zaraženo preparatima krvi i vertikalnim putem, a za osam odsto prijavljenih nema podataka na koji način su se inficirali HIV-om.

Trenutno na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci antiretrovirusnom terapijom (ART) liječi se 58 osoba koje žive sa HIV-om, odnosno sidom.

Od side je u Republici Srpskoj do sada umrlo 27 oboljelih osoba.

- U proteklom periodu, kroz Projekat uz podršku "Global fonda" realizovani su određeni programi i aktivnosti u vezi sa kontrolom i prevencijom HIV/AIDS-a, a posebno u populacijama koje su najviše izložene riziku od HIV infekcije, što je značajno doprinijelo kontroli ove bolesti - naveli su u Institutu.

Svjetski dan borbe protiv side održava se na današnji dan svake godine od 1988. godine, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Osim podizanja svijesti javnosti o infekciji HIV-om i sidi, posebno se ističu i dostignuća postignuta u prevenciji zaraze, ali i dostupnosti terapije kojom se postiže gotovo normalno očekivano trajanje života kao u zdravoj populaciji.

HIV je virus koji uzrokuje sidu, bolest koja je krajnji i najteži stadijum zaraze ovim virusom.       

(Srna) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

AU

01.12.2020 16:01

Sta jos necete izmisliti sta je posle korone i side dobri naucnici iz RS ma mars i vi i vase lazi

ODGOVORITE
Name

Skeptik

01.12.2020 16:47

Znači, umire se samo od korone i side?! E svašta...

ODGOVORITE
Name

nego

01.12.2020 18:48

100% poteklo iz vlade

ODGOVORITE