Crna Gora neće povući odluku o protjerivanju Božovića

Ministarstvo spoljnih poslova neće povući svoju odluku o proglašavanju ambasadora  Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića presonom non grata, saopštili su oni. 

Region 30.11.2020 | 13:28
Crna Gora neće povući odluku o protjerivanju Božovića

Ministarstvo spoljnih poslova neće povući svoju odluku o proglašavanju ambasadora  Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića presonom non grata, saopštili su oni. 

Kako su kazali,  oni, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, pozdravljaju odluku Vlade Republike Srbije da odustane od protjerivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to nije ni bilo razloga.

"Ambasador Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne miješajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vrijeđala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese", kaže se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, "za razliku od našeg, ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu se miješao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj istoriji. Na ovo mu je iz Ministarstva vanjskih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. Nažalost, uzalud i bez razumijevanja".

Oni su kazali da zbog toga "ova Vlada i ovo Ministarstvo vanjskih poslova neće povući svoju odluku."

Oni su dodali da je neshvatljiva izjava premijerke Srbije Ane Brnabić  i da u stvari govori da je ambasador Božović zapravo prenosio i zvanične stavove srpske Vlade, što je potvrda i nastavak grubog miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

"Nažalost, komesar Varhelji je ovog puta propustio da, prije izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, sa kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regiona, barem razmijeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari. Vjerujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumio naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu miješa u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema", kaže se u saopštenju.

On i tvrde da je Crna Gora  u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, "što predstavlja ne samo stub evropske integracije, kako je istakao komesar Varhelji, već ključni element naše vanjske politike koju godinama promovišemo u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima, što je veoma dobro poznato našim evropskim partnerima".

"Stoga, čvrsto smo uvjereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji", zaključeno je u saopštenju MVP.

(Vijesti.me)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ovaj

30.11.2020 14:18

Orbanov bi da širi politiku Orbana na prostor EU i zagađuje okolinu ako su mu to namjere trebali bi iz EU da razmisle ko ih to predstavlja i na kakav način jedna politika koja je oličenje u Mađarskom liku Orbana sigurno nije niti će biti podržana na nivou EU!

ODGOVORITE
Name

Ratko

30.11.2020 14:19

Crna Goro, moze`l to malo crnje? Pa nemojte se brukati, proterajte sve srbe i to zakonski, da i to ostane zabelezeno u istoriji, pardon, povijesti.

ODGOVORITE
Name

Klon

30.11.2020 14:42

Crnogorce sve treba protjerati iz Srbije. Ljudsko dno dna🤮

ODGOVORITE
Name

Goran

30.11.2020 14:51

Neznam što Vučić povuče odluku o protjerivanu CG ambasadora, kad je vlada to uradila, reciprocitet mora postojati jer neće prestati da seru po srbiji i prekrajaju istoriju nekažnjeno.

ODGOVORITE
Name

Milo

30.11.2020 14:58

On se uopšte nije ponašao kao Ambasador, nego se ponašao kao lider Srba u Crnoj Gori. Naravno da takvo ponašanje zavređuje svaku osudu, pa čak i protjerivanje. Zamislite Hrvatskog ambasadora u Srbiji da uči Srbe o njihovoj istoriji. Dali bi to Srbija dozvolila?

ODGOVORITE