BiH zbog rizika povlači ova tri proizvoda s tržišta

 - Sa tržišta BiH povlače se i uništavaju hodalica za bebe, biciklistička kaciga, te plutajuća pomagala za plivanje jer predstavljaju ozbiljan rizik za korisnike, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Republika Srpska 23.11.2020 | 19:29
BiH zbog rizika povlači ova tri proizvoda s tržišta

Riječ je o hodalici "BE 3568", porijeklom iz Кine, koja predstavlja ozbiljan rizik od povrede za djecu jer nije stabilna i može se prevrnuti, ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 1273:2010, a oznake, uputstva za upotrebu i informacije prilikom kupovine nisu napisane na jednom od službenih jezika u BiH.

Iz Agencije navode da je firma iz Brčkog, koja je uvoznik ove hodalice, preduzela dobrovoljne mjere povlačenja sa tržišta, vraćanje od potrošača i uništavanje hodalice, te obavještavanje potrošača o rizicima i načinu vraćanja proizvoda.

Biciklistička kaciga /Sports prction 01011706/ iz Кine je nesigurna jer nije usklađena sa Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi i ne ispunjava sve zahtjeve prema standardu BAS EN 1078+A1:2013, a ne pruža zaštitu od udara i povreda, ističe se u saopštenju.

Uvoznik ovog proizvoda preduzeo je mjere njegovog povlačenja sa tržišta i uništavanje, a potrošačima koji su ga kupili, savjetuje se da ga ne koriste, već vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje.

Prsluk za plivanje "Sviming vest", čija je zemlja porijekla Кina, predstavlja rizik od utapanja korisnika jer nije usklađen sa Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi, ne ispunjava sve zahtjeve prema standardu BAS EN 13138-1:2016, nema propisanu čvrstoću, sigurnosni nepovratni ventili nisu u funkciji, a komore zadržavaju manje od 50 odsto originalnog potiska.

Iz Agencije navode da je uvoznik dobrovoljno povukao ovaj proizvod sa tržišta i uništio.

Pojas za plivanje /Five-Piece Belt Trainer/, iz Кine, predstavlja rizik od utapanja korisnika jer ne ispunjava sve zahtjeve prema standardu BAS EN 13138-1:2016, nema propisanu čvrstoću, a ni upozorenja, pratećih oznaka i obaveznih obavještenja o proizvodu.

Uvoznik je dobrovoljno povukao proizvod sa tržišta i uništio, a potrošačima koji su ga kupili, preporučuje se da ga ne koriste i vrate uvozniku ili u trgovinu gdje su ga kupili.

(Srna) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Domaci stranac

23.11.2020 18:55

Svaka cast da neko nesto radi ili nisu platili pintu!?.

ODGOVORITE