BBC objavio: Da li je vakcina sa Oksforda efikasna?

Vakcina Univerziteta Oksford protiv Covida-19 djelotvorna je 70 posto, pokazalo je veliko kliničko ispitivanje.

Svijet 23.11.2020 | 08:56
BBC objavio: Da li je vakcina sa Oksforda efikasna?

Radi se, kako piše BBC, o svojevrsnom trijumfu i razočaranju s obzirom na to da vakcina "Pfizera" i "Moderne", kako su objavile obje kompanije, imaju 95-postotnu djelotvornost.

- Ova današnja vijest vodi nas korak bliže trenutku kada ćemo upotrebom vakcina stati nakraj situaciji koju je prouzrokovao virus - kazala je arhitektica oksfordske vakcine Sarah Gilbert.

U kliničko ispitivanje oksfordske vakcine bilo je uključeno 20 hiljada dobrovoljaca, polovina njih iz Velike Britanije, a ostatak iz Brazila. 

Covid-19 potvrđen je u 30 slučajeva kod osoba koje su primile dvije doze vakcine te u 101 slučaj kod ljudi koji su primili placebo. 

Stručnjaci koji su provodili ispitivanje, kazali su da vakcina daje 70-postotnu zaštitu. 

Kako piše BBC, kod dobrovoljaca koji su primili dvije jake doze vakcine, djelovanje je bilo 62 posto, ali je porasla kada su dobrovoljci dobili jednu slabiju dozu, a nakon toga jaču dozu vakcine. Još nije poznato zašto dolazi do takve razlike u djelotvornosti vakcina. 

Profesor Andrew Pollard, koji je bio vodeći stručnjak kliničkog ispitivanja, kazao je da je zadovoljan rezultatima. Kazao je i da su podaci o 90-posto djelotvornosti intrigantni.

Ipak, vakcina Oksforda jeftinija je te ju je lakše pohraniti i prenositi, za razliku od vakcina dvije spomenute kompanije. 

Vakcina Oksforda i dalje će imati svoju ulogu u borbi sa pandemijom Covida-19 ako je odobre regulatori. 

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tadivoje

23.11.2020 11:20

Kako je moguce napraviti vakcinu za "koronu" kad su rekli da virus iz mjeseca u mjesec mutira

ODGOVORITE
Name

Greta Garbo

23.11.2020 12:17

Isto tako kako mravojed kihne i zarazi covjeka koronom

Name

Vakcina

23.11.2020 22:03

Kako je moguce

ODGOVORITE