Vaš put je u Evropi, a svoju budućnost gradite sami

Članstvo BiH u EU ostaje temeljni prioritet za građane ove zemlje, a Dejtonski sporazum je dao složeno uređenje koje zahtijeva koordinaciju i saradnju svih nivoa vlasti i struktura, kao i političku volju, poručio je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozef Borelj.

Bosna i Hercegovina 21.11.2020 | 18:59
Vaš put je u Evropi, a svoju budućnost gradite sami

U obraćanju javnosti pod nazivom "Od Dejtona ka Briselu", Borelj je dodao da više od 80 odsto građana izražava podršku ovom cilju, te da u BiH postoje brojni politički izazovi koji se moraju prevazići u borbi za budućnost.

"U proteklim godinama ostvaren je značajan napredak u brojnim oblastima na izgradnji stabilne i demokratske BiH. Ovaj put nije gotov i još je dosta posla preostalo", rekao je Borelj.

Borelj, koji je i potpredsjednik Evropske komisije, istakao je da su angažman i solidarnost EU stvarni i vidljivi svima koji ih žele iskoristiti, te da nude i političku i finansijsku podršku.

"Naš najnoviji ekonomski investicijski plan za region uključuje devet milijardi evra u bespovratnim sredstvima, kreditima, s ciljem mobilizacije dodatnih 20 milijardi evra kroz investicije. Zajedno sa zelenom agendom ovaj plan će pomoći u dugoročnom ekonomskom oporavku cijelog regiona kroz bolje povezivanje i tranziciju na zeleniju i digitalnu ekonomiju", izjavio je Borelj.

Borelj je istakao da je EU bila uz BiH, kao i da je prisutna i dalje, ali da vlasti, politički lideri moraju obezbijediti još bolje rezultate za svoje građane.

"Vaš saborac ostaje EU. Vaš put je u Evropi, a svoju budućnost gradite sami. Niko to za vas neće učiniti. Mi smo tu da vam pomognemo", poručio je Borelj.

Prema njegovim riječima, izostanak ključnih reformi neće usporiti samo evropski put, već će građani i dalje nastaviti izražavati nezadovoljstvo odlaskom iz zemlje.

Naveo je podatak da je oko pet odsto populacije već napustilo BiH, te dodao da je uz političku volju sve moguće, ali da postoje politički sukobi i zastoji.

On je poručio da treba iskoristiti ovu godišnjicu kao prekretnicu u tranziciji iz poslijeratne u pretpristupnu, da se ubrza proces reformi i napravi iskorak od Dejtona ka Briselu za šta je potrebna institucionalna reforma zakonodavnog okvira koja će transformisati dejtonsku strukturu u strukturu koja će dati temelj funkcionalnom društvu zasnovanom na principima demokratije i zaštite ljudskih prava.

"EU je faktor integrativnosti različitosti, objedinjavanja i približavanja. EU donosi mir i prosperitet", rekao je Borelj i dodao da to uključuje snažne demokratije i vladavinu prava, ali da nije tu da bi držali lekcije, već podijelili iskustva.

Borelj je naveo da je jasan put koji je pred BiH i da je u 14 ključnih prioriteta koje je u decembru usvojio Savjet EU zacrtana mapa puta reformi koje je potrebno sprovesti na evropskom putu, što neće jednostavno, jer su reforme, koje su potrebne, temeljne i moraju unaprijediti efikasnost vlasti.

Reforme, pojasnio je, uključuju izmjene institucionalnog i izbornog okvira pa čak na nivou Ustava, te da uz odlučnost da se ova zadaća i ispuni, BiH može napredovati na svom evropskom putu, a da je jačanje investicija i ekonomskog rasta moguće kroz implementaciju temeljnih reformi u čijem su srcu evropske vrijednosti.

On je napomenuo da od zemalja koje teže da postanu članice Unije, očekuju da se uključe u kontinuirani proces pomirenja.

"BiH mora da nađe svoj put pozitivnog stvaranja, spremnosti, ambicije i perspektiva kako bi uradila ono što su mnogi prije već uradili. Mora da postane mjesto političkih sloboda, ekonomskog prosperiteta i socijalne kohezije kao temelja civilizacije. To je moja poruka danas, da je sve moguće. Evropa je tu da vam pomogne i nadam se da to zajednički možemo i ostvariti", istakao je Borelj.

Borelj je izrazio nadu da će se iskoristiti ovih 25 godina od Dejtona, odnosno od početka "krhkog mira". "Ovaj mir je još krhak. Još su u njega duboko utkana sjećanja i patnje mnogih, a tu su i brojni politički izazovi koje morate da prevaziđete u ovoj borbi za budućnost", zaključio je Borelj.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Lily Lemon-Orange

21.11.2020 19:22

E moj gospon Borelj, sramota je to sta je Evropa radila dok se rasplamsavao rat u Ex-Yu - umjesto da ga sprijecite, Vi ste za dobrobit vlastitih politika rat rasplamsavale i naoruzavale paravojne formacije..

ODGOVORITE
Name

Croatian Girl

21.11.2020 19:45

Danke Deutschland!

Name

Andric

21.11.2020 19:59

Bas tako.I sad dodji i pametuju sta mi i kako trebamo.Djubrad...

Name

Bas tako

22.11.2020 11:29

Uvedose embargo na uvoz oruzja u Hrvatsku.. ne bi bilo toliko zrtava...

Name

Doboj

22.11.2020 15:36

Crni gospodine, mi smo u evropi orkako je svijeta i vijeka. Ali u toj bolesnoj tvorevini koju vi nazivate Unija mi ni ne zelimo biti. Mi zelimo svoju drzavu, svoju proizvodnju, zelimo kontrolu sopstvenog neba. Mi vas, kao ni amere, engleze i ruse uopste ne zelimo. Zasto nam se namecete? Da imate casne namjere mi ovako mali vas ne bi ni zanimali. Mrs iz moje drzave!

Name

Dakle, u tom pogledu

21.11.2020 20:11

Je li on donio kakvih para?

ODGOVORITE
Name

Dragan

21.11.2020 20:17

E znamo mi to odavno smo otisli. Imate mahanje!

ODGOVORITE
Name

Dr. Harnaga Šupčagić

21.11.2020 21:03

50% vuče ka bliskom istoku, 35% vuče ka Rusiji. Kako on dodje do ovih 80% za E.U. ? Igleda ovaj neki zajebant.

ODGOVORITE
Name

80%

21.11.2020 23:31

Je tacno. Zna on to dobro. To su obicni gradjani,polovini njih su u EU djeca.

Name

Dragi moji

21.11.2020 23:48

Redovno ovde kritikujete rezim i sve sto cine ili ne, a kad se radi o ratnim zbivanjima uvijek stanete na stranu onih koje ovde kritikujete a i oni se pozivaju na to. Sve je to isto, sve je to klicalo Slobi kao i vi sami. Neko ovde samig sebe laze.

ODGOVORITE
Name

Direkt

22.11.2020 03:21

Naš put je svakako u Evropi (čitaj Njemačkoj). :)))

ODGOVORITE