Saučešće povodom smrti mitropolita Amfilohija

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril izrazio je saučešće Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju i cijeloj Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, sa čijim će imenom u istoriji zauvijek biti povezan duhovni preporod Crne Gore.

Region 30.10.2020 | 15:19
Saučešće povodom smrti mitropolita Amfilohija

Patrijarh Kiril istakao je da će mitropolit Amfilohije u molitvenom sjećanju ostati kao svetionik, gorući i svijetleći, kao nadareni bogoslov i nadahnuti propovijednik, neustrašivi zaštitnik Svete crkve Hristove pred silnicima ovog vijeka.

- Vaša svetosti, voljeni druže i slugo prestola Božijeg, u ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslavne crkve, kao i u svoje lično ime, prinosim vašoj svetosti, sabraći-arhipastirima i cijeloj bogoljubivoj punoći Crkve Svetog Save duboko saučešće zbog smrti visokopreosvećenog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija - navedeno je u pismu saučešća.

Patrijarh Kiril je naglasio da je Gospod Isus Hrist pozvao sebi izuzetnog jerarha Srpske pravoslavne crkve, sa čijim će imenom u istoriji zauvijek biti povezan duhovni preporod Crne Gore nakon duge ere bezbožništva, neviđene neumorne borbe za spasenje otadžbinskih svetinja i očuvanje jedinstva naroda Božijeg u žrebu svetih Vasilija Ostroškog i Petra Cetinjskog.

- Molim se za počinak novopredstavljenog vladike u naseljima pravednih, gdje nema bolesti, ni tuge, ni uzdaha, ali gdje je život beskonačni. Vječna i blaga mu pamjat - naveo je patrijarh Kiril.

Mitropolit Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici od posljedica virusa korona, a biće sahranjen u nedjelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar