Posao stao: Sve manje robe, šleperi na parkingu

Otkazivanje narudžbi iz inostranstva zbog pandemije virusa korona već je stavilo katanac na pojedina preduzeća u BiH, a zbog pada spoljnotrgovinske razmjene prevoznicima na međunarodnim linijama obim posla je smanjen i do 70 odsto, pa je šlepera sve više na parkinzima umjesto na evropskim saobraćajnicama.

Bosna i Hercegovina 30.10.2020 | 07:41
Posao stao: Sve manje robe, šleperi na parkingu

Situacija sa virusom korona komplikuje se iz dana u dan, kako u Srpskoj, tako i u zemljama regiona i Evrope, zbog čega mnoge zemlje pooštravaju mjere prilikom ulaska na njihovu teritoriju, traže testove, uvode karantine ili zahtijevaju elektronsku najavu ulaska na njihovu teritoriju.

Predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske Nikola Grbić kaže za “Glas Srpske” da prevoznici u međunarodnom transportu trpe nesagledive gubitke zbog posljedica pandemije.

- Situacija je katastrofalna. Velike su poteškoće prilikom prelaska na graničnom prelazu Bregana, koji je na neki način glavni, kada je riječ o transportu robe za Italiju i Austriju. Velika su zadržavanja na granicama, Slovenci najavljuju zatvaranje, tako da se problemi samo nižu - rekao je Grbić, dodavši da je i prevoznicima u međunarodnom transportu potrebna pomoć institucija da prevaziđu ovu situaciju.

Dodao je da je za neke poslove domaćim prevoznicima u normalnim okolnostima trebalo dva do tri dana, a sada 15 dana, što dovoljno govori o tome sa kakvim se poteškoćama suočavaju.

- Obim posla je za ovih osam mjeseci pandemije smanjen za oko 70 odsto u odnosu na isti period lani i mnogi prevoznici razmišljaju o gašenju djelatnosti. Ono što je najgore u ovoj situaciji je to što je manjka robe pa prevoznici nemaju šta da prevoze. Izvoz je pao, uvoz takođe, nema potražnje za robom, samim tim ni mi nemamo posla - pojasnio je Grbić, dodavši da pojedina preduzeća već mjesecima na parkinzima imaju više kamiona nego na terenu, skoro polovina šlepera nije na saobraćajnicama.

Prevoznik iz Tuzle Muamer Berbić kaže da je evidentno da se obim posla smanjuje i da je situacija veoma neizvjesna.

- Naši vozači za sada nemaju problema prilikom ulaska u evropske zemlje, ali ne znamo šta nas sutra čeka. Obim posla je pao za oko 20 odsto. Najveći problem je to što nema robe, i vjerovatno će pad biti još veći. Ako se ovo nastavi firme će se zatvarati i mi nećemo imati šta voziti - rekao je Berbić, dodavši da su zadržavanja na granicama nešto duža nego u normalnim okolnostima. Berbić kaže da, iako voze manju količinu robe i duže ostaju na putu, rade samo da ne dođu u situaciju da moraju da parkiraju kamione.

Deficit

Da su brige prevoznika da neće imati šta da voze i te kako opravdane, potvrđuje podatak Agencije za statistiku BiH prema kojem je robni deficit za devet mjeseci “težak” oko 4,7 milijardi maraka. Prema podacima statističara, izvoz za tri kvartala iznosio je oko 7,57 milijardi KM, što je za 12,6 odsto manje u odnosu na isti period lani, dok je uvoz iznosio oko 12,32 milijarde KM što je za 15,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

(Glas Srpske)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Milanmilisavac

30.10.2020 06:52

Ako je Grbić rekao ovo. Onda je stvarno tako. Radi se o renomiranom internacionalnom transportnom stručnjaku

ODGOVORITE
Name

Re Milanmilisavac

30.10.2020 08:08

Ko je rekao da nije tako. Sve firme su u velikim problemima zbog Covida19.

Name

Milija

30.10.2020 06:55

Drage kamiondzije, obratite se ministru Klošarcu. Za nhega ste glasali, siguran sam da će vam pomoći. Samo sutra, malo sutra.

ODGOVORITE
Name

Andric

30.10.2020 07:14

Sve je to ocekivano,i normalno za ovakvu situaciju kakva je u svijetu.Jedino nije normalno sto drzava,umjesto da gleda kako da pomogne realnom sektoru,oni se satrase da pisu sto vise kazni,da sto vise donose nekakve mjere u cilju smanjivanja obima posla u realnom sektoru...E to je problem ove drzave,sto uvijek kontra rade,niko da glavom razmisli.

ODGOVORITE
Name

Kako

30.10.2020 07:21

Pa kako da vam pomognu, jedino da ne kupe sebi niva auta da se voze u starim vozilima po 2-3 godine ili da vama pomažu da preživite. A štaćete i da živite ako vaš ministar ne može da vozi novi auto od 12.000 KM.

ODGOVORITE
Name

Eto

01.11.2020 08:09

Da li sad znamo zasto su bitne domace fabrike?

ODGOVORITE