Karantin će trajati do decembra u Francuskoj?

Broj zaraženih koronavirusom iz dana u dan obara sve rekorde kako u Evropi, tako i u ostatku sveta.

Svijet 29.10.2020 | 00:10
Karantin će trajati do decembra u Francuskoj?

U Francuskoj će od petka, 30. oktobra, ponovo biti uveden karantin na nacionalnom nivou u pokušaju da se obuzda epidemija Kovida-19, koja ponovo preti da izbegne kontroli, saopštio je večeras francuski predsednik Emanuel Makron.

On je dodao da je planirano da nove mere budu na snazi do 1. decembra kako bi se sprečilo eksponencijalno širenje korona virusa.

Kako je objasnio, mere karantina podrazumevaju da ljudi moraju da ostanu u svojim domovima, osim ukoliko moraju da kupe osnovne proizvode, potraže medicinsku pomoć ili koriste mogućnost da vežbaju sat vremena dnevno, prenosi Rojters.

Makron je naveo da će građanima i dalje biti dozvoljeno da idu na posao, ukoliko poslodavci smatraju da je nemoguće da rade od kuće.

On je kazao i da će, za razliku od karatina u martu, većina škola ostati otvorena.

Makron je rekao da će, ukoliko se za dve nedelje poboljša zdravstvena situacija, vlada razmotriti mogućnost da se ponovo otvore neke radnje koje ne prodaju robu od osnovnog značaja.

On je dodao da će mere biti ublažene kada broj slučajeva korona virusom na dnevnom nivou padne na oko 5.000 dnevno sa trenutnih 40.000, prenosi Rojters.

Makron je rekao da virus cirkuliše brzinom koju čak ni najpesimističnije prognoze nisu predviđale.

"Mi smo svi u istoj poziciji: preplavljeni drugim talasom koji znamo da će biti teži, smrtnonosniji od prvog", upozorio je Makron.

(B92)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jaffa

29.10.2020 06:42

E, pa narode, može samo da se radi...zabavnog i socijalnog života nema.

ODGOVORITE