I zemljište se dijeli po stranačkoj osnovi u Rogatici

Kad su upolovili u bračne vode Nebojša i Sandra Erić iz sela Plješevice kod Rogatice, za razliku od svojih vršnjaka, odlučili su da žive na selu i bave se poljoprivredom.

Republika Srpska 27.10.2020 | 18:08
I zemljište se dijeli po stranačkoj osnovi u Rogatici

Sad već imaju mini-farmu od osam krava muzara i malu erelu od desetak rasnih konja arapske pasmine sa nekad čuvene Borike.

I umjesto da lokalna zajednica nagradi njihov trud i rad i napore da sela ne ostanu pusta, Erići se, u proizvodnji mlijeka, susreću sa za njih nizom nepremostivih preprekama.

„Najveći probem nam je zemljište jer mi i ovdje u selu imamo samo tri duluma zemlje. Zbog toga nam krave najviše vremena provode u štali ili u malom ograđenom prostoru",  priča Aleksandra Erić.

Erićeva kaže da od rogatičkih opštinskih vlasti ne može nikako da dobije zemljište pod koncesiju iako ga ima u izobilju.

„ U blizini naselja Sunce je opštinsko zemljište koje se dijeli svake godine poljoprivrednicima, ali nažalost po stranačkoj pripadnosti. Pošto nismo miljenici ove vlasti za nas nema zemlje na koncesiji. To dobijaju njihovi  poslušnici pa čak i ako nemaju stoku ili se ne bave intezivno poljoprivredom a neki čak uzmu pa je prodaju nekom drugom“, žali se Erićeva.

Drugi problem Erića, pa i drugih proizvođača, su podsticaji od lokalne zajednice po litri proizvedenog mlijeka.

„Rogatica je sigurno jedina opština u Republici Srpskoj koja ne izdvaja sredstva za litar u mljekaru predatog mlijeka. U svim opštinama u komšiluku je to ustaljena praksa ali ovdje, kod nas u Rogatici, vlast iz samo njoj znanih razloga ne pomaže na ovaj način proizvođače mlijeka", priča Erićeva.

Erići se suočavaju i sa problemom nedostatka vode za svoje krave koju dovlače i deponuju u cisternu što je dodatni trošak, višak posao i gubljenje dragocjenog vremena.

„ Odnedavno da bismo napunili cisternu vodom moramo to da činimo u Vatrogasnom domu i to samo u 20 časova. Do tada je to nečijom naredbom zabranjeno a baš je koga briga što stoka prije toga  može biti žedna", s ogorčenjem priča Erićeva. 

Petočlana porodica Erić nema drugih prihoda osim onih od prodaje mlijeka. Vlast SNSD u Rogatici nije se potrudila da bar jedno od četvoro radno sposobnih članova zaposli i tako  im pomogne da budu još bolji poljoprivredni proizvođači. 

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Boris

27.10.2020 17:51

Izbori idu. Olovku u ruke i srušimo režim

ODGOVORITE
Name

blic

27.10.2020 19:16

Idu izbori, olovke u ruke i zaokruzite SNSD i garantovano dobijate sve nabrojano

Name

Re Blic

27.10.2020 21:47

To se podrazumijeva, glasati za SNSD , nego šta ,logično , zar ne !

Name

Rogatica

27.10.2020 18:04

Bravo Erići! Vi ste ponos Rogatice. Izdržite još malo.

ODGOVORITE
Name

Re Rogatica

27.10.2020 20:04

Imaju samo 3 dunuma zemlje , pa kako su dosad funkcionisali ? Prezime govori da im je prethodna vlast davala i šakom i kapom , a sad česme presušile .

Name

Bilo koje vlasti

28.10.2020 12:26

Prosle, sadasnje, buduce je obaveza da pomazu sve poljoprivridnike. selekcija ne smije da postoji po bilo kom pitanju, takvu svaku vlast treba rusiti i rusiti, sve dok ne bude narodna. Tacka.

Name

Haha

27.10.2020 19:00

Laktaški Kreteninjo! Sinonim za propast..

ODGOVORITE
Name

ВУК

27.10.2020 21:06

Срамота је да људи,млади људи који желе да живе на селу, не буду стимулисани од стране било које власти.Сачували су аутохне сорте коња и умјесто да буду нагађени од државе и општине они су препуштени сами себи.Оловке у руке и мјењајте режим.

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

28.10.2020 07:54

U BL i obližnjim Laktašima dijeli se po familijarnoj liniji. Ebiga, bog je prvo sebi bradu stvorio, ko ne zna za se ne zna ni za druge, use nase i podase..., sve su to stare narodne umotvorine. One čine temelj ekonomske doktrine ovoga naroda.

ODGOVORITE
Name

снсд

28.10.2020 19:21

Све ради преко чланске карте снсд

ODGOVORITE