Mole i zaražene da nastave raditi

Ljekari zaraženi korona virusom u belgijskom gradu Liegeu zamoljeni su da nastave raditi kako bi se izbjegao kolaps sistema.

Svijet 26.10.2020 | 20:45
Mole i zaražene da nastave raditi

Oko četvrtine zdravstvenog osoblja u Liegeu zaraženo je korona virusom, a danas je 10 bolnica u tom gradu od zaraženog osoblja zatražilo da nastave raditi ako nemaju simptome.

Čelnik belgijske Udruge medicinskih sindikata, dr. Philippe Devos je rekao da "nemaju izbora" ako žele spriječiti kolaps zdravstvenog sistema u roku od nekoliko dana.

Svjesni su da postoji rizik da zaraze pacijente 

Devos je naglasio kako postoji "vidljiv rizik" da bi ljekari i ostalo zaraženo medicinsko osoblje mogli zaraziti pacijente.

U tom gradu na istoku Belgije oko trećina testova ispada pozitivna, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.

Bolnice prebacuju pacijente u druge zdravstvene ustanove i otkazuju operacije koje nisu hitne prirode. Sve to događa se nekoliko dana nakon što je belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke najavio da se zemlja bliži "cunamiju infekcija", dodavši kako vlasti "više ne kontrolišu situaciju".

Cijela Evropa se bori s velikim porastom broja zaraženih 

Odluka u Liegeu dolazi u trenucima kad se cijela Evropa bori s velikim porastom broja zaraženih korona virusom.

Italija, koja je najteže pogođena na proljeće, zatvorila je teretane, pozorišta i bazene kako bi usporila širenje virusa. U nedjelju je u toj zemlji prijavljeno 21.200 novih slučajeva zaraze.

Italijanska vlada upozorila je da velik porast broja zaraženih stavlja velik pritisak na zdravstvene službe, ali premijer Đuzepe Konte ne želi narediti novi lockdown, za koji kaže da bi bio katastrofalan za ekonomiju.

Teretane i bazeni zatvoreni su i u Belgiji, a trgovine moraju zatvoriti vrata u 20 sati. Maske su obavezne na svim javnim mjestima.

U Francuskoj zvaničnici upozoravaju da bi dnevni broj novozaraženih u toj zemlji mogao biti oko 100 hiljada, što je dvostruko više od službeno potvrđene brojke prenosi Index.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

HA HA HA

26.10.2020 21:51

PA O CEMU VI PRICATE? KAKVA JE TO ,,OPASNA ,, BOLEST AKO SE SA NJOM MOZE RADITI. PA SAMI SE OTKRIVATE, SAMI KAZETE DA JE OBICNA PREHLADA.

ODGOVORITE
Name

Pa gdje si

26.10.2020 23:54

bio prije 35 godina, ti i tebi slicni, da raskrinkate onu teoriju o ugrozenosti, ratni manifest i da nas postedite katastrofe?

Name

Skeptik

27.10.2020 06:19

Pa konačno javno da priznaju da biti ZARAŽEN ne znači i biti BOLESTAN. Nas mjesecima bombarduju vijestima o ZARAŽENIM i POZITIVNIM, a ne o BOLESNIM. Svakodnevno se saopštava broj ZARAŽENIH ali ne i BOLESNIH. A do sada je bilo zaraženo bar pola čovječanstva a da to nije ni znalo. KAKVA JE TO BOLEST, DA BI UTVRDIO DA SI BOLESTAN, MORAŠ SE TESTIRATI 😅

Name

Ha ha

27.10.2020 05:08

Za par godina ce shvatiti svi da su prevareni i u cemu je bio cilj a sad im ljudi bolesni u mozak ispralo im mozak pa vjeruju

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

27.10.2020 10:16

E nedao dragi bog da vi,nevjerne Tome odlučujete bilo šta u vezi ove pandemije. Pomrlo bi nas polovina.

ODGOVORITE