Nagorno-Karabah: Primirje u sjenci međusobnih optužbi

Baku i Jerevan dogovorili su primirje u ratu oko Nagorno-Karabaha, koje danas stupa na snagu. Dve strane se, međutim, ponovo optužuju za nepoštovanje dogovora.

Svijet 26.10.2020 | 11:02
Nagorno-Karabah: Primirje u sjenci međusobnih optužbi

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana saopštilo je da je jermenska strana prekršila dogovor.

"Grubo kršenje sporazuma o prekidu vatre od strane Jermenije. Grad Tartar i okolna sela su pod napadom artiljerije jermenskih oružanih snaga, počev od 8.05 26. oktobra", navelo je ministarstvo odbrane Azerbejdžana na Tviteru.

Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha reklo je da su to dezinformacije i da su azerbejdžanske snage pokrenule raketni napad na jermenske vojne položaje na severoistočnoj liniji fronta.

Porptarolka ministarstva odbrane Jermenije, Šušan Stepanijan navela je da je nakon postizanja sporazuma u SAD o humanitarnom prekidu vatre, koji je trebalo da stupi na snagu 26. oktobra u 08.00, azerbejdžansko ministarstvo odbrane "požurilo da optuži jermensku stranu za kršenje prekida vatre pre nego što je zvanično stupio na snagu" i da je azerbejdžanska strana potom obrisala post. 

Humanitarno primirje trebalo bi da stupi na snagu danas, navodi se u zajedničkom saopštenju Stejt departmenta i vlada Azerbejdžana i Jermenije, prenosi Rojters. 

Prvo primirje dogovoreno 9. avgusta, propalo je, praktično, i pre nego što je počelo.

I drugi prekid vatre, dogovoren 17. oktobra, prekršen je uprkos apelu Saveta bezbednosti UN zaraćenim stranama da poštuju primirje.

(RTS)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tipicni ljudski

26.10.2020 12:01

primitivizam, od pamtivijeka pa do danas. Ako neko i "pobijedi" sutra ce opet se neko novi pojaviti koji bi da prekraja granice, jadni ljudi, djeca, sinovi i kceri i jednih i drugih placaju svojim zivotima necije lude ideje. Svijet jos nije dostigao stepen zrelosti, svijesti, da ovako nesto rijesi, jer to ne vodi u dobro, ni kod njih, ni kod nas, ni u Ukrajini ili bilo gdje drugo na planeti, danas, sutra ili u proslosti. Jedino sto danas je najbolje rjesenje je demokratizacija svih aktera krize.

ODGOVORITE
Name

re tipicno ljudski

26.10.2020 12:55

Stvar je jasna, po internacionalnom pravu je sporni dio Azerbejdzana okupiran od strane armenijske manjine u Azerbejdzanu. Zbog toga Azerbejdzan ima puno pravo da tamo uspostavi svoju kontrolu i upravo zbog toga se niko, pa ni Rusija!! ne zeli umijesati u taj sukob. Meni samo nije jasno ko je dao bilo kakve lazne nade Armencima i gurnuo ih u taj sukob kad medjunarodno pravo nije na njihovoj strani i kad se unaprijed zna da dzaba ginu!!!

Name

O tome ti

26.10.2020 13:48

ja i govorim, uvijek neko misli on ima pravo, i danas i sutra i juce. Dokle tako? To je taj primitivizam. I kod nas su mislili da imaju pravo. Vidis da i ti, i ti bi isto tako postupio, jer si u pravu.