Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju

Ljetno računanje vremena završava se u nedjelju, 25. oktobra, u 3.00 časa ujutru, kada kazaljke na časovnicima treba pomjeriti za jedan čas unazad.

Republika Srpska 23.10.2020 | 19:46
Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju

Ljetno računanje vremena počinje u posljednjoj sedmici marta, a završava posljednje sedmice oktobra, na osnovu Zakona o računanju vremena, saopšteno je iz Direkcije za mjere i dragocjene metale pri Ministarstvu privrede Srbije.

U sjedištu Savjeta EU je ranije potvrđeno da je i dalje na snazi rok da ovo tijelo do 2021. godine donese odluku o tome da li se ukida ljetno i zimsko računanje vremena.

– U ovom trenutku nema novih prijedloga niti diskusija unutar Savjeta EU, a njemačko predsjedništvo trenutno ne planira da pokreće ovo pitanje do kraja svog mandata – rečeno je u pres-službi Savjeta EU.

Evropski parlament je 2019. godine usvojio prijedlog Evropske komisije o prekidu računanja zimskog i ljetnog vremena do 2021. godine, ali konačnu odluku donosi Evropski savjet.

U Briselu navode da Savjet još nije zauzeo konačan stav o ovom pitanju.

Finsko predsjedništvo EU je u decembru 2019. godine predložilo metod za procjenu efekta dnevnog svjetla prema tri scenarija.

Sezonske promjene računanja vremena se, osim u Evropi, trenutno vrše u većini zemalja Sjeverne i Srednje Amerike, kao i u još nekim zemljama i oblastima u svijetu.

Island, Rusija i Bjelorusija se u noći 25. oktobra neće vratiti na zimsko računanje vremena.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Рашо

24.10.2020 00:15

Исланд,Русија и Б.Русија су сасвим у праву а друге земље би требале да их следе и да се једном коначно прекине са тим циркусом и померањем времена,јер никакве користи од тога нема ,чак и поједини стручњаци су супротно доказали.

ODGOVORITE