Izvjestan PCR test za ulazak u Srbiju

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je sutrašnji sastanak Kriznog štaba nephodan kako bi se utvrdile dalje mjere u borbi sa koronom.

Srbija 21.10.2020 | 20:27
Izvjestan PCR test za ulazak u Srbiju

Sutra u devet časova održaće se vanredna sjendica Kriznog štaba u borbi protiv korona virusa, a epidemiolog dr Predrag Kon kaže da je glavni povod ovome povećan broj novozaraženih COVID-19.

– Broj novozaraženih je uznemirujući i moraćemo sutra da se sastanemo i porazgovaramo o svemu. Jasno je da i kontrola mora da se pojača, ne zbog sankcija građana, već da bi se angažovao svaki dio institucije. Ako su u školama formirali dobar nadzorni sistem, tako da nema transmisije, onda je to izvodljivo i na ostale – kazao je dr Kon za TV Pink ističući da je važno da se svi uključe u borbu protiv korona virusa.

Kon je rekao da je važno da se pronađe mehanizam kako bi se poštovalo ono što je obavezno, ali kako dodaje važno je da se poštuju i preporuke stručnjaka.

– Dalje restrikcije se ne smiju isključivati, i to nije nemoguće, ali još nisu u opciji – kazao je Kon.

Uvođenje obaveznih negativnih PSR testova za sve one koji ulaze u Srbiju je izvjesno i ovog puta, kaže Kon, neće biti izuzetaka.

– To već postoji kao mjera samo treba da počne da se primjenjuje za sve zemlje. Biće kako za naše državljanje, tako i za strance. Tu moramo da pooštirmo siutaciju nadzora i kotrole na granicama. Nije prihvatljivo da se tek tako drži otvorna granica – kazao je Kon.

O radikalnijim mjerama, i mogućem zatvaranju Beograda, Kon kaže da prestonica jeste jedna od gradova koji imaju ozbiljniju situaciju sa novozaraženima, ali da još uvek nema potrebe da budu ozbiljnije.

– Definitivno broz novozaraženih raste svuda po Srbiji, Kragujevac i Valjevo su takođe rizični pored Beograda. Jedino gdje se čini da je relativno stabilno Vojvodina. Sve će to biti teme na sutrašnjem sastanku. Važno je da imamo stabilno stanje u bolnicama, rješenost je da se što duže sačuvaju non-kovid bolnice – rekao je dr Kon.

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Šic

21.10.2020 18:39

Kad tebi doktore leđa sagledamo najsretniji će dan biti. Dajte mu nacionalnu penziju i nek ga đavo nosi. Šic more ptico zloslutnico

ODGOVORITE
Name

Ovim Potezom

21.10.2020 18:39

Ode sve u Hoduras. Bog je davno napustio suncev sistem, eno ga uziva u Sazvjezdju Vega, naravno sa ljepsim, pametnijim i postenijim bicima. Osto je djavo da nam pomogne.

ODGOVORITE
Name

Miljenko

21.10.2020 18:45

Nije probblem za test, ali neka bude o trošku države koja traži test.

ODGOVORITE
Name

Pera

21.10.2020 19:08

Niko te ne tera da ulaziš sedi tamo gdesi

Name

Rs

21.10.2020 19:57

?Se šišaju. Kon glavni frizer, verovatno ima proviziju na testove pcr mafija

Name

Roks

21.10.2020 21:39

A zenlje za koje treba viza da snose troskove iste hahahaha

Name

Anja

21.10.2020 18:54

Zasto ne i seroloski test za one koji su prelezali koronu?

ODGOVORITE
Name

Jovo

21.10.2020 19:51

Zato što je test lak novac.

Name

078

22.10.2020 06:49

Slazem se sa konstatacijom. Prelezao sam koronu. Imam razvijena antitijela. Mislim da bi bilo logicno da uradim seroloski test koji bi trebao da vazi najmanje do proljeca. Poslom sam vezan za Srbiju i najmanje dva puta mjesecno imam potrebu da putujem. Da placam svaki put PCR test, a imam antitijela mislim da je van pameti.

Name

Ajd

21.10.2020 19:05

Posto smo mi jedan narod kako kazu politicari za nas taj test ne vazi...ja tako kontam..realno

ODGOVORITE