EKO "BOMBA": Tajno dovlače medicinski otpad u Krupac!

Sama deponija „Krupačke stijene već duže izaziva zabrinutost građana Krupca, Trnova, Gagovića i Vojkovića, a pogotovo sada treba da zabrine sve građane dijela Istočnog Sarajeva pa i sve stanovnike Sarajevskog polja.

Bosna i Hercegovina 20.10.2020 | 12:48
EKO "BOMBA": Tajno dovlače medicinski otpad u Krupac!

U prošlu subotu, nešto iza 14 sati, kamion mostarske kompanije za uklanjanje otpada i reciklaže Alba BiH d.o.o dovukao je otpad iz Širokog Brijega na trnovsku deponiju. Preciznije – u Krupac, na lokaciju Krupačkih stijena, u širem rejonu Sarajeva. Ova deponija od korita rijeke Željeznice udaljena je svega petnaestak metara. Napravljena je u srcu prirode i na izvorištima rijeka.

Unazad godinama, u prosjeku skoro svaki dan Albini kamioni istovaraju na ovom mjestu velike količine štetnog otpada (što je samo po sebi znakovito s obzirom da udaljenost).

„TRGOVSKA GORA“ NADOMAK PREDSJEDNIŠTVA BiH

Međutim, novim ugovorom, koji je daleko od očiju javnosti potpisan 1. avgusta 2020. godine između direktora Albe i JKP Trnovo d.o.o. iz Trnova, uz znanje načelnika opštine Trnovo Dragomira Gagovića, prema tvrdnjama nekolicine ogorčenih mještana upoznatim s načinom odlaganja otpada, u pitanje je dovedeno javno zdravlje stanovništva toga kraja, ali cijele regije i grada Sarajeva.

Mještani koji su nas zvali u Krupac na teren tvrde, a i sami smo mnogo toga vidjeli i saznali tokom našeg istraživanja, kako sve upućuje na to da firma sa sjedištem u Mostaru u Krupac dovlači i odlaže – medicinski otpad!

Sumnju budi to što ugovorom nije precizirano koja se vrsta otpada odlaže, ali i što se krši odredba po kojoj je korisnik usluga „dužan odlagati otpad isključivo radnim danima“, i to do 16 sati.

Stalni dolazak otpada u specijalnim kontejnerima, u kasnim satima i u vrijeme vikenda, dakle kada ne rade inspekcijske službe, u što se uvjerila i ekipa Inforadara na terenu, izazvala je opravdanu sumnju mještana da se ne radi o običnom komunalnom ili ekonomskom otpadu.

Oni ističu da su takve informacije u međuvremenu dobili i od radnika deponije, ali i gumare locirane u tom rejonu.

Za Inforadar pojašnjavaju da je procedura slijedeća: nakon dolaska šlepera, vozač s jednim radnikom deponije iskopava rupu u kojem se istresa medicinski otpad, a onda na njega navlače komunalni otpad. Svakog petka popodne taj otpad se spaljuje, a ostaci završavaju u rijeci Željeznici!

Indikativno je i to što je direktor firme Alba BiH d.o.o. Vlado Jerkić izbjegao odgovor na naše ključno pitanje. Inforadar mu se obratio mailom kako bismo saznali o kakvom otpadu se radi, da li je u pitanju medicinski, te po kojoj ga cijeni depunuju, a od Jergića smo, u pisanoj formi, dobili tek slijedeće:

„Odabir na koju deponiju odlažemo otpad iz naše poslovne djelatnosti se sastoji od ekonomko tržišne kalkulacije transporta i deponiranja. Sa našim komitentima imamo ugovore za odvoz i transport komunalnog otpada. Cijena odlaganja komunalnog otpada je ugovorna stavka i određena je cijenovnikom davatelja usluge deponiranja.“

I to je bilo sve. Ni riječi o vrsti otpada.

OGORČENJE I STRAH MJEŠTANA

Mještani ističu da su dodatno u strahu zbog korona virusa jer tu završavaju dijelovi ljudskog tijela, fetusi, placente itd., dakle patološki otpad, ali i infektivni koji sadrži patogene biološke agense koji zbog svog tipa, koncentracije ili broja mogu izazvati bolest kod ljudi koji su im izloženi.

Sama deponija Krupačke stijene, koja već duže predstavlja predmet zabrinutosti prvenstveno građana Krupca i Vojkovića, pogotovo sada treba da zabrine sve građane dijela Istočnog Sarajeva pa i sve stanovnike Sarajevskog polja.

Locirana je u kanjonu i u neposrednoj blizini rijeke Željeznice, jedine veće rijeke u donjem dijelu Istočnog Sarajeva. Sve vode od atmosferskih padavina slijevaju se s deponije zajedno sa svim nečistoćama direktno u Željeznicu, a takođe zagađuju podzemne vode koje se slijevaju sa tih padina u Sarajevsko polje.

Jedan od zabrinutih i ogorčenih mještana, dobro upoznatih sa dešavanjima na deponiji, je i Vladimir Lubura.

„Raspolažem informacijama, a i lično mi je vozač jednog od kamiona to potvrdio, da nam ovdje iz Hercegovine dovlače i odlažu medicinski otpad, što je katastrofa samo po sebi! Pošto se ovdje radi o kanjonu, on predstavlja vrata Sarajevskog polja i naseljenih mjesta i kretanje vazdušnih struja je uvijek iz pravca jug-sjever, tj. od deponije u Krupac, Vojkoviće i dalje. Naprimjer, kada se deponija zapali, cijela kotlina bude od dima od koga se ne može disati. Ovu situaciju je pogoršalo i postavljanje spalionice guma na deponiji, odnosno pogona za reciklažu guma, a zagađenje vazduha je takvo da onemogućava normalan život u našem naselju, bez mogućnosti da otvorimo prozore da djeca izađu ispred kuće. Još u julu 2018. stanovnici su se žalili ekološkoj inspekciji Grada Istočno Sarajevo, ali do danas nisu dobili odgovor. A sada smo još dobili i ovo“, ističe Lubura.

Svjetlana Bjelica iz Trnova, nastanjena u Krupcu, jedna je od mnogobrojnih koji su se obraćali vlastima u Istočnom Sarajevu. Kaže da se administracija ogradila od nadležnosti za deponiju pa tako i informacija o medicinskom otpadu, navodeći da je sve u nadležnosti opštine Trnovo.

Sljedeća adresa je bila Sonja Klepić, komunalna inspektorica, koju je Bjelica bezuspješno zvala više puta, apelirajući na hitnost rješavanja problema. Klepićeva je obećala povratne informacije, no poslije nekoliko dana je otišla na godišnji odmor i više se nije javljala.

Koliko je situacija opasna i moguće van kotrole potvrđuju i informacije iz više izvora o tome da su se dvojica mlađih radnika koji su radili u gumari, lociranoj usred deponije, razboljeli i preminuli u razmaku od osam mjeseci! Trenutno ovaj pogon ne radi. Nije poznato da li zbog smrti mladih ljudi, što čeka moguće dozvole.

Cijelu situaciju usložnjava i to što je deponija locirana na teritoriji opštine Trnovo, čija administracija ne mari za zdravlje i život stanovnika opština koje se nalaze nizvodno i sjeverno od deponije. Situacija se dodatno pogoršala nakon sklapanja ugovora opština Trnovo sa opštinama iz Federacije o dovođenju njihovog otpada na ovu deponiju.

NAČELNIK TVRDI DA NEMA OPASNOG OTPADA

Inforadar se obratio nadležnim službama u Trnovu, načelniku Gagoviću i direktoru JKP Trnovo d.o.o. Aleksandru Golijaninu, pitanjima o tome zašto se hercegovački otpad dovozi u njihovu opštinu, te da li je riječ o medicinskom otpadu. Pred zaključenje ove priče iz opštine Trnovo od načelnika Gagovića dobili smo odgovore iz kojih proizilazi da je JKP Trnovo d.o.o osnovano 2017. i da su „nastavili da sarađuju s preduzećima koja su i ranije odlagala otpad na deponiju“.

On negira da se odlaže bilo koji osim građevinskog i sličnog otpada, jer je to „strogo zabranjeno“. Takođe, negira da kamioni iz Hercegovine dovoze i odlažu otpad vikednom te pod okriljem noći, tvrdeći da su to „pojedinačni slučajevi uslijed kvarova kamiona i slično“, međutim, Inforadar raspolaže fotografijama koje govore suprotno.

Osim otpada iz opština Istočnog Sarajeva, za čije potrebe je napravljena ova deponija, saznajemo da je opština Trnovo sklopila ugovore sa Mostarom (za koji usluge prevoza obavlja zenička firma), Širokim Brijegom, Ilijašom i Brezom. Postoji sumnja da se, osim medicinskog, dovozi i otpad iz Aluminija.

Takođe se dovozi i otpad životinjskog porijekla iz pogona Argete sa Mostarskog raskršća, tako da kanal za odvođenje padinskih voda koji ide ispod ceste direktno u rijeku Željeznicu ima izgled potoka naftno-crne boje.

Mještani s kojima smo razgovarali na terenu s pravom se pitaju kako dotični imaju hrabrosti da u cilju popunjavanja rupa u budžetu opštine Trnovo ugrožavaju zdravlje i život svih njih?

S obzirom da je riječ o velikim količinama i otpadu koji se u tonama odlaže na dnevnoj osnovi, sada se pojavljuje dodatni problem. Upućeni tvrde da će do kraja godine biti popunjen kapacitet ove deponije i niko ne zna gdje će se ubuduće odlagati otpad iz opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, za čije potrebe je i napravljena ova deponija.

Nažalost, zbog interesa i biznisa vlasti svi trpe teške posljedice, dok je stanovništvu cijele sarajevske regije ugroženo javo zdravlje.

(Inforadar)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Eko-Spaljivanje

20.10.2020 13:09

Je li spaljen tekstilni otpad u Drvaru?

ODGOVORITE
Name

Otpadnici

20.10.2020 13:20

Nacelnik Gagovic Jugovic Jagodic sve ista bagra. Gagovic je dobio pare samo istovaraj. Bas me zanima da li su prepisali isti imovinski karton sa CIKa koji su prijavili prije 2 godine, svaki ima oko 250000km prijavljenu vrijednost imovine kao da su se dogovarali a sad vidjecemo sigurno stoji ista cifra samo sad u slamaricu sve ide za crne dane posto im se pise propast.

ODGOVORITE
Name

Bobek

20.10.2020 13:24

Pa moj Nenade Mišoviću, znali smo se dobro u mladosti. Bio si dobar čovjek. Ne znam šta je na tebe uticalo da uđeš u prljave rabote. Da li je to novac ili nešto drugo.

ODGOVORITE
Name

Nacionalni interes

20.10.2020 13:25

Velike pare ocas ce Dodik da proglasi nacionalnim interesom

ODGOVORITE
Name

Pera

20.10.2020 13:29

O jadne prodane duše 120 km po kamionu smeća, Pa niste normalni

ODGOVORITE
Name

Milan

20.10.2020 13:39

Ma bravo snad sekto ubijaj i na ovaj način vlastiti narod fuj gamadi...

ODGOVORITE
Name

Direkt

20.10.2020 13:42

Kriminal i zagađenje ne poznaju granice.

ODGOVORITE
Name

Realno

20.10.2020 13:42

Rade sta hoce, narod suti kao i za sve ostalo!

ODGOVORITE
Name

075

20.10.2020 13:44

Nova " Trgovska gora ", ma bravo Milorade, znači sada je proširena akcija jer bila je do posljednjeg Srbina a sada je proširena do posljednjeg Srbina i Bošnjaka a u korist Hrvata, ma sjajno !

ODGOVORITE
Name

Kokolo

20.10.2020 17:59

Potpisujem komentar

Name

Trnovljak

20.10.2020 13:47

Sadašnji načelnik Dragomir Gagović je veliko zlo za opštinu Trnovo.Rasprodao je svu Trnovsku zemlju na Jahorini,a za uzvrat dobio apartmane na istoj, kupio stan u Budvi, stan u Igalu, stan u Beogradu i kuća u Kasindolu.Opeljušio Srpske šume dok je bio direktor,pa sada nek se narod truje.

ODGOVORITE
Name

A ti?

20.10.2020 20:10

Sutis i trpis? Dokle?

Name

Motke

20.10.2020 13:51

I idiote krimunalne na otpad da ciste i jedu ako treba.....

ODGOVORITE
Name

Borac R SRPSKE

20.10.2020 13:52

BRACA HRVATI DODIG I COVIC DOGOVORILI SAV OTPAD U R SRPSKU. MI I JESMO ZA OTPAD KADA SVE MIRNO GLEDAMO.

ODGOVORITE
Name

Komentator

20.10.2020 14:31

Nema drzave. Sve korumpirano.

ODGOVORITE
Name

Ivan

20.10.2020 14:56

Bravo bijednici, iz pola Federacije smeće u Istočno Sarajevo.

ODGOVORITE
Name

Vico Zeljkovic

20.10.2020 15:23

Eto meni milon dva blago mene i ujek ujko evo para.

ODGOVORITE
Name

imali ?????

20.10.2020 15:30

Citajuci komentare na zastrasujuci clanak dolazim do zakljucka dobranam je vlast , pa prestanite brinuti ko je ko ; s kim je ko ,ko je koga podmazao pa da ti je rodjeni caca veziga pa ubijaju nas ne razmisljaju ko si i sta si osim da smo IDIOTI :

ODGOVORITE
Name

Kratko i jasno

20.10.2020 15:30

Dodikov sestric to radi pa moze gdje hoce da baca.

ODGOVORITE
Name

sale

20.10.2020 16:39

Pa ljudi dragi sve ce nas potrovati za sitne pare. Probudite se!

Name

Mekani

20.10.2020 17:22

Jel ovo Vico naplati prevoz 10 šlepera medicinskog otpada do Sarajeva za 1 300 000 KM...mekano

ODGOVORITE
Name

Zeljko

20.10.2020 17:39

Što prije u Evropu to bolje.Dok EU gazda ne ošine po dzepu takve trovače,nema nam spasa.

ODGOVORITE