Dodikov omiljeni graditelj dobio posao bez tendera

Bez obzira na višemilionsku vrijednost ugovora, umjesto otvorenog postupka posao je dodijeljen pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja. Jedina firma sa kojom su Autoputevi RS pregovarali bila je firma Integral inženjering u vlasništvu Slobodana Stankovića - bliskog prijatelja Milorada Dodika.

Republika Srpska 17.10.2020 | 20:05
Dodikov omiljeni graditelj dobio posao bez tendera

Dušan Topić, kadar je Demos-a i direktor Autoputeva RS. Zoran Adžić gradonačelnik je Gradiške i kadar SNSD-a.

Adžić je i na ovim izborima kandidat SNSD-a za gradonačelnika Gradiške a ima i podršku koalicionih partnera SNSD-a, između ostalih i DEMOS-a. Na osnovu dva dopisa koje je Zoran Adžić uputio Dušanu Topiću, a uz saglasnost Vlade RS,  Autoputevi RS dodijelili su posao vrijedan 10, 4 miliona maraka firmi Integral inženjering u vlasništvu Slobodana Stankovića - bliskog prijatelja Milorada Dodika.

Da bi posao vrijedan 10, 4 miliona maraka Autoputevi RS dodijelili  firmi u vlasništvu Slobodana Stankovića, bliskog prijatelja  Milorada Dodika, bila su dovoljna dva dopisa SNSD-ovog gradonačelnika Gradiške Zorana Adžića .

Prvi dopis poslao je u junu ove godine Vladi Republike Srpske. Tražio je rješenje pristupa novom carinskom terminalu u Gradišci navodeći da je zbog pojačanih saobraćajnih gužvi ugrožena bezbjednost građana, “naročito djece iz obližnje osnovne škole”.

U drugom dopisu, od prvog septembra ove godine, Zoran Adžić je upozorio Autoputeve RS da se što hitnije preduzmu radnje na rješavanju saobraćajnih gužvi “jer su radovi na izgradnji mosta na Savi sa bh. strane u završnoj fazi i da će izvođač u skorijoj budućnosti prenijeti mehanizaciju i ljudske kapacitete na hrvatsku stranu rijeke Save, te i da ta činjenica predstavlja još jedan od razloga hitnosti da se pitanje izgradnje pristupa graničnom prelazu, novom carinskom terminal i samom mostu na Savi riješi u što kraćem roku”.

Izvođač radova na izgradnji mosta na Savi, kojeg u svom dopisu spominje gradonačelnik Adžić, je konzorcij koji čine Integral inženjering i još dvije firme iz Hrvatske.

Direktor Autoputeva RS Dušan Tomić odlučio je da je hitno potrebno riješiti ovaj problem pa su se obratili zahtjevom Evropskoj investicionoj banci da im odobri da za ove svrhe uzmu sredstva iz granta namijenjenog za izgradnju prekograničnog mosta na rijeci Savi.

“Budući da je Evropska investiciona banka odbila da se iz dijela granta za izgradnju mosta na rijeci Savi finansira izgradnja investicije saobraćajnog pristupa graničnom prelazu, novom carinskom terminalu i mostu na rijeci Savi do autoputa Gradiška-Banja Luka a imajući u vidu odredbe Zakona o javnim putevima i Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS, navedene razloge hitnosti a postupajući u skladu sa Odlukom Vlade RS ispunili su se uslovi za primjenu pregovaračkog postupka bez objave obavještenja u skladu sa članom 21.  

Stav 1 tačka d Zakona o javnim nabavkama BiH, te finansiranje iste investicije iz sredstava ostvarenih po osnovu putarine kao indirektnog poreza”, naveli su iz Puteva RS.

Direktor Autoputeva RS Dušan Tomić 18-tog septembra šalje poziv za dostavljanje ponuda Integral inženjeringu. U pozivu je naveo da se gradonačelnik Gradiške obratio Vladi Republike Srpske aktom radi rješavanja pitanja prilaza graničnom prelazu, a Vlada RS ovlastila je Autputeve RS da preduzme sve neophodne radnje.

“S obzirom na izloženo i polazeći od činjenice da je sa vašim privrednim društvom kao nosiocem grupacije zaključen ugovor o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Gradiške, te da se realizacije ove investicije ima realizovati kroz izgradnju istog mosta u smislu Odluke Vlade RS od 26.6.2020. godine, ovim pozivom pozivate se da dostavite početnu ponudu za nabavku radova za izgradnju saobraćajnog pristupa graničnom prelazu, novom carinskom terminalu i samom mostu na rijeci Savi", naveo je direktor Tomić.

Deset dana kasnije, direktor Tomić donosi odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača te posao “izgradnje saobraćajnog pristupa graničnom prelazu, novom carinskom terminalu i samom mostu na rijeci Savi do autoputa E-661, Gradiška - Banja Luka” dodjeljuju firmi Integral Inženjering iz Laktaša. Posao je vrijedan 10.432.990,84 KM bez PDV-a.

Bez obzira na višemilionsku vrijednost ugovora, umjesto otvorenog postupka posao je dodijeljen pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja. Jedina firma sa kojom su Autoputevi RS pregovarali bila je firma Integral inženjering u vlasništvu Slobodana Stankovića bliskog prijatelja Milorada Dodika.

I to je bilo dovoljno da Autoputevi RS dodijele Integral inženjeringu posao od 10, 4 miliona KM.

(Žurnal.info)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Boris

17.10.2020 20:35

Dosta je monopola na sve i svašta

ODGOVORITE
Name

Natalija_BL

17.10.2020 21:24

Nema samo Dodik kumove i rodjake! Trazi se rezultat i znanje, a ne poznanstvo i kumstvo - to u slobodno vrijeme njegovati. Dole neodgovorni politicari kakav je Dodik!

Name

Lasko pivo

17.10.2020 20:48

I vama brzo ce sudija da svira kraj stoste uzeli tovam je,,dolazi nova vlast svjeza i postena a vas lopuze bacamo u smece ,,nema vise para sa narodne grbace ,,odoste lagano ,a dosta vas je i biloo.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

17.10.2020 20:56

Dobit ce i prugasto odijelo sa svojim sefom.

Name

x

17.10.2020 21:17

Pokrali su on i dodo mislim i praunučad da neće moći potrošiti.

Name

Bili

17.10.2020 21:29

Kakvo bacanje u smece, sve lopurde na Goli Otok poslati da tucaju kamen i sve im oduzeti nezakonito steceno do devetog koljena.

Name

Samo bahato

18.10.2020 00:57

Biće kako došlo,tako i otišlo

Name

Milidrag

18.10.2020 01:00

Ma nije sve ni u parama,iće i oni kod Svetog Petra,biće im teško ostaviti milione,otiće u sanduk sa prnjama a pare ostaju.

Name

Zz

17.10.2020 20:49

Vide mu brcica

ODGOVORITE
Name

BL

17.10.2020 21:02

Samo treba cesljati Stankovice i doci ce se do strahovitih saznanja o privrednom kriminalu u koji je naravno umijesan i kum doticnih. Npr, mene zanima sta je Stankovic trazio na trgu na pocetku agonije porodice Dragicevic? Da izrazi nezadovoljstvo na zvanicnu izjavu mupa o navodnom zadesu Davida Dragicevica, to sigurno nije. Zatim ispitati povezanost Marka Colica i onog drugog bilmeza sa njegovim sinom. Tim tragom mozda se moze doci do narucilaca ubistva vaseg novinara Vladimira Kovacevica, a mozda i Davida Dragicevica. Po meni oba ta slucaja imaju isti motiv.Ucutkavanje. Zurnal zasluzuje pulicera za objektivno istrazivacko novinarstvo, i za hrabrost. I bntv naravno. Samo hrabro i naprijed.

ODGOVORITE
Name

ZA BL

17.10.2020 21:44

Šoferu Stankoviću daju posao, a on ih tuži za porez.

Name

Milan

18.10.2020 10:22

Ajde suti majke ti, Stankovic nema sina i vidis da brkas ljude al bitno da lajes...

Name

Boki

17.10.2020 21:59

Smrt fašizmu i lopovluku, a sloboda narodu.

ODGOVORITE
Name

Boki

17.10.2020 22:06

Sipa i smjeniti Tegeltiju i debeli ide u cuzu.

ODGOVORITE
Name

Lider

17.10.2020 22:10

Jao pa ovaj nece iz kuce izlaziti kada izgube vlast, sto se ne poklopi dupelizac Milin. Jedva docekao da on da izjavu, pametnica jedna. Kako je on pun sebe i stav mu je bas ku......, nisi ti jos nabaso na nekog rojaka ;)

ODGOVORITE
Name

ja nije

17.10.2020 22:24

dodig sam sebi dodijelio posao

ODGOVORITE
Name

Vanzemaljac

18.10.2020 01:02

Pa i Čaušesku je mislio vladati godinama,Sadam pa šta bi sa njima,zaboravio sam,nešto ih nema...

Name

Rembrant

18.10.2020 07:16

Pa dokle vise kumovi i prijatelji?20 godina pljacke i opet malo...staklara 300 miliona od toga ukrali 150 miliona,kilometar auto puta posred ravnice 5 miliona hahaha kao da lamans probijate milu vam majku lopovsku.milijarde ste pokrali i malo.ne treba dozvoliti da pobjegnu s nasim parama.uhapsite burleta i kumove sipa i drzavni organi bih da reaguju odma.

ODGOVORITE
Name

GROF

18.10.2020 07:27

Pravi miš MEKINJAŠ

ODGOVORITE
Name

Zaga

18.10.2020 07:45

Neka se još malo raduju dukate,jer će ubrzo osjetiti onu"DABOGDA IMAO,PA NEMAO."HAHAHAAAAAH

ODGOVORITE
Name

Toliko

18.10.2020 13:50

Ce i optuznica.

ODGOVORITE