Lopare: Sajam domaćih proizvoda sa Majevice

U Loparama je održan sajam domaćih proizvoda sa Majevice u okviru projekta Farma 2 pod nazivom “Majevički sir-zarac” koji je organizovala Poljoprivredna zadruga “Zarac” iz ove opštine.

Republika Srpska 14.10.2020 | 16:50
Lopare: Sajam domaćih proizvoda sa Majevice

Sajam, koji ove godine po prvi put organizuje Poljoprivredna zadruga “Zarac” uz podršku opštine Lopare, dio je projekta bredniranja i zaštite majevičkog sira zarca kao tradicionalnog proizvoda sa ovog područja. 

“Mislim da smo blizu našeg cilja da se ovaj majevički proizvod uskoro nađe u trgovinama i marketima, ali preko naše dobro umrežene dijaspore i u brojnim srpskim prodavnicama širom svijeta, posebno Zapadne Evrope”, kaže načelnik opštine Lopare Rado Savić.


 
Cilj projekta je da se ženama olakša posao i omogući proizvodnja po zajedničkoj recepturi, a da se uz pomoć zadruge poveća količina proizvedenog sira kojim će se snabdijevati šire tržište.

“Želim da istaknem da se radi o siru koji se prirodno usiri, nema sirišta. Sve ono što je vrijedno i kvalitetno u mlijeku nalazi se i u siru zarac. On je konzervisan time što je djelimično dimljen i prosušen. Kad je zapakovan ovako kako smo ga mi zapakovali može da ostane u frižideru više od mjesec ili dva dana”, objašnjava projekt menadžer Zoran Pavlović.

Najveća podrška projektu su domaćice kojima je proizvodnja zarca porodična tradicija. Neke se proizvodnjom ove vrste sira bave i po nekoliko decenija. Objašnjavaju da je najbitnije da se sir, prije nego što se napravi, dobro ugnječi inače će se raspasti. Ističu da je za svaki rad potrebno mnogo truda i ljubavi. Takođe, pozivaju sve zainteresovane žene da im se pridruže, kako bi, kažu, Majevica jednog dana bila poznata i po ovom proizvodu.

Sajam”Majevički sir-zarac” održan je u okviru projekta Farma II, koji su uz uz pomoć konsultantske firme HAVREX finansirali USAID i “SVERIGE” iz Švedske.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Olja

14.10.2020 15:12

Srecno!

ODGOVORITE
Name

Đedo

14.10.2020 15:37

Im li tu Miće?

Name

BRAVO??????

14.10.2020 16:13

PODRSKA??????

Name

de

14.10.2020 20:39

domaći proizvod zatvorene fabrike, a šta je sa armijom od više hiljada nezaposlenih mladih ljudi?

Name

Borac

14.10.2020 16:00

Najpoznatiji Semberski proizvod je bio Kupus. A sada je najpoznatiji proizvod Papak.Mico je promjenio istoriju.

ODGOVORITE
Name

Rado

14.10.2020 16:34

Ovaj sir je super! Stigao je i u Kanadu par puta, doduše za sada u torbama posjetilaca. U Toronto, Waterloo, Windsor i Ottawa ima desetine ‘naših’ prodavnica gdje bih se mogao lako distribuirati.

ODGOVORITE
Name

BiH

14.10.2020 18:48

Najbolji sir je u Celicu,pozdrav za Teocak

ODGOVORITE
Name

Bingo FructaTrade Sara Šamac

14.10.2020 20:53

Kad će već jednom biti sir Zarac biti u slobodnoj prodaji u svim ovdašnjim trgovačkim lancima kako bi bio dostupan svakom mušteriji?

ODGOVORITE