Lavrov: Moskva bi mogla da prekine kontakt sa EU

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je danas da bi Moskva mogla da prekine kontakt sa EU, kao odgovor na sankcije zbog navodnog trovanja Alekseja Navaljnog, prenosi AP.

Svijet 13.10.2020 | 22:15
Lavrov: Moskva bi mogla da prekine kontakt sa EU

Najvjerovatnije ćemo jednostavno morati da privremeno prekinemo da razgovaramo sa onim ljudima na Zapadu koji su odgovorni za spoljnu politiku i koji ne razumiju potrebu za dijalogom uz uzajamno poštovanje – rekao je Lavrov na konferenciji za medije u Moskvi.

Ruski ministar je posebno ukazao na nedavne izjave predsjednice Evropske komisije Ursule von der Lajen o prekidu partnerstva sa Rusijom i rekao da će se taj scenario ostvariti, ukoliko je to ono što EU želi.

– Rusija želi da shvati da li je moguće poslovati sa EU u sadašnjim uslovima -dodao je Lavrov.

Izjava ruskog ministra uslijedila je dan nakon što su ministri spoljnih poslova članica EU složili da uvedu sankcije ruskim zvaničnicima i organizacijama optuženim za navodno trovanje Alekseja Navaljnog.

Na sastanku u ponedjeljak u luksemburgu, Francuska i Njemačka su pozvale ostale članice EU da zamrznu imovinu onih koji su osumnjičeni za umješanost u trovanje Navaljnog i da im zabrani da putuju u Evropu, u cilju borbe protiv upotrebe i širenja hemijskog oružja.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj nije pružio više informacija o tome kome bi mogle da budu uvedene sankcije ili koje bi mjere mogle da budu na snazi, ali je rekao da će otpočeti rad na pripremama za ove akcije.

Njemačka vlada drugog septembra saopštila da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan novičkom, a ove optužbe je Kremlj negirao. Berlin tvrdi da su ovaj zaključak potvrdile laboratorije u Francuskoj i Švedskoj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je više puta istakao da je Rusija spremna da sarađuje sa Nemačkom u istrazi povodom slučaja Navaljni, napominjući da u organizmu opozicionog lidera nisu pronađene nikakve otrovne supstance prije njegovog odlaska za Berlin.

(Tanjug)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Oni su,

13.10.2020 21:00

Ruski rezim poput kakvog kriminalnog klana, a EU i Zapad poput sudije koji vladavinu prava sprovodi. Najobicniji kriminalci na vlasti, mocni, cak premocni da bi im mogli naskoditi ovi sa Zapada, ali polako, njihiv narod vapi za demokratijom, oni ce njih zbaciti.

ODGOVORITE
Name

Re oni su

13.10.2020 22:08

"Sbaci" ti malo tog kompleksa i zlobe sa sebe

Name

Aleksandar

13.10.2020 22:16

Brate, jesi ti pukao?

Name

Boki

13.10.2020 22:59

Vidi se u SAD koliko je narod sreća , sve gori od sreće.... Ne brini se ti za Rusiju,. Isti taj zapad je pokušao i tvog Erdogana da dođe glave. Navikli 300 godina da pljačkaju svijet pa nikako da se probude da je sve manje onih koje mogu.

Name

Ali

14.10.2020 00:11

Gas će i dalje isporučivati...moralno su gori od Laktašenka..

Name

Milan

14.10.2020 03:03

Nisu Sloveni za demokratije, nit je demokratija za Slovene.

Name

za ONI SU

14.10.2020 06:02

Vidimo svi, ako zelimo vidjeti, kakva je to zapadna demokratija.Unistena privreda, unisteno sve vrijedno u doticnim drzavama, pokradeno i rasprodano a narod na korak od ropstva. Hvala vam na takvoj demokratiji.

Name

Opozicija

14.10.2020 06:24

Nemaš ti pojma šta je demokratija , dobili smo demokratiju u Bosni pa nam je bolje , shvatio narod demokratiju pa se iseli na zapad

Name

Zapad zna

14.10.2020 08:04

Da ni demokratija ni kapitalizam nikada nece biti kao sto je kod njih,ni ti im je to u interesu prosto zato sto smo smo mi njihova kolonija. Oni ce na tome kao raditi ali LAZNO citav vijek dok crpaju resurse pod plastom stranih investicija, a koje su takve da im damo sve moguce i nemoguce pogodnosti bilo gdje kod njih osim kao u Nikaragvi, da im placamo cak i tu jeftinu radnu snagu jako dobro ali ne radniku kao radniku, zbog cega je uostalom i jeftina. To kod njih nije slucaj ni ti ce kada i dozvoliti da bude, uostalom mi i nemamo svojih investitora na zapadu koji uzivaju takva pravila.Putna infrastruktura koja se pravi od kredita tj sa grbace gradjana nisu bespovratna sredstva, nego takodje projekat kolonizacije u interesu istih i istih ciljeva.....

Name

Vidi ti prvo

14.10.2020 12:29

Kakvi su kriminalci kod tebe na vlasti sto ih je zapad montirao i razvaljeno drustvo u kojem ogromna vecina zivi, pod uslovoma da nisi jedan od njih,ako jesi, logicno da je svaki tvoj komentar je suvisan.....

Name

Fenix

14.10.2020 03:34

Ispravno od strane Rusije. Ja mogu bez vas a vi nemozete bez mane.Kad bi sve odnose zamrzli vise bi stetovala EU nego Rusija.

ODGOVORITE
Name

Fenix 2

14.10.2020 10:31

Propala bi Rusija ko sećija! Rusi nemaju ništa! Osim 5% oligarha koji su na vlasti u Rusiji od 1991 i koji su Jelcina snabdjeli lovom od pljačke vlastitog naroda. Putin je 1999 naslijedio te novce i oligarsi vladaju Rusijom, a ne Putin!

Name

Bez obzira

14.10.2020 12:25

Sta ko mislio, ko vlada a ko ne, ma kakvi oligarsi da su u pitanju, gradjani su ti koji uvijek mogu upravljati procesima koji su u njihovom interesu, a oligarsi se uvijek moraju povinovati tome,toj sili mase....