Dom naroda BiH o zakonu o taksama i prekršajima

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici, zakazanoj za danas, treba da razmatra prijedlog Zakona o dopunama zakona o prekršajima BiH.

Bosna i Hercegovina 08.10.2020 | 09:00
Dom naroda BiH o zakonu o taksama i prekršajima

U pitanju su zakonske dopune koje je predložio Savjet ministara BiH kako bi se otklonili problemi različite primjene odredbi o pripadnosti prihoda od novčanih kazni za prekršaje i uskladiti propise koje primjenjuju ovlaštena tijela i sudovi prilikom izricanja prekršajnih sankcija.

Predviđeno je i razmatranje principa prijedloga Zakona o izmjenama i dopuni zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Prijedlogom tog zakona stvaraju se uslovi za uspostavljanje efikasnog mehanizma naplate sudskih taksi.

Izmjenama i dopunama zakona uređuje se, odnosno mijenja vrijeme zastare, otklanjaju nedostaci u postupku naplate i donošenja rješenja o prinudnoj naplati nenaplaćene sudske takse.

Predviđeno je i razmatranje principa prijedloga Zakona o izmjeni i dopunama zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebao da se nađe i Specijalni izvještaj o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta BiH i kantonima Federacije BiH s izuzetkom policijsko-sigurnosnih struktura, dostavljen od Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH. 

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar