Ucijenjeni radnici pristali na platu manju od minimalca

Nakon što je podijeljeno 85 otkaza, u Fabrici obuće „Alfa“ u Modriči grupi radnica je ponuđeno da rade za 30 odsto manju platu. Sve su na to pristale, iako to za većinu znači da će primati manje od minimalca.

Republika Srpska 29.09.2020 | 18:32
Ucijenjeni radnici pristali na platu manju od minimalca

Prema dokumentu koji je u posedu Srspkainfo, ponudu da se izjasne da li žele da rade za umanjenu platu, da idu na „čekanje“ ili dobiju otkaz uz otpremninu, dobila je 31 radnica. Poučene, valjda, sudbinom svojih koleginica, sve su pristale da rade za „siću“.

Ali, to je samo dio priče, jer od ukupno 450 radnika, koliko ih je „Alfa“ imala prije korona krize, rijetki su oni kojima je radno mjesto koliko toliko sigurno. Da stvar bude gora, nikom od njih od početka godine nisu uplaćeni doprinosi, potvrđeno nam je iz sindikata. A to praktično znači da nakon otkaza ne mogu dobijati ni naknadu sa biroa.

– Nemamo mnogo izbora. Gdje da u ovakva vremena nađemo drugi posao? Bolje raditi za 300 ili 400 KM nego ostati bez ičeg. Od čega da hranimo djecu – kaže jedna od radnica.

Kako je ranije pisala Srpskainfo, među radnicama „Alfe“ ima i samohranih majki i žrtava nasilja u porodici, koje na posao dolaze iz Sigurne kuće.

Situacija u „Alfi“ je samo najočigledniji primjer žestoke krize u prerađivačkoj industriji, naročito onoj koja je oslonjena na takozvane „lon“ poslove. Kako upozoravaju poznavaoci prilika, biće i gore, jer kožare i obućare, koji zapošljavaju više od 13.800 radnika u Srpskoj, najteži dani čekaju na jesen.

Danko Ružičić, predsjednik granskog Sindikata tekstila, kože i obuće RS, tvrdi da je stanje u ovoj branši, s obzirom na okolnosti, još uvijek stabilno. „Alfa“ je, navodi on, izuzetak, jer se s krizom bori još od decembra prošle godine, kada su zbog epidemije korone u toj zemlji ostali bez sirovina iz Kine.

– Još neka preduzeća su, zbog smanjenog obima posla usljed korona krize, bila prisiljena da otpuštaju radnike, ali u pitanju su uglavnom male firme s maksimum pedesetak zaposlenih. Jedna fabrika, koja ima 150 zaposlenih, privremeno je zatvorena zbog  korona virusa, ostale firme u branši se još dobro bore sa izazovima – kaže Ružičić i dodaje da nema informacija o drastičnom kršenju radničkih prava zbog ovakve situacije, pogotovo ne u preduzećima u kojima su aktivni sindikati.

Priznaje, međutim, da je ozbiljan problem to što pojedina preduzeća iz kožarsko-tekstilne industrije ne plaćaju redovno doprinose, jer u takvoj situaciji radnici, koji zbog tehnološkog viška ostanu bez posla, ne mogu ostvariti zakonom propisana prava, pa ni pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti.

– Uostalom, sramota je da se ne plaćaju doprinosi, ako znamo da preduzeća iz ove grane imaju posebne benefite – kaže Ružičić.

Predviđanja pojedinih ekonomista, po kojima kožarsku i tekstilnu industriju tek na jesen čekaju najteži dani, ne može, kaže, da komentariše.

–   Isitna, neki poslodavci se žale da su im smanjene narudžbe. Sreća je, međutim, što se oni koji rade lon poslove ne oslanjaju samo na jednog naručioca, nego rade uporedo više poslova – kaže Ružičić.

Radovan Pazurević, predsjednik Područne privredne komore Doboj i dugogodišnji direktor jedne od najvećih fabrika obuće u RS, nije optimista.

– Čeka nas izuzetno teška jesen i bojim se da će u ovoj branši biti još radnika spremnih da, zbog okolnosti, potpišu nešto što inače ne bi i što možda nije ni po zakonu. A to nije dobro ni za poslodavce – kaže Pazurević i upozorava da je ovoj grani industrije hitno potrebna pomoć, kako bi se preduprijedile takve situacije.

Sve velike fabrike obuće u RS, navodi on, imaju slične probleme kao modrička „Alfa“. Narudžbe za lon poslove od velikih svjetskih proizvođača sve su tanje, pošto je obuća, kakvu proizvodi većina fabrika u Srpskoj, „luksuz“ bez kojeg se može.

– Izuzetak su jedino oni koji proizvode namjensku obuću za vatrogasce, vojsku, policiju, poštare. S jedne strane, bez toga se ne može, a s druge strane, takva se obuća nabavlja iz budžetskih sredstava, a u budžetima se uvijek nađe novca – objašnjava Pazurević.

Kako je nedavno za Srpskainfo potvrdila predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić, od početka korona krize do kraja avgusta u RS je bez posla ostalo 11.780 radnika. Među njima je najviše radnika iz oblasti prerađivačke industrije, a prvi su na udaru bili zaposleni na određeno, kojima nisu produženi ugovori.

(Srpskainfo)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

penzioner

29.09.2020 16:50

zasto nisu uplaceni doprinosi?

ODGOVORITE
Name

Andric

29.09.2020 21:03

Bas tako,zasto nisu uplaceni.Ok,nisu,blokada racuna i firme i licnog racuna vlasnika,komfiskovati sve,napisati jos i kaznu i dati rok 15 dana da izmiri sve,ili bajbokana.I to je to,ne znam sta nije jasno...

Name

Pera

29.09.2020 16:57

Kako da je 11hiljada radnika ostalo bez posla kad neku vece premijer kaze da je bez posla ostalo oko 290 radnika!

ODGOVORITE
Name

Rob

29.09.2020 17:03

Kriva drzava kako moze da ne plati porez a zatvori knjizicu

ODGOVORITE
Name

DRITANka

29.09.2020 17:09

PENICILIN

ODGOVORITE
Name

Jesen stize

29.09.2020 17:10

INSPEKCIJA ODMAH DA REAGUJE,NE MOGU RADNICI SNOSITI TERET KRUZE ZBOG KORONE,NEKA DRZAVA REAGUJE SUBVENCIJAMA.IMA PARA DA SE PRAVE ZURKE ZA IZBORE,I DA SE OREDSTAVNICI VKASTI VOZAJU IZ MJESTA U MJESTO KAO CLANOVI VLADE,A DRZE PREDIZBORNE SASTANKE SVOJIH STRANAKA.SLUCAJ KOSARCA U BIJELJINI,VOJINA MITROVICA,MINISTRA RAJCEVICA U BRCKOM,ZELJKE PO CIJELOJ RS.RASIPAJU SE DRZAVNIM RESURSIMA KAO DA IM JE CACEVINA.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

29.09.2020 17:10

Treba odbiti raditi za te bijedne pare. Ne samo ove radnice, već i svi ostali u RS. Ovo je poniženje i uništavanje osnovnog ljudskog dostojanstva. Sektaški režim u punom sjaju...

ODGOVORITE
Name

075

29.09.2020 17:11

Bravo Milorade, samo tako !! A vi Srbi, šutite i trpite, srbujte i gladujte !! I da " političko " Sarajevo vam uništava Srpsku, ha-ha, ha-ha, što vas uzima Milorad, svaka ti čast Milorade , Bakir i Dragan Čović ti zavide, da znaš to !!

ODGOVORITE
Name

Ipe

30.09.2020 00:35

Nije mi jasno sta s ti raduješ tuđoj muci,evo ja sam Sarajlija,pa mi ovo mučno gledati,a tebi drago,još aplaudiraš,sram te bilo.

Name

Radovan

29.09.2020 17:14

Nek budale rade nek im zavrću uši tako bagra radi 30 godina.Sve to isto rade političari sektaši i opet glasaju za njih.50 km plaćena fizička dnevnica i nema ko da radi.

ODGOVORITE
Name

Miso

29.09.2020 18:04

Tako je ko radi kod robovlasnika jadan prinuden je da pristane na sve ucjene da prehrani porodicu.Nece se to deseti uhljebima SNSDa u drzavnim institucijama tu je njihova rodbina i tu nema krize dok je MMFa i Trezorskh Zapisa.

ODGOVORITE
Name

Zvrcka

29.09.2020 18:07

300-400km? E Bosno moja i Bogu si teska.

ODGOVORITE
Name

Nn

29.09.2020 18:08

Jao Ružičiću, mnogo pričaš a ništa ne kažeš. Kako to da nisi na nekoj listi na predstojećim izborima...

ODGOVORITE
Name

Galeb

29.09.2020 20:33

Previse je 300 km nebih ja dao ni toliko Neka skandiraju Ronhil srbstvo I glad Eto sve imaju sada samo da uzivaju

Name

Direkt

29.09.2020 18:13

Stanovnici Njemačke u najavi.

ODGOVORITE
Name

Rajka

29.09.2020 19:37

Ma jadni nebili sto ste pristali vidite da ste dozvolili da vas jasaju kako hoce crveni sto se boite prijetnje njihove idite kuci kupite kozu kravu svoju bastu posijati a ne sa strahom ici i obecacati da ce te glasati tako vam i treba bice vama jos gore neradimo mnogi al necemo u njihov jaram volim umrijeti nego sebi dozvoliti da padnem na bjednu platu ili vrecicu brasna kad nebi mogla na njivi pisteno zaraditi osjekla bi svoje ruke obe nego da me maltretiraju nepisneni i sa strahom da idem na pisao joj ljudi oa vi nemate pameti niti svone ja.

Name

Otkazite

29.09.2020 18:57

Takvima, neka propadaju i oni, jelbuveliko su i oni krivci za kompletno stanje.

ODGOVORITE
Name

I tkz. privrednici

30.09.2020 08:47

I vlast se prvo dobro najedu, napune bisage, njima nikada ne manjka, a vama ako pretekne koja mrvica jos ce vas ubijediti da djaba radite, a ne samo za rezije, a kuci sve pogasite....

Name

Samo

29.09.2020 19:04

Radničko-socijalistička partija može se izboriti za prava radnika. Sve stranke i vlasti i opozicije brane interese novonastale kapitalističke klase.

ODGOVORITE
Name

Surova istina

29.09.2020 19:38

"Nemamo mnogo izbora. Gdje da u ovakva vremena nađemo drugi posao? Bolje raditi za 300 ili 400 KM nego ostati bez ičeg. Od čega da hranimo djecu"... Znamo, znamo, korona, svjetska recesija, bla, bla, bla... Ne, ne, ne, problem je pohlepna bahata domaca bagra. Podignimo pognute glave, pokažimo dostojanstvo. U slavu Boga i naših časnih Predaka i za dobrobit naših Potomaka recimo konačno NE nepravdi, kleptokratiji i kvislinzima.

ODGOVORITE
Name

Galeb

29.09.2020 20:30

Neka je samo srbin ,e sada gladujte Dok normalan svet zivi i radi ,a vi za srbstvo Motke u ruke ili gladujte I idalje vicite Ronhil srbstvo

ODGOVORITE
Name

Apolo 11

30.09.2020 03:55

A gdje vam je dinastija Krkic? VV na Vlasicu. Vidite nešto preko video linka.

ODGOVORITE