Fiskalna decentralizacija uslov za jačanje lokalnih zajednica

Do ekonomskog jačanja opština u Republici Srpskoj ne može doći bez izmjena u podjelama prihoda koji se djeli između budžeta Republike i budžeta opština i gradova, a koji je napravljen na štetu lokalnih zajednica “, poručio je Jovica Radulović, odbornik SDS u SO Modriča i kandidat za načelnika opštine.

Republika Srpska 28.09.2020 | 13:14
Fiskalna decentralizacija uslov za jačanje lokalnih zajednica

 On je rekao da se poboljšanje položaja opština ne može očekivati bez fiskalne decentralizacije.

„To je potrebno uraditi na načini da se prihod od indirektnih poreza se sadašnjih 24% opštinama i gradovima treba povećati na 30%. Iznos od sredstva prikupljenih od poreza na prihode od samostalne djelatnosti i poreza na lična primanja da se umjesto sadašnjih 25%, koji ide opštinama i gradovima,  dodijeli u iznosu  od 50%“, pojasnio je Radulović.

On je istakao da je i raspodjela naknada napravljena na štetu lokalnih zajednica i da većina prihoda od njihovih prirodnih bogatstava odlazi na republički nivo.

„Naknada za zahvatanje površinskih i podzemnih voda, naknada za proizvodnju električne energije dobijene korištenjem hidroenergije, naknada za vađenje materijala iz vodotoka i naknada za zaštitu voda se sa sadašnjih 30% koje idu opštinama i gradovima treba povećati na 90%“, rekao je Radulović, dodajući da se i prihod od koncesija sa sadašnjih 70%, treba povećati na 90% u korist lokalnih zajednica.

On je poručio da bi naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta umjesto sadašnjih 70 odsto trebala u cjelosti pripadati budžetima opština i gradova.

Radulović smatra da se prilikom raspodjele prihoda, pored gore navedenog, posebna pažnja mora posvetiti jačanju izrazito nerazvijenih i nerazvijenih opština. 

„Kriterijum za pojedinačno učešće opština i gradova u raspodjeli prihoda treba se dopuniti sa stopom nezaposlenosti u opštinama i gradovima te stepenom razvijenosti opština u kojem bi se veći procenat izdvajao izrazito nerazvijenim i nerazvijenim opštinama“, pojasnio je Radulović, saopšteno je iz SDS.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Goran

28.09.2020 11:37

Bravo. Vrlo konkretno u pravcu rješenja, a ne samo kritike stanja. Interes građana su sigurno jače opštine. Jer sve naše probleme rješavamo najprije tu, a Vladu gledamo samo na tv ili nikako.

ODGOVORITE
Name

re Goran

28.09.2020 12:04

Nadam se da će se narod probuditi i u Modriči izaći u što većem broju glasati za opoziciju i pomesti lijepu Maru kćerku lokalnog tajkuna.Isto tako treba pomesti crvenosektaše u svim opštinama.

Name

!!!

28.09.2020 12:47

Modrica je nakon 16 izgubljenih godina i tumaranja po ugledu na jato gusaka u magli dobila priliku konacno da krene pravim putem. Hvala SDS-u, PDP-u, vecini medju clanstvom SPRS, DNS, nezadovoljnim'a u snsd-u koji upravo u ovom covjeku prepoznase tu snagu da se prihvati vodjenja i spasavanja onoga sto se jos da spasiti. Prije 4 godine je nasusna potreba za promjenom bila tako blizu, al zahvaljujuci trgovini i raznim necasnim i krivicnim radnjama ta se pobjeda za malo izmace. Da je istina ovo sto navodim dovoljno je pogledati broj dobijenih glasova prije 2 godine za koliko su dr Ivanic i Vukota bili jaci od Milorada i Pejine unuke? Ovu tvrdnju potvrdjuje matematika. Jos je sreca sto je buduci nacelnik od djetinjstva odan crkvi, sto nije tamo iz razloga da bi bio vidjen, nego zato sto je tamo ''svoj medju svojima'', a ko je tamo iz istinske potrebe, ne moze u sebi da nosi nikakvo zlo. Zasluzuje Modrica da joj posle visegodisnje tame 16. 11. ljeta gospodnjeg konacno svane.

Name

re !!!

28.09.2020 13:57

meni bi draze bilo kad bi bio odan narodu, a ne crkvi.

Name

Мирослав

28.09.2020 17:33

Модричу ће извући Руси са уљаром.

ODGOVORITE
Name

Re

28.09.2020 17:40

Nema od toga nista kako ce onda ttatini i maminis sinovi po BL glumiti japije i hipstere uhljebljeni na izmisljenim radnim mjestima po ministarstvima i agencijama i cime ce laktaska vucibatina ucjenjivati i drzati ostatak RS u ropstvu.

ODGOVORITE
Name

rudi cajevac

29.09.2020 15:36

jedva cekamo da u modrici pobijedi sds , ne zato sto su pametni nego da vide sta znaci kad im se zavrne slavina..eno im samac.mrtav grad nodrica se podigla iz pepela..krekic je napravio velegrad od selendre gdje su dominirali brdnjaci sa konjskim zapregama i sargijama..sad se ti seljoberi pogospodili i misle da ce uvjek bit para..idemoi maro pregazi ove i spasi modricu..nemojte biti kao samac..mrtav grad sa najgorom opstinskom vlasti u bih

ODGOVORITE
Name

Slobodan

27.11.2020 20:43

Ti si skroz izborio kad tako lupetaš, evo sad prokomentariši izbore pa kaži ko je koga oduvao