Vučić: Razgovarali smo o trilaterali u Sarajevu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o formiranju velike industrijske zone u Vojvodini i trilateralnom sastanku Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, koji bi trebalo da bude održan kada prođe "korona period".

Srbija 25.09.2020 | 20:46
Vučić: Razgovarali smo o trilaterali u Sarajevu

"Razgovarali smo o novim bilateralnim susretima u Srbiji, ali i o trilateralnom sastanku između Srbije, Turske i BiH, koji je, inače, trebalo da se održi u Sarajevu, odnosno da to obavimo čim prođe ovaj korona period", rekao je Vučić.

On je istakao da mu je Erdogan izašao u susret u vezi sa formiranjem industrijske zone u Vojvodine, čime bi Srbija mogla da riječi pitanje nezaposlenosti, rasta BDP, povećanja plata i penzija, što bi bio strahovit podsticaj za rast ekonomije.

Vučić je rekao za Televiziju "Pink" da ta industrijska zona znači da će doći veliki broj turskih kompanija, koje će otvoriti sjedište u Srbiji.

"Vjerujem da ćemo imati ozbiljniju saradnju i od poljoprivrede i odbrambene industrije sa Turskom...Mi hoćemo da privučemo najbolje njemačke, turske i sve druge investitore. Zato će Srbija da snaži i jača dalje", rekao je Vučić.

On kaže da je sa Erdoganom razgovarao i o regionalnim odnosima, kako mogu da čuvaju mir i stabilnost, kako da Turska pomogne tim procesima, kao i o saradnji u međunarodnim organizacijama i institucijama, gdje je tražio razumijevanje za srbijanske pozicije.

Vučić je rekao da je sa Erdoganom razgovarao o političkoj saradnji dvije zemlje, kao i o infrastrukturnim projektima koji se rade, te da se sreo i sa predstavnicima kompanija koje rade na autoputu Kuzmin-Sremska Rača-Bijeljina.

On je dodao da se razgovarali i o svim sporazumima, uključujućii vašingtonski, kao i o odnosu prema Prištini, da su saslušali jedan drugog, kao i da je Erdogan pokazao veliko poštovanje prema Srbiji.

Vučić je istao da je imao važan dvočasovni razgovor u četiri oka sa Erdoganom, koga smatra prijateljem Srbije.

Govoreći o sukobu Turske i Grčke, Vučić je podsjetio na riječi kralj Aleksandra, koji je rekao da je Srbija svoje sukobe sa Turskom završila.

"Ne želimo nikave sukobe sa Turskom, želimo dobre odnose, ali s druge strane, imamo i naše grčke prijatelje. Srbija ima svoj put mira, ekonomskog napretka i to su naši interesi. Poštujemo ljude koji pokazuju repsekt prema našoj zemlji", rekao je Vučić i dodao da je za Srbiju najvažniji put ekonomskog rasta.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bosanac

25.09.2020 23:03

Krajnje je vrijeme da se okrenemo prema Turskoj,Rusiji i Kini. Okanite se Amerike,kome oni misle dobro sa svojom demokratijom 😁 Libija,Irak,Afganistan...

ODGOVORITE
Name

Re

27.09.2020 20:30

Hahahahahaha, sirotinja koja ne smije pisnuti, to nam zelis botino seljacka, je.ala te ona volina bakinacka!

Name

Dali

25.09.2020 23:06

to turci traze jeftiniju radnu snagu? Da li je moguce? Pa jos malo i albanija ce otvarati firme u srbiji jer ni albanci nece da rade za 300 evra!!

ODGOVORITE
Name

Re

27.09.2020 20:32

Zato hoce nemanjicki kmetovi, a bradati sektasi ce im reci da time grade palacu u raju. Robovi pa to ti je, nisu badava servi.

Name

Dzoo

26.09.2020 06:00

Ko ce ako nece Turci mozemo se mrziti ili voleti ali ljudi moji ovog Dodika i njegove pod hitno treba oterati u politicku penziju ama sve im djaba i alal sto su pokrali samo neka idu!

ODGOVORITE
Name

Stara

26.09.2020 12:02

Ekipa i saveznici se okupljaju da necete opet na Bec 🤣🤣🤣

ODGOVORITE