Bečić izabran za predsjednika Skupštine CG

Lider koalicije "Mir je naša nacija" i predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izabran je za predsjednika Skupštine Crne Gore, sa 45 glasova ZA, a protiv je bio jedan poslanik, dok je praznih listića bilo 25.

Region 23.09.2020 | 14:36
Bečić izabran za predsjednika Skupštine CG

"Zaklinjem se da ću dužnost vršitit po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno, tako mi Bog pomogao", rekao je Bečić nakon glasanja.

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA.

O tom prijedlogu treba da se isjasne poslanici crnogorske skupštine, nakon što potvrde imenovanje Alekse Bečića za predsjendika Skupštine.

Današnjom konstitutivnom sjednicom parlamenta Crne Gore predsjedava najstariji poslanik Miodrag Lekić. Dio poslanika DF-a nije prisustvovao intoniranju himne. Na sjednici nije prisutan predsjednik države Milo Đukanović.

Na sjednici su verifikovani su mandati 81 poslanika.   

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA.

Oni su objavili fotografije dokumenta sa potpisima 27 poslanika koalicije "Mir je naša nacija", 10 poslanika koalicije "Mir je naša nacija" i četiri poslanika koalicije "Crno na bijelo", sa zahtjevom predsjedniku države Milu Đukanoviću da Krivokapića predloži za mandatara.

Demokratski front predložio je ranije da lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić bude predsjednik Skupštine, a Krivokapić mandatar buduće Vlade.

"Nas ne interesuju fotelje, interesuje nas samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda", saopštio je poslanik DF-a Milan Knežević na današnjoj konstitutivnoj sjednici Skupštine.

Predsjedavajući Miodrag Lekić tada je pozvao da se dostavi pisani predlog deset poslanika, kako bi se izjasnili o predlogu DF-a.

Lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović rekao je da je predlog DF-a apsolutno prihvatljiv za tu koaliciju, te poručio da ostaje "čovjek od riječi".

"Ako se zadovolje poslovničke forme, možemo da pristupimo izboru predsjednika skupštine iz redova Demokrata, Alekse Bečića, a da nakon toga formalizujemo i kandidaturu za novog mandatara", kazao je Abazović.

Bečić je kazao da poslanici ZBCG i "Crno na bijelo" imaju apsolutnu podršku i spremnost koalicije "Mir je naša nacija" ukoliko smatraju da treba formalizovati izbor za predsjednika Skupštine na način kako su predložili, te da su spremni staviti potpise na predlog da Krivokapić bude mandatar.

Krivokapić: Prvi princip rada nove vlasti će biti da uredimo državu

Na pitanje hoće li vlada biti ekspertska, Krivokapić je odgovorio da realnost nalaže da se prave određeni ustupci.

Prvi princip djelovanja nove vlasti će biti da uredimo državu - nećemo se svetiti i nije bitan bilo čiji interes osim interesa građana, poručio je lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić u obraćanju novinarima u Skupštini.

On je kazao da se na izborima 30. avgusta u Crnoj Gori prvi put desila demokratska promjena vlasti, te da ne želi "da niko bude poražen."

„Ako neko misli da je sloboda koja su dobili malo, ja ne znam šta je onda veliko. Crna Gora je država svih nas. Bitan je interes naroda, ali svi moramo da damo svoj doprinos“, naveo je Krivokapić.

On je poručio da uvijek treba tražiti najbolje rješenje.

„Treba graditi Crnu Goru koja će biti svijetli primjer svima u okruženju. Proces nije lak i jednostavan“, kazao je Krivokapić.

Na pitanje hoće li vlada biti ekspertska, Krivokapić je odgovorio da realnost nalaže da se prave određeni ustupci.

„Nova vlada treba da bude vlada povjerenja i da joj građani vjeruju. Nećemo dijeliti građane ni po naciji, ni po vjeri“, rekao je Krivokapić.

On je istakao da je pogrešna percepcija da mitropolit crnogorsko–primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kroje sudbinu Crne Gore, navodeći da su se oni tu našli kao pomiritelji.

Obaveza nove vlasti je da Crna Gora liči na Luksemburg, gdje je nulta tolerancija na korupciju, poručio je on.

(BN/Vijesti.me)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Brod

23.09.2020 12:49

Čestitam i mnogo uspjeha u radu, želim, za bolju budućnost svih građana Crne Gore! Samo naprijed i sa srećom za bolje sutra!

ODGOVORITE
Name

Sretno

23.09.2020 15:41

Sad u svim srpskim drzavama imamo pravu vlast

Name

Re Sretno

23.09.2020 16:07

Ja znam da ima samo jedna srpska drzava, Srbija.

Name

Gojko

23.09.2020 13:03

Bravo,, svaka čast

ODGOVORITE
Name

U Srbiji

23.09.2020 13:08

KORUPCIJA NE POSTOJI,SAMO ZA AMFILOHIJEM!

ODGOVORITE
Name

Smrt fasizmu

23.09.2020 13:22

Vrijeme će pokazati svoje!Vrlo vrlo sumnjiva podrška vladajucih (a ima ih dosta)’Izjave bolje reci parole “buduceg” poslanika živio “srbski narod gdje god živio “ u najmanju ruku su “čudne “ Samo pokazuju iskrenu “privrzenost” te partije državi Crnoj Gori i njenom Jedinstvu( možda na “ zajednickom srbskom prostoru) a to bi bio davno nedosanjani san iz kojeg buđenje bi moglo biti “pad sa kreveta” ( u ovom slučaju gubljenje vlasti)

ODGOVORITE
Name

atila

23.09.2020 13:35

Gradit ces Crnu Goru sa onim sto nece da cuju himnu i sto mrze drzavu u kojoj zivi.Imaju u Bosni jedni takvi.

ODGOVORITE
Name

Gej RS

23.09.2020 13:45

Hvala Bogu. Konacno nesto dobro u ovoj jako losoj 2020. godini.Srecno Crnogorci.

ODGOVORITE
Name

Re

23.09.2020 15:14

Mislis da ce biti dobro?

Name

!

23.09.2020 13:47

Čestita braćo da vam je srećno! A vi nepismenjakovići iz RS učite od najboljih, ovo je parlament a ne onaj cirkus nepismenih u BL

ODGOVORITE
Name

Ricola

23.09.2020 13:52

Bravo

ODGOVORITE
Name

Ti

23.09.2020 13:59

Sjetite se 5 oktobra u Srbiji prije 20 godina i obećanja. Niko se kod nas ne bori za vlast radi države i naroda već radi sebe. Pa šta će raditi kriminalci u CG? Opet u Srbiju? Balkan I utpopija

ODGOVORITE
Name

Gej RS

23.09.2020 14:53

Ako nisi primjetio, ne interesuje nas toliko borba protiv kriminala i korupcije, vec sloboda koju je konacno dobio srpski narod, kao i povlacenje zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Name

Pero

23.09.2020 15:35

E tu slobodu ćeš videti.

Name

Radovan

23.09.2020 14:34

Svaka čast pošteni čovječe ostani takav živ i zdrav bio.

ODGOVORITE
Name

Ja bi sacekao bar 100 dana

23.09.2020 14:38

Ja bi sa cestitkama ipak sacekao bar prvih 100 dana. Tokom kampanje bilo je svakakih nekakih obecanja, te 'odpriznacemo' Kosovo, te oteracemo NATO itd, itd A novoj crnogorskoj vladi i sada treba kohabitirati sa Djukanovicem jer ne zaboravimo da je pod Djukanovicem patronatom Crna Gora usla u NATO sta nije maa stvar a plus i priznala je Kosovo U svakom slucaju, sadasnja skupstinska kolalicija nema 2/3 vecinu ne moze mjenjati stvari tako lako

ODGOVORITE
Name

Re

23.09.2020 16:05

I ja. Već ne vjerujem Krivikopiću. Stavio ovo na usta.

Name

A

23.09.2020 16:31

Čestitke! ?

ODGOVORITE
Name

ATLANTIDA

23.09.2020 16:33

Neka vam je sa srećom nova i svijetla budućnost Crna Goro!Kako se može,kada se hoće,slomiti diktatura satkano u jednom čovjeku,koji je do juče neprikosnoveno vladao kao Car!Narod je napravio, u nemogućim uslovima,epohalnu pobjedu i vodi Crnu Goru u svijetlu budućnost.Svi ste zaslužili sve čestitke.Prof.Krivokapic je najsvjetliji primjer velikog intelektualca koji je dokazan i kao veliki čovjek koji svojim ponašanjem unosi ogromno povjerenje kod ogromnog broja ljudi,i svojim karakterom je osvojio narodne mase,tu su i mladi ljudi Dritan,Aleksa i ostali....koji su radili kao jedan tim,i pobjeda je tu.Pobijedio je narod,pobijedila je Crna Gora!Srecno!!!

ODGOVORITE
Name

CG

23.09.2020 17:51

Sada moze biti samo bolja, gora nikako. Kriminalci na vlasti su zlo najgore sto moze zadesiti drustvo.

ODGOVORITE